Ziare.com

Cinci europarlamentari ii cer lui Ungureanu blocarea proiectului Rosia Montana

Joi, 16 Februarie 2012, ora 15:15

   

Cinci europarlamentari ii cer lui Ungureanu blocarea proiectului Rosia Montana
Sase europarlamentari, intre care trei romani, i-au trimis, joi, o scrisoare deschisa premierului Mihai Razvan Ungureanu, in care ii cer sa blocheze proiectul Rosia Montana.

Am apelat la formula unei scrisori deschise deoarece, la toate demersurile de pana acum, fie ca ele apartineau Academiei Romane, Academiei de Studii Economice din Bucuresti, Universitatii Babes-Bolyai sau unor remarcabili oameni de stiinta, guvernul anterior s-a aratat orb si surd", se afirma in scrisoare, semnata de Renate Weber, Daciana Sarbu, Victor Bostinaru, Marita Ulvskog, Ines Ayala Sender si Gerald Hafner.

"Problemele proiectului minier cu cianuri de la Rosia Montana sunt multiple si ele tin de protectia mediului, de nevoia folosirii resurselor in scop national, precum si de coruptia politica si sponsorizarea politicienilor aflati in inalte functii publice de catre companii private", se mai afirma in document.

Rosia Montana aniverseaza 1881 de ani

Semnatarii reamintesc, in context, sustinerea acordata de presedintele Traian Basescu proiectului, precum si campania de publicitate dusa de Rosia Montana Gold Corporation pentru sustinerea acestuia.

"Se impune constituirea unui grup de lucru cu adevarat independent si obiectiv care sa analizeze proiectul in toata complexitatea sa. Acest grup trebuie sa tina cont de opiniile oamenilor de stiinta romani care si-au exprimat legitime si repetate ingrijorari", este solutia propusa de cei cinci europarlamentari.

"Domnule prim-ministru, va solicitam blocarea de urgenta a proiectului minier cu cianuri, prin suspendarea procesului de avizare pana la pronuntarea unei comisii de experti independenti, departe de influentele banilor companiilor direct interesate de inceperea acestui proiect", se incheie scrisoarea, care este depusa la Registratura Guvernului.

M.M.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1482 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Sah la Premier!

Pana acum doar a scris orarul la bugetari, si-a sunat neamurile de pe telefonul rosu,... o cerere mai serioasa de la societatea civila romaneasca!
Pozitia lui Boc era impotriva!
Asta ce zice?!
Probabil Boc de asta a plecat!

 

nu cred

Sigur nu a plecat boc din cauza ca nu era pentru proeictul asta. el nu avea un cuvant prea important de spus mai ales ca nici nu exista inca avizele. Boc a plecat pentru ca i se cerea sa plece de multa vreme si asa s-a mai detensionat situatia

Ignoranta le aduce publicitate

primul ministru nu are treaba cu aprobarea proiectelor miniere, iar acum cel de la Rosia Montana e la Ministerul Mediului, europarlamentarii ar trebui sa stie asta. Bine... ar trebui sa stie si ca cei de la Comisia Europeana, specialistii, au spus ca procedeul cu cianuri e sigur tocmai datorita normelor extrem de stricte, dar se pare ca ignora totul doar ca sa ajunga prin ziare..

 

E impotriva interesului national!

Pt interesul firmei particulare sa facem un lac de 800 de ha de cianuri, sa deviem cursuri de apa pt ei, sa ramanem cu 2 muntzi de steril contaminat cu cianuri....si pt ce? pt 4% din aurul nostru!??
Trebe sa fii batut in cap sa acceptzi asa ceva!

Aiurezi

lac de cianuri? o sa aiba o concentratie infima, non-toxica. dar trebuie sa nu fii batut in cap sa intelegi asta. Iar de primit primim peste jumatate din profituri, 4% e doar redeventa veche. Care s-a dublat. si la care se adauga dividendele, taxele, impozitele, toate fiscalitatile. Si asta fara sa scoatem vreun leu din bugetul de stat. Dar trebuie sa nu fii batut in cap ca sa intelegi astea

nimic deviat sau contaminat

nu se deviaza niciun curs de apa, iazul va sta intr-o vale care exista deja. Si nu o sa fie niciun munte contaminat, pentru ca valea aia este captusita natural cu roca impermeabila, d-aia s-a ales ca acolo sa stea iazul. Te rog, informeaza-te inainte sa incerci sa manipulezi.

mai updateaza-te

inca de la redeventa ai inceput-o prost. ca nu mai e de 4% a fost crescuta pana la 8%. plus ca Romania nu o sa aiba castig doar din asta. mai e si investitia in sine, locuri de munca, dividentele. proiectul e ok in ciuda zvonurilor care circula aiurea. e din cauza ca statul a asteptat atat pana sa ia o decizie concreta.

stiu foarte bine

Sigur stiu ca nu are nici o legatura primul ministru cu deciziile care trebuie sa fie luate in legatura cu exploatarea, dar crezi ca ii intereseaza? Au facut putina publicitate cum spui si tu si asta e, nu vezi ca nu au nici un argument ?

samson

http://www.rosiamontana.ro/img_upload/a0bbb7e04b2fbd96fb1096ae1548da32/Ce_este_cianura.pdf

blocat de 15 ani

Eu nu-i inteleg pe europarlamentarii astia. Nu au dovezi, dar vorbesc de sponsorizarea politicienilor. Pai, daca ar fi fost cineva sponsorizat ca sa se decida favorabil in privinta proiectului,cum de proiectul e inca blocat? si de 15 ani, nu de ieri, de azi!

 

Samson22 16:52

Daca are o concentratzie asa infima ... de ce e interzisa tehnologia voastra in Canada!?
Cum desprinde aurul din steril? De ce nu extragetzi aurul cu lapte de capra, ala nu e toxic deloc?!

mda...

ce e interzis in Canada? Canada e unul dintre cei mai mari producatori de aur din lume si foloseste cianuri. Cianurile se folosesc si in Sua si in Australia, in Suedia,Finlanda, ce sa mai, in 90% din exploatarile din lume, pentru ca tehnologia e sigura. S-a incercat la noi o panicare dar nu le-a iesit

nu au dreptate

Sunt atat de putini pentru ca nu au dreptate. Nu vad nici un argument pertinent pentru cerinta lor. Cianura se foloseste in toate minele din europa, este reglementata strict ca sa nu mai existe probleme...deci ce vor ei defapt ?Nu vor sa se exploateze la noi, dar altii au voie. Pai asta nu e corect

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor