Dezbatere Ziare.com - Rosia Montana (IV): Drama umana

Vineri, 30 Iulie 2010, ora 09:49
6743 citiri
Dezbatere Ziare.com - Rosia Montana (IV): Drama umana
Foto: lucianmuntean.ro

Subiectul "Rosia Montana" este din ce in ce mai fierbinte. Opiniile pro si contra se inmultesc pe masura ce autoritatile dau semnale ca sunt pe cale sa ia o decizie majora care va pune capat starii de incertitudine.

Ziare.com a lansat o dezbatere pe aceasta tema, in care specialistii, dar si cititorii nostri sunt invitati sa-si expuna opiniile legate de oportunitatea inceperii exploatarii aurului din aceasta zona.

Dezbatere Ziare.com: Rosia Montana - Bomboana otravita

Dezbatere Ziare.com - Rosia Montana (II): O bomba ecologica

Dezbatere Ziare.com - Rosia Montana (III): Minciuni economice si patrimoniu distrus

Grup ASE: Opriti proiectul Rosia Montana, indiferent de consecinte

Drama umana de la Rosia Montana

Dr. Raul C. Muresan

Argumentul cel mai frecvent vehiculat in favoarea proiectului de la Rosia Montana este acela al necesitatii locurilor de munca in zona, facandu-se adeseori referire la rata crescuta a somajului si la situatia financiara de multe ori dramatica a localnicilor.

Multi dintre locuitorii zonei au activat in minerit inainte de inchiderea minelor din zona adiacenta Rosiei Montane. Paradoxal, desi zone intregi din tara au suferit drame de proportii la inchiderea exploatarilor miniere, acum ni se propune ca solutie sociala pentru Rosia Montana un nou proiect de minerit.

Pe termen lung si acest proiect va avea exact acelasi impact social ca orice exploatare miniera: amanarea dezvoltarii industriilor alternative si, contrar afirmatiilor Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), eliminarea oricarei initiative de dezvoltare durabila a zonei. Aceste afirmatii sunt sustinute si de rapoarte stiintifice.

Spre exemplu, un studiu elaborat de Universitatea din Queensland Australia arata clar faptul ca in zona miniera studiata preocuparile economice se rezuma la fructificarea oportunitatilor pe termen scurt in legatura cu exploatarea miniera si nu ofera solutii economice durabile, pe termen lung.

De altfel, nu stiu daca cineva poate identifica macar o zona miniera la nivel mondial unde activitatea de minerit sa fi produs o dezvoltare durabila in zona exploatarii.

RMGC incearca sa argumenteze, tendentios, faptul ca dezvoltarea reala a Rosiei Montane se poate realiza doar prin minerit si ca turismul si industriile alternative se pot dezvolta doar ulterior exploatarii.

In realitate insa, propuneri pentru dezvoltarea durabila a zonei Rosia Montana, prin alternative la minerit, s-au facut frecvent, atat de catre ONG-uri cat si de asociatii stiintifice.

Fig. 1. Panorama asupra centrului vechi de la Rosia Montana.

In campaniile media, compania RMGC incearca mereu sa ne convinga ca proiectul va relansa activitatea de minerit din zona, oferind locuri de munca si prosperitate.

Ceea ce prea putina lume stie insa este faptul ca activitatea miniera a continuat la Rosia Montana pana in anul 2006.

Pretinsul salvator din ziua de azi al zonei, RMGC, a fost chiar cel care a solicitat Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale stoparea exploatarii miniere.

O copie a informarii se gaseste AICI.

Asadar, cei de la RMGC sunt direct responsabili pentru exacerbarea somajului din zona, iar astazi incearca sa ne convinga ca proiectul lor este singura solutie pentru locuri de munca la Rosia Montana.

Fig. 2. De vorba cu localnicii de la Rosia Montana

Saracia de la Rosia Montana si din zonele vizate de proiectul minier nu e cauzata doar de inchiderea vechilor exploatari miniere. Asa cum am prezentat si in articolele anterioare, Rosia Montana dispune de un potential turistic imens, avand la dispozitie case istorice de patrimoniu, galeriile romane de o valoare inestimabila, vestigiile arheologice, un peisaj paradisiac si o localizare mai mult decat pitoreasca.

Insa, in timp ce Romania se dezvolta economic dupa anul 2000, Rosia Montana era tinuta intentionat in subdezvoltare. RMGC impreuna cu politicienii locali au condus o campanie sistematica de saracire a populatiei locale, desfasurand un adevarat genocid social.

Astfel, in anul 2002 Consiliul Local a aprobat planul urbanistic general (PUG) si planul urbanistic zonal (PUZ) pentru zona de dezvoltare industriala RMGC, ce include 1.600 ha de teren la Rosia Montana.

Zona de dezvoltare industriala este rezervata proiectului minei de aur, astfel ca din 2002 incoace nu se mai acorda niciun fel de aprobari pentru construirea de pensiuni, hoteluri, ferme etc (informatii suplimentare aici).

Explicatia care se da localnicilor dupa refuzul emiterii autorizatiilor este: "pe proprietatea dvs, conform Planului de Urbanism General, sunt interzise functiunile de locuire si social-culturale" (Adresa Primaria Rosia Montana 7862/5.12.2003).

Asadar, daca un localnic incearca sa isi deschida o afacere, nu primeste aprobarile necesare nici macar pe propria sa proprietate.

Practic, oamenii au fost legati de maini si de picioare, RMGC asigurandu-se ca zona nu se va putea dezvolta pentru a santaja ulterior localnicii sa-si vanda proprietatile si pentru a ne servi noua astazi, impreuna cu portia aferenta de cianuri, si ideea ca singura solutie pentru locuri de munca este proiectul minier.

Ce uita insa sa precizeze cei de la RMGC este ca au determinat deja aproape 2.000 de oameni sa isi paraseasca locuintele in timp ce proiectul lor va oferi in jur de 880 de locuri de munca pe perioada exploatarii (dupa doi ani de la demarare).

Mai departe, e normal ca oamenii nu au in acest moment prea multe alternative din moment ce chiar RMGC i-a impiedicat sa le aiba.

De altfel, dovezi graitoare asupra modului de operare al acestei companii sunt si anunturile prin care RMGC oferea locuri de munca, pe perioada verii, in vederea descarcarii de sarcina arheologica (vezi Fig. 3).

Se oferea prioritate localnicilor care au proprietati in zona de dezvoltare industriala si celor care au inceput negocierile pentru vanzarea acestor proprietati catre RMGC, cu conditia de a ramane in localitatea noua, de stramutare.

In mod total contradictoriu si aproape ilar as putea spune, cateva randuri mai jos, RMGC spune: "La angajare nu se vor face discriminari pe criterii de religie, sex sau optiune fata de proiectul de dezvoltare miniera al RMGC".

No comment!

Fig. 3. Anunt public al RMGC de oferta de locuri de munca pentru descarcari arheologice.

Daca mergi la Rosia Montana si stai de vorba cu oamenii care nu au plecat, acestia iti vor spune povesti cutremuratoare despre drama pe care au trait-o multe familii care au acceptat sa-si vanda casele companiei.

In foarte multe cazuri, copiii celor mai in varsta au facut presiuni puternice asupra parintilor pentru ca acestia sa-si vanda proprietatile, de multe ori contra vointei lor. Ca rezultat, casa de batrani din Alba Iulia este astazi plina de oameni in varsta proveniti de la Rosia Montana si de al caror destin copiii au inteles sa se desparta dupa incasarea sumei aferente casei si terenului parintilor lor.

Multi batrani au murit de necaz; altii au suferit un soc doar in momentul in care au realizat ca trebuie sa paraseasca pentru totdeauna casa in care s-au nascut, in care au copilarit si in care au trait de generatii.

M-am simtit coplesit sa aflu intamplari cutremuratoare despre destine distruse si durerea din sufletul celor care au plecat neputandu-se adapta la oras.

Un exemplu pe care l-am auzit personal este acela al unei femei in varsta, internata de copii in azilul din Alba Iulia, si care a evadat din azil reusind sa se intoarca in vechea ei casa din Rosia Montana. La scurt timp a fost scoasa cu forta din aceasta casa, ca un infractor, fiind trimisa din nou la azil.

Cazul nu este singular, dimpotriva. Dupa spusele localnicilor, sunt multi cei care acum regreta ca si-au vandut proprietatile si care s-ar intoarce, dar nu mai gasesc calea de a reveni intr-un sat detinut acum aproape integral de RMGC. Nu e deloc clar, daca proiectul va aduce prosperitate zonei asa cum afirma chiar RMGC, de ce se grabeste compania sa scape de localnici cumparandu-le casele? Din moment ce centrul vechi este acum declarat arie protejata, daca proiectul nu va distruge aceasta zona si daca va oferi locuri de munca, atunci de ce trebuie sa plece oamenii?

Modul de operare al RMGC este demonstrat si de atitudini mai recente ale acestei companii. In 19 mai 2010, asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani de pretutindeni si-a exprimat punctul de vedere asupra proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana

Ad Astra este o asociatie non-guvernamentala a cercetatorilor romani, ce activeaza atat in tara cat si in strainatate, la universitati si institute de cercetare de mare prestigiu international.

La scurt timp dupa emiterea punctului de vedere al asociatiei, RMGC reprezentata prin domnul Dragos Tanase a trimis mai multe scrisori conducerilor universitatilor din Romania unde activeaza membri Ad Astra.

Aceste scrisori contineau explicit numele membrilor Ad Astra care activeaza in institutiile respective, RMGC sperand prin aceasta sa declanseze o reactie de "punere la punct" a cercetatorilor care si-au permis sa se exprime liber impotriva proiectului Rosia Montana.

Dupa marturiile localnicilor de la Rosia Montana, dupa dezinformarile din campaniile RMGC si dupa incercarea de intimidare a unei asociatii profesionale apolitice, consider ca modul de a actiona al RMGC demonstreaza un mod de operare de tip securisto-mafiot.

Reactia asociatiei Ad Astra a venit rapid, concluzionand ca: "Din pacate, prin incercarile de a limita, pe cai ascunse, libertatea de exprimare si de asociere a cetatenilor, RMGC isi poate asigura un loc de frunte in lista organizatiilor care pun la indoiala fundamentele tinerei democratii romanesti" (informatii suplimentare aici).

Drama prin care au trecut si inca mai trec localnicii de la Rosia Montana poate fi maine drama noastra a tuturor.

Politicienii nu au demonstrat pana acum decat ca pentru un pumn de galbeni ne-ar vinde linistiti pe toti, ca dincolo de interesul personal si de moment nu au nicio alta preocupare.

Spuneam in primul articol ca putem sa acceptam astazi paharul cu otrava sau putem sa il refuzam si sa demonstram ca ne va fi, pe termen lung, mai bine asa. Putem alege sa pastram valorile istorice, patrimoniul cultural si arheologic, sa lasam aurul mostenire generatiilor viitoare, sa dezvoltam potentialul extraordinar de la Rosia Montana sau sa ne aruncam pe mana unor companii fara scrupule si sa ne lasam dezinformati si vanduti de politicieni iresponsabili.

Acum putem demonstra ca nu suntem atat de naivi, ca Romania nu mai e demult o tara bananiera, ca ne stim apara unul pe altul si ne putem asigura viitorul prin dezvoltare sanatoasa si durabila.

Multi au impresia ca deja cartea Rosia Montana e jucata. Auzim tot mai des in presa ca RMGC a mai obtinut o aprobare sau un aviz si ca e din ce in ce mai aproape de demararea exploatarii. Totusi, inca batalia e departe de a fi pierduta. Putem sa mai facem ceva pentru noi si pentru oamenii care inca rezista la Rosia Montana.

De exemplu, putem merge intre 13-15 august la Rosia Montana la Fan Fest care promite a fi un festival deschis tuturor si unde vor avea loc concerte si manifestari culturale.

Fan Fest, ajuns la editia a cincea, se va intitula anul acesta "Rosia Montana ca o mare scena" si isi propune "sa creasca vizibilitatea campaniei Salvati Rosia Montana, sa impulsioneze dezvoltarea economica durabila a zonei, precum si sa promoveze nominalizarea Rosiei Montane ca sit UNESCO protejat" (informatii suplimentare aici).

Ne putem caza la oameni acasa, si chiar daca nu au primit aprobari pentru a-si construi pensiuni, ii putem sustine prin agroturism.

Nu in ultimul rand, cred ca anul acesta Fan Fest va fi ocazia perfecta pentru fiecare dintre noi de a constata discrepantele uriase dintre realitate si ceea ce ni se vinde in campaniile media ale RMGC si in declaratiile politicienilor. Doar convingandu-ne singuri si fiind informati putem sa rezistam la manipulare si dezinformare.

Consider ca destinul Rosiei Montane se leaga inevitabil de destinul generatiei noastre. As dori din tot sufletul sa stiu ca putem in sfarsit sa ne desteptam din manipulare, ca societatea romaneasca a ajuns suficient de matura ca sa ia decizii rationale si in deplina cunostinta de cauza, ca vom asterne copiilor nostri un viitor mai bun. Rosia Montana ne ofera cu prisosinta ocazia de a dovedi daca meritam!

Dr. Raul C. Muresan

Campanie Ziare.com: Romani despre care merita sa vorbim

Campanie Ziare.com: Este posibil ca un incompetent sa formeze competenti?

Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice, Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale, Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie, si

Asociatia Ad Astra a oamenilor de stiinta romani

Cluj-Napoca, Romania

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Rosia Montana aur, #Rosia Montana Gold Corporationa, #Raul Muresan, #Rosia Montana impact , #proiect