Ziare.com

Academia Romana: Proiectul Rosia Montana este controversat si periculos

Vineri, 28 Octombrie 2011, ora 13:41

   

Academia Romana: Proiectul Rosia Montana este controversat si periculos
Vicepresedintele Academiei Romane, Ionel Valentin Vlad, a declarat vineri, in cadrul dezbaterii "Adevaruri despre Rosia Montana", organizata de delegatia europarlamentarilor PSD, ca proiectul "este unul controversat si periculos pentru Romania".

"Academia Romana cere din nou autoritatilor statului roman sa analizeze cu multa atentie proiectul sub toate aspectele sale, antrenand specialisti dezinteresati si onesti din tara si din strainatate, inclusiv din organismele europene, inainte de a da cale libera acestui proiect atat de controversat si atat de periculos. Academia Romana incearca astfel sa previna un dezastru ecologic si cultural cu multiple consecinte inacceptabile", a afirmat Ionel Valentin Vlad.

Academicianul a spus ca prezidiul institutiei pe care o reprezinta a votat un document care prevede pozitia Academiei fata de proiectul de exploatare miniera de la Rosia Montana si prin care se doreste "prevenirea unei erori cu efecte negative asupra comunitatii, mediului inconjurator si vestigiilor arheologice din zona si sa semnaleze consecintele riscante pentru statul roman".

"O analiza obiectiva demonstreaza ca proiectul nu reprezinta o lucrare de interes public si, prin urmare, nu justifica efectele colaterale negative si riscurile implicate in proiect", a sustinut Ionel Valentin Vlad.

Potrivit academicianului, printre argumentele pe care se bazeaza pozitia Academiei se regaseste si faptul ca exploatarea proiectata pentru o perioada de 17-20 de ani nu reprezinta o solutie de dezvoltare durabila si nu rezolva problemele sociale si economice ale zonei, care se vor agrava dupa incheierea lucrarilor.

"Numarul locurilor de munca in perioada operationala, estimat la mai putin de 500, nu rezolva nevoile locale, nu este clar cate dintre din aceste locuri de munca sunt ocupate de localnici si cate persoane vor fi aduse din exterior. (...) Distrugerea comunitatii Rosia Montana, a Tarii Motilor, veche de 2000 de ani, prin stramutarea populatiei, demolarea unor cladiri inclusiv monumente istorice si mutarea unor cimitire, este inacceptabila si aminteste de o perioada pe care am considerat-o incheiata. Beneficiile sunt economice ale statului roman, rezultate de 2% asupra exploatarii si diverse impozite sunt nesemnificative in raport cu consecintele", a apreciat academicianul.

El a subliniat faptul ca exploatarea la suprafata in patru cariere deschise si crearea unui bazin de acumulare a reziduurilor in spatele unui baraj de 180 de metri inaltime, dar si exploatarea de cupru "ar produce o mutilare grava a peisajului".

Folosirea cianurilor - motiv serios de ingrijorare

Academicianul a adaugat ca folosirea cianurii de sodium in procesul tehnologic si depozitarea in bazin deschis a reziduurilor, mai ales de metale grele, creeaza motive serioase de ingrijorare.

"Exista in lume azi procese tehnologice care nu folosesc cianuri in procesarea aurului. Aceste tehnologii sunt mai scumpe, dar trebuie sa tinem cont si de efectele acestora. (...) Nu exista o garantie ca la terminarea lucrarilor si inchiderea exploatarii firma investitoare va asigura costurile pentru refacerea mediului", a afirmat Ionel Valentin Vlad.

Potrivit acestuia, proiectul incalca o serie de conventii si alte elemente ale legislatiei europene iar in situatii similiare, alte tari au procedat cu mai multa prudenta si au evitat sa accepte riscul implicarii in astfel de proiecte. El a dat ca exemplu Germania, unde un astfel de proiect este de neconceput, iar Bulgaria si Armenia nu au aprobat proiecte de acelasi tip.

"Academia Romana considera ca nu pot fi ignorate numeroase proteste individuale si colective ale societatii civile, ale unor institutii stiintifice, religioase, inclusiv Biserica Ortodoxa Romana, personalitati, oameni de stiinta si de cultura", a mai spus Ionel Valentin Vlad. A

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2178 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sa se inchida odata discutziile...NU ! Out!

...Aia de la GC scot aur, bine mersi, pe autorizatzia de prospectziuni!
Mii de tone de concetrat aurifer ies din tzara!
Din ce platesc ei clipurile alea lacrimogene in care populatia de acol se smiorcaie ca nu au servici, ca impletesc milioane de ciorapi si ne roaga sa-i lasam pe canadieni sa ne ia aurul!?
Parca in restul Romaniei ar fi plin de exploatari de aur deschise! Restul romanilor cum se descurca fara mine de aur?!

 

Unde este controlul statului asupra companiei Goldcorporation

Stat fara caini. Astia fac ce vreau la noi in tara. Afara cu ei. De ce inchide statul complice ochiul la abuzurile goldului. Pentru ca avem multi tradatori si vanzatori de tara.

ielena iudrea - ipleskoi

ce stie academia Romana - are ei pantofi Gumcii? Are ei genti Pravda? bai si atunci ce stie ei de minerit - eu, Cocos si Base ne pricepem ca de aia avem haine de firma

nici chiara sa

Ce-i drept in zona cu siguranta satenii inca mai intra in mina, doar a fost si cazul tanarului care a murit acolo, dar compania daca ar exploata cu siguranta ziaristii si ecologistii ar fi prins poze si filme, plus ca si-ar strica orice sansa de a primi autorizatiile

si-au pierdut obiectivitatea

mi se pare ca si-au pierdut obiectivitatea in acest caz, proiectul respecta toate conventiile si normele europene, asta a recunsocut si Borbely. Pe langa asta spuneau ca beneficiul e de 2% cand numai redeventele sunt de 4% la care se adauga si dividende si impozite. pacat...

 

dezinformare

Uite asa se vede cat de dezinformati sunt oamenii daca spana si cei care teoretic iau decizii cred ca redeventa este 2% cand ea e 4 si e posibil sa se faca 6%

Cotroceni !!!

Stimate domnule Ionel Valentin Vlad va apreciez pentru pozitia dvs. si pentru lupta pe care incercati sa dovediti ce nu este bine si cum se poate exploata in conditii normale. Dar este o batalie pierduta atunci cand onoralilul presedinte " TB " sustine proiectul si investitorul "strategic". Felicitari pentru curaj.

 

Proiectul Rosia Montana

Este tradare nationala atat timp cat Euro Gold este in ecuatie. Romania este capabila sa-si exploateze singura resursele si in mod ecologic, daca se vrea acest lucru. Luptati ca tradatorii sa nu ne vanda resursele si muntii. Luptati pentru o viata demna si nu o viata de sclav in slujba americanilor. Goldul va ofera dreptul la munca al sclavului.

 

care mod?

Cel mai ecologic mod tot asta este cu 5ppm de cianura, alternativa este aia folosita in vestul salbatic, care nu este rentabila decat daca exploateaza fiecare pentru el

Iresponsabilii de la academie

Pe linga faptul ca mintiti cu nerusinare(cianurile sint in procent extrem de mic si se dezagrega la actiunea luminii solare, iar metale grele in acest zacamint nu exista), la initiativa PSD ati face orice sa nu putem iesi din criza. Rusine sa va fie.

 

Eugen 16

Daca aurul argintul si cuprul nu sunt metale grele ce sunt ?

exact

Cat timp psd-pnl nu sunt la putere incearca din rasputeri sa tina economia jos is sa nu se porneasca nici un proiect...nu de alta dar trebuie sa aibe si ei ce sa promita la alegeri plus ca dupa au pe ce sa i-a creditul, pe munca altora

Academicienii e bine sa-si vada de treburi-le lor

Munti nostri aur poarta noi cersim di poarta-n poarta.

 

stadiul actual

Sa fim seriosi. Dezastru e sa lasi o zona in asemenea grad de poluare si sa nu facinimic, sa nu intervii cu solutii in 12 ani pentru diminuarea saraciei si sa acorziu unor oameni posibilitati de trai

 

adevarul ca in locul muntilor de aur

o sa ramana doar munti de raihat...cam asta se vrea...

Oamenii pentru ca sa traiasca nu au nevoie de mizeriile altora.Rumanii din acele zone sunt bogati,deoarece maninca bine si natural,se imbraca cu ce au,nu au nevoie de hainele din plastic tehnologic,sau de mancaruri chimice ca cei din occidente...Sunt oameni simpli care stiu sa traiasca in mijlocul naturii.Ce bogatie ai vrea sa ai mai milt decat Natura ?Adevarata bogatie este acolo,nicidecum in Occident ,unde toti sunt sclavi pentru lucruri care nu sunt necesare pentru a trai bine si natural.

hmm

Locuri sigure ed munca pentru 17-20 de ani, venituri mari la buget,, plus alte investitii..de ce nu e proiectul asta de interes public? de ridicarea economiei am beneficia toti

 

patrimoniu

Totusi nu se gandesc ca bun mutam niste case si alte monumente de patrimoniu,dar in acelasi timp le si restauram. Spun ca vor sa faca turism in zona, cum acum nu merge(exista si pensiuni pe acolo care stau goale chit ca ecologisti sustin ca nu sunt). Reabilitarea zonei inseamna sansa pentru turism

 

academia vs. comisia europeana

comisia europeana spune ca extragerea aurului folosind cianurua este una din cea mai sigura metoda de extragere si cea mai putin poluanta. am mai mare incredere in comisia europeana, care are in componenta cei mai buni specialisti, decat intr-un academician roman.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor