Afacerea Rosia Montana a murit frumos (Opinii)

Miercuri, 27 Noiembrie 2013, ora 23:14
5689 citiri
Afacerea Rosia Montana a murit frumos (Opinii)

Iar aceea a gazelor de sist se afla in agonie. Nu se stie pana cand. In schimb Eldorado se muta pe pajistile si ogoarele patriei unde zootehnia romaneasca va sa scoata din pamant nu aur, ci trei milioane de porci, alte trei milioane de oi si 500.000 de vite, iar exportul lor ne va aduce probabil mai mult aur decat raderea catorva Munti Apuseni de pe fata pamantului. Fara a lasa in urma nici lacuri otravite, nici fantani cu apa arzand. Abia astept sa vad turmele pascand pe ogoarele lasate de izbeliste.

Un posibil raspuns

De ce a murit exploatarea cu cianuri si agonizeaza fracturarea hidraulica a rocilor pentru extragerea gazelor de sist? Din amatorism politic sau chiar din nepricepere. Fiindca astfel de intreprinderi de anvergura nationala ar fi trebuit pregatite din vreme: concomitent cu studierea atenta a tipului de zacamant si a conditiilor de exploatare tehnic-ecologica, demne de al XXI-lea secol, era acuta nevoie de informarea corecta a populatiei si de catre guvern si de catre firmele in cauza.

Or la noi s-a actionat dupa principiul hotesc "mana pe bani si ochii la usa", populatia sesizand ca acest gen de afaceri are ceva necurat la mijloc. Au pus capac manipularile vizibile de la o posta ale RMGC prin promisiuni sforaitoare si reclame desantate. Motiv pentru care cetatenii nu s-au mai lasat prostiti si au iesit in strada. Succesul manifestatiilor publice s-a materializat printr-o comisie parlamentara de ancheta ale carei concluzii au ajuns pe masa procurorilor. Asadar legea aurului a cazut "si cu asta, basta!", vorba dlui prim-ministru Victor Ponta.

Si agricultura, si minerit

Toate cele de mai sus sunt arhicunoscute, dar o reactie calificata a autoritatilor publice in cazul Rosia Montana si al gazelor de sist se lasa prea mult asteptata. Fiindca lucrurile nu pot ramane asa. Fireste, daca intelegerile cu Guvernul chinez se vor materializa, ne-ar bucura un boom in agricultura, dar exploatarea bogatiilor din subsolul patriei ar putea inlatura obstacolele din cursa spre bunastare. Caci mai toate tarile au iesit din saracie pe aceasta cale. De ce nu ar fi posibil si in Romania?

Luandu-ne dupa informatiile din presa in perioada protestelor de strada, s-a observat ca si specialistii, si oamenii de afaceri au oarece proiecte pentru a pune in practica ideea de a exploata ecologic si profitabil astfel de resurse. Din pacate, nimeni nu mai indrazneste sa abordeze subiectul dupa criza din vara, ceea ce este frustrant.

Un esec anticipat

Doua erau variantele vehiculate in spatiul public: exploatarea prin forte proprii cu importul de utilaje, eventual si tehnologie, sau renegocierea cu RMGC a unui nou contract cu clauze stricte asupra redeventelor si a mediului. Din pacate lucrurile au fost abandonate, iar cotatiile firmei-mama Gabriel Resources Ltd. s-au prabusit la bursa din Toronto. Se pare definitiv.

Si pentru ca afacerea aceasta a fost gestionata de autoritatile romanesti la fel de amatoristic si heirupist precum atatea altele, "basta" dlui Ponta s-ar putea sa nu fie de bun augur. Urmeaza sa tragem consecintele deoarece, prin intelegerea ambelor parti, firma canadiana a investit fonduri uriase pentru care ar putea cere despagubiri, toate cazand in sarcina statului roman, deci a contribuabililor.

Dreptate sa se faca

Mai exista o singura speranta, ca Justitia sa stabileasca adevarul in privinta greselilor facute de reprezentantii statului roman si ai firmelor romanesti implicate, iar cine a gresit sa plateasca. Pentru ca totusi esecul acestei intreprinderi, se spune, lasa in urma niste averi si conturi pentru care proprietarii lor n-au asudat macar o ora.

De restabilirea adevarului este nevoie si in cazul "uriaselor sume" cheltuite de RMGC, dar nu pe publicitate, excursii, manifestatii festive mineresti cu costume noi si emisiuni TV, nici pentru coruperea celor ce le-au aprobat fel de fel de inlesniri. In plus, terenurile aurifere cumparate de firma canadiana, utilajele si tehnologia pot fi recuperate si valorificate de catre proprietar, fie de statul roman, fie de o alta firma care se angajeaza sa exploateze aurul cu respectarea vietii motilor si a tuturor legilor romanesti.

Oare asta sa fie salvarea Rosiei Montane?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Rosia Montana aur exploatare, #Rosia Montana proiect, #Rosia Montana RMGC , #proiect