Cine se teme de Rosia Montana? (Opinii)

Joi, 05 Septembrie 2013, ora 14:45
2073 citiri
Cine se teme de Rosia Montana? (Opinii)

Nimic din ceea ce putea sa fie resimtit ca o insatisfactie sau frustrare, de cand a pogorat peste tara gratia USL-ista, nu parea sa fi produs vreun efect in umorile Mariei Sale, electoratului romanesc.

Nici taxele si impozitele crescande, nici somajul, nici amnezia subita in ce priveste promisiunile mirobolante din perioada pre-electorala. USL trece, sau cel putin trecea, fara pas, cu bagajul sau impresionant de 60% din optiuni, spre zarile pline de glorie a viitoarelor succese.

Iata insa ca rasare, de unde nici nu credeai, buturuga mica, ori, ma rog, relativ mica, numita Rosia Montana. De unde, nu prea demult, chestiunea era invocata de actualii guvernanti, drept un temei al motiunii menite sa rastoarne guvernul M.R. Ungureanu, acum este imbratisata fara (prea) multe menajamente de catre aceiasi, sub cuvant ca broasca cea urata a devenit printul fermecat din poveste.

Ca Romania ar mai fi primit niscaiva actiuni, ca dividendele au sporit cu 2-3 procente, ca somajul din zona..., ca reconstructia sitului... si ca, la urma urmelor, nici nu este atat de periculos cum se povesteste.

Si, sa vezi si sa nu crezi, chestiunea dezmorteste fara veste societatea civila, ceea ce a ramas din ea sau cea care s-a nascut din propria cenusa, si au loc manifestatii in Capitala si in principalele zone ale tarii impotriva acordarii licentei de exploatare catre firma canadiana in cauza.

Cu frenezia si entuziasmul pe care l-am trait numai in perioada de glorie a Pietei Universitatii. Nota bene, cu mii de manifestanti, adica mult mai multi decat manifestantii platiti cu 50 de lei de catre firmele nu prea oculte din arealul unor trusturi media, in decembrie 2011-ianuarie 2012.

Si nici macar nu e prea sigur ca manifestantii au pe de-a intregul dreptate. Ca, daca punem in cumpana avantajele si castigurile, versus riscurile intreprinderii, balanta va inclina hotarat catre talgerul cu dezavantaje.

Problema este complicata si e vorba mai ales de neinformare, de secretomania tipic romaneasca ceea ce face ca atat partizanii, cat si detractorii proiectului sa se manifeste cumva "in orb", dupa indicii mai mult sau mai putin subiective. Aceasta neinsemnand, fireste ca, unii altii n-au incasat niste traditionale si sfinte comisioane. Asa, macar de dragul cutumei. Dar aceasta este tot numai intuitie.

Mai presus de cele de mai sus, ramane revelatia destul de cruda pentru cei care se credeau perpetuu in gratii, anume ca dragostea norodului este ca floarea campului, se scutura atunci cand nici nu-ti vine a crede. Poporul este mult mai capricios decat o dama cu nabadai. Azi te iubeste nemasurat, maine te detesta cu aceeasi patima. Fara macar a avea senzatia ca este inconsecvent.

Acesta ar fost, probabil, si motivul pentru care premierul s-a dedat la un gen de echilibristica politica, declarand ca se dedubleaza. Ca prim-ministru promoveaza proiectul de lege, dar ca deputat va vota cu durere in suflet contra lui.

Este de asteptat ca problema sa fie tratata de acum cu infinita grija si ca guvernantii sa mearga ca pe oua in privinta "rezolvarii" ei. Nu de alta dar de la romanii astia imprevizibili nu stii la ce poti sa te mai astepti. Nu este exclus ca proiectul sa fie din nou inmormantat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Rosia Montana proteste, #referendum Rosia Montana, #Rosia Montana USL , #proiect