Proteste pentru Rosia Montana, ziua 2 - Mesaj pe troleibuz: "Ponta, esti un lingou" (Video)

Marti, 03 Septembrie 2013, ora 00:35
8604 citiri
Proteste pentru Rosia Montana, ziua 2 - Mesaj pe troleibuz: "Ponta, esti un lingou" (Video)
Foto: Facebook

In jur de 1.000 de manifestanti s-au adunat pentru a doua zi consecutiv, luni, la Piata Universitatii, pentru a protesta fata de avizul dat de Guvernul condus de Victor Ponta pentru proiectul de lege privind exploatarea aurului si argintului de la Rosia Montana.

Oamenii au facut un nou drum la Guvern, dupa care si-au instalat tabara pe Bulevardul Regina Elisabeta, blocand complet circulatia.

Desi este trecut de miezul noptii, tinerii nu dau semne ca vor pleca acasa. Ca si duminica seara, ei au venit cu corturi, paturi si izoprene, canta, scandeaza, fac "valuri" si aplauda.

Duminica seara, ei au stat in strada pana in jurul orei 04:00. In prima zi de protest au participat in jur de 3.000 de persoane. Manifestantii s-au strans in Piata Universitatii purtand pancarte si mesaje pentru guvernanti si pentru Opozitie, iar pentru weekendul ce vine se anunta aceeasi desfasurare de forte.

Proteste pentru Rosia Montana: "Iesim in strada ca in '90. Suntem oameni inteligenti, nu disperati" (Video)

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE TEXT, a doua zi a protestului fata de exploatarea de la Rosia Montana:

- Jandarmeria neaga ca ar fi impiedicat oamenii sa vina sa se alature protestului: "Zona este deschisa traficului auto si pietonal normal. Zona unde se afla protestatarii este blocata pentru a permite desfasurarea in conditii de siguranta a actiunilor de aici", a spus Georgian Enache, purtatorul de cuvant al Jandarmeriei.

- Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei, Georgian Enache, a declarat, la Realitatea Tv, ca protestul este in continuare in afara legii, deoarece nu a fost inregistrat la primarie.

"Nu au declarat activitatea conform legii, ei sunt in afara legii. Nu se poate interveni in forta, intrucat protestul este unul pasnic. Colegii mei negociaza cu protestatarii, speram ca pana la urma sa inteleaga ca activitatea lor nu este legala si sa paraseasca zona", a spus Enache.

- Pe unul dintre troleibuzele care au fost blocate de protestatari apare un afis cu mesajul "Ponta esti un lingou".

- Jandarmii i-au rugat pe protestatari sa elibereze carosabilul. Initial, oamenii au refuzat si au inceput sa strige "fara violenta", apoi s-au conformat si au eliberat o banda de circulatie. Unii s-au razgandit insa si s-au intins pe carosabil.

- Cu o jumatate de ora inainte de miezul noptii, manifestantii sunt in continuare in zona Pietei Universitatii si nu dau semne ca ar vrea sa plece spre case.

- Protestatarii care au venit cu biciclete defileaza pe Bulevardul Regina Eisabeta, deplasandu-se in cerc, fara insa a fi deranjati de jandarmi.

- Jandarmii incearca sa elibereze partea din Bulevardul Elisabeta care este ocupata de protestatari, langa Piata Universitatii. Manifestantii sunt in continuare asezati pe carosabil, unii dintre ei veniti cu bicicletele, si bat cu recipiente de plastic pe asfalt.

- Autobuzele si troleibuzele nu au mai putut circula in zona inca din jurul orei 22.00, cand protestatarii au inceput sa blocheze partea carosabila. Deja sunt zeci de mijloace de transport in comun blocate.

- La protest participa si Nicusor Dan, presedintele Asociatiei Salvati Bucurestiul.

- George Epureanu, unul dintre organizatorii protestelor, a declarat, la Realitatea Tv, ca nu manifestantii sunt vinovati pentru taierea cablurilor operatorilor Realitatea Tv, ci persoane care au consumat alcool au venit in zona Pietei Universitatii.

- Traficul a fost blocat de protestatari pe Bulevardul Regina Elisabeta, oamenii asezandu-se in mijlocul carosabilului, transmite B1 Tv.

- Numarul protetatarilor din Piata Universitatii a inceput sa scada, astfel ca au mai ramas cateva sute.

- Cablurile de transmisie ale postului de televiziune Realitatea Tv au fost taiate si apoi arse, transmit reprezentantii postului.

- Manifestantii au pancarte pe care scrie "Jos sclavia" sau "Rusine" si scandeaza "Romania, nu esti colonie", "Iesiti din casa, daca va pasa", "Naiba sa va ia pe toti, ca ne-am saturat de hoti", "Ape curate, nu cianurate", "Jos tradatorii si vanzatorii", "Jos Basescu", "Jos Ponta", "Nu faceti ketchup din Rosia Montana!" sau "PDL si USL - aceeasi mizerie".

- Cativa protestatari din Piata Universitatii au imbrancit un reporter al postului de televiziune Realitatea Tv.

- La protest sunt prezenti si suporteri ai unor echipe de fotbal, relateaza B1 Tv.

- Cei aproximativ 1.000 de protestari stransi la Piata Universitatii au inceput sa se deplaseze catre Piata Romana si apoi catre Piata Victoriei, unde se afla sediul Guvernului.

Grebla: Sa protesteze cei din Rosia Montana. Bucurestenii sa se uite mai bine la gropi si gunoi Interviu

- Protestele din Piata Universitatii, de duminica seara, nu au fost relatate in jurnalele de stiri deloc pe doua posturi tv de nisa - Antena 3 si Romania Tv - precum si pe alte doua posturi tv generaliste - Antena 1 si Prima Tv, noteaza Pagina de Media. In schimb, B1 Tv a alocat cea mai mare durata din program acestor proteste - 73 de minute -, in timp ce Digi 24 a avut cele mai multe stiri - opt.

- Purtatorul de cuvant al Jandarmeriei Bucuresti, Georgian Enache, a declarat, pentru Agerpres, ca nu s-au inregistrat incidente. De asemenea, s-a format un cordon de ordine publica pe trotuar pentru a nu permite deplasarea manifestantilor pe carosabil, pentru a nu se bloca astfel circulatia rutiera.

- Enache a mai spus ca protestul nu este unul autorizat, insa jandarmii nu vor interveni daca manifestantii vor ramane pasnici.

- Cateva zeci de locuitori din Arad au iesit, la randul lor, in strada, cu pancarte, pentru a doua zi consecutiv, acestia protestand de asemenea fata de avizul dat de Guvern pentru exploatarea Rosiei Montana.

- Oamenii flutura steaguri, au adus pancarte, precum si un steag al Romaniei cu insemnul Rosiei Montana pe el. De asemenea, protestatarii scandeaza sloganuri, iar multi dintre ei au masti.

- Mai multi jandarmi sunt detasatii in zona, pentru a asigura linistea si ordinea, iar protestatarii sunt mobilizati in zona fantanii de la Facultatea de Arhitectura.

- Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) si Consiliul National al Elevilor (CNE) au condamnat luni decizia Guvernului de a da unda verde exploatarii minereurilor de la Rosia Montana, se arata pe contul de Facebook creat in acest sens, Rosia Montana in UNESCO World Heritage.

- "Runda II! Bucurestenii anunta ca si in aceasta seara se vor afla la Universitate! Asteptam raspunsul Guvernului la revendicarile noastre, oricum pentru duminica nu va faceti program!", era scris pe pagina de Facebook a Rosiei Montana, la ora 18:16.

- De asemenea, pe site era postat un mesaj care ii invita pe manifestanti sa vina la protest: "Bucuresti, Piata Universitatii, Fantana de la Arhitectura, 2 septembrie, ora 19:00".

Guvernul a aprobat, in sedinta de saptamana trecuta, controversatul proiect de lege care perminte exploatarea aurului la Rosia Montana. Executivul va trimite documentul catre Parlament, care va avea ultimul cuvant.

Guvernul da unda verde exploatarii la Rosia Montana. Parlamentul, ultimul cuvant

Astfel, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere Romania.

Potrivit procedurii, acesta va trebui adoptat de Parlamentul Romaniei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#protest Rosia Montana, #protest Piata Universitatii, #protest exploatare Rosia Montana, #Guvern aviz exploatare Rosia Montana , #proiect