Boc: Ponta e mai mult un agent al Gold Corporation decat al statului

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 17:08
2637 citiri
Boc: Ponta e mai mult un agent al Gold Corporation decat al statului

Fostul premier Emil Boc sustine ca seful Guvernului, Victor Ponta, e mai mult "un agent" al Rosia Montana Gold Corporation decat al statului roman, intrucat a trimis Parlamentului un proiect de lege "cu dedicatie" si a vorbit de despagubiri pe care "probabil i le-au dat cei de la Gold Corporation".

Emil Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca, a fost intrebat, miercuri, intr-o conferinta de presa, cum comenteaza declaratiile premierului Victor Ponta despre despagubirile pe care le-ar plati statul roman companiei canadiene in cazul in care proiectul minier de la Rosia Montana nu va incepe.

"Eu cred ca premierul Victor Ponta este mai mult un agent al lui Gold Corporation decat al statului roman, din modul in care se comporta. In primul rand, prin proiectul de lege neconstitutional pe care l-a trimis la Parlament - este un proiect facut cu toate exceptiile de la toate legile in vigoare, cu dedicatie pentru Gold Corporation.

Un premier trebuie sa apere in primul rand interesul public, nu interesul privat al unei companii. In al doilea rand, vorbeste de niste despagubiri pe care habar nu am de unde le-a scos, probabil ca i le-au dat cei de la Gold Corporation, pentru ca eu, cat am fost prim-ministru, nu am primit in Guvern niciun fel de nota, informare, care sa spuna ca Gold Corporation cere doua miliarde de dolari si pentru ce.

Cata vreme proiectul nu are aviz de mediu, nu au de ce sa ceara despagubiri. Ei trebuie sa respecte conditiile precizate de legile europene in materie si, ca atare, despre ce despagubiri sa fie vorba?", a spus Boc.

Potrivit acestuia, afirmatiile premierului Ponta despre eventulalele despagubiri de miliarde de dolari fara a avea un temei legal "reprezinta o declaratie partinitoare pentru Gold Corporation".

"Gold Corporation s-ar putea sa fluture aceasta declaratie intr-un proces international spunand: 'vedeti, si prim-ministrul a recunoscut ca trebuie sa ne dea bani, cum sa nu ne dea o instanta internationala bani?'", a spus fostul premier.

Comisia juridica a Senatului a avizat negativ proiectul Rosia Montana (Video)

Marti, Comisia juridica din Senat a adoptat, in unanimitate, un aviz negativ la proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere in Romania.

Proiectul de lege a primit aviz negativ si din partea Comisiei pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului din Senat.

Despagubiri de 2 miliarde de dolari la Rosia Montana - Ponta: Nu se pune problema sa acceptam

Premierul Victor Ponta a declarat, marti, ca in situatia respingerii proiectului privind Rosia Montana consecinta negativa este "stergerea judetului Alba de pe harta economica", mentionand ca doreste ca toti parlamentarii PSD sa voteze in cunostinta de cauza si nu pe "criterii politice".

Din 1 septembrie, in centrul Capitalei si in mai multe orase din tara au loc zilnic proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Rosia Montana.

Rosia Montana: Protest pe acorduri de vioara, la Universitate (Video)

Duminica seara, peste 7.000 de persoane care se opun proiectului minier de la Rosia Montana au blocat centrul Capitalei, la Universitate, dupa un mars. Proteste similare au avut loc duminica in mai multe orase din tara, intre care Cluj-Napoca, Brasov, Alba Iulia, Bistrita, Sfantu Gheorghe, Suceava si Iasi.

Compania Gabriel Resources a transmis luni, intr-un comunicat, ca va analiza toate optiunile posibile in cazul respingerii propunerii legislative privind dezvoltarea proiectului Rosia Montana, inclusiv transmiterea unei notificari formale referitoare la intentia de a initia o actiune in instanta.

Rosia Montana: Gabriel Resources ameninta ca da statul roman in judecata

Protestele au fost declansate dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul fiind transmis Parlamentului spre adoptare.

Citeste si:
Orban: "Premier va fi cel care va fi ales preşedinte al PNL. În cazul domnului Cîţu, dacă va fi ales preşedinte al PNL, îmi pun serioase semne de întrebare dacă mai poate să fie premier"
Orban: "Premier va fi cel care va fi ales preşedinte al PNL. În cazul domnului Cîţu, dacă va fi ales preşedinte al PNL, îmi pun serioase semne de întrebare dacă mai poate să fie premier"
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni seară, 20 septembrie, că, după 25 septembrie, premier va fi cel care fi ales lider al partidului, el susţinând că va avea o relaţie...
Orban, întrebat dacă a stat la masă cu ”statul paralel”: Nu am folosit niciodată sintagma asta şi nici nu sunt adeptul
Orban, întrebat dacă a stat la masă cu ”statul paralel”: Nu am folosit niciodată sintagma asta şi nici nu sunt adeptul
Președintele PNL Ludovic Orban a declarat, luni seară, întrebat dacă a stat la masă cu statul paralel, că nu a folosit niciodată această sintagmă şi că nici nu a fost în vreo sufragerie...
Sursa: MEDIAFAX