Gabriel Resources cere despagubiri Romaniei pentru proiectul de la Rosia Montana

Joi, 01 Mai 2014, ora 13:00
5855 citiri
Gabriel Resources cere despagubiri Romaniei pentru proiectul de la Rosia Montana
Foto: RMGC

Canadienii de la Gabriel Resources vor sa ceara despagubiri Romaniei, dupa ce au incercat, fara succes, sa dezvolte proiectul minier de la Rosia Montana, in ultimii 15 ani.

Compania pregateste un caz de arbitraj international impotriva tarii noastre, arata publicatia Globe and Mail.

Cel mai probabil, cazul va fi audiat la Viena in a doua jumatate a acestui an. In aceeasi perioada, activitatile din Romania vor fi oprite, pentru conservarea rezervelor financiare.

Compania este nemultumita de faptul ca proiectul minier de la Rosia Montana nu a inregistrat progrese importante, desi a fost demarat in urma cu 15 ani, arata publicatia citata, care nu precizeaza insa sursa informatiilor.

Mai mult, canadienii au anuntat ca ar putea concedia in mai circa 80% din cei 400 de angajati, in prezent aflati in somaj tehnic, daca proiectul nu avanseaza.

Deutsche Welle: O dezbatere europeana in haine locale

Ce sanse are Romania sa castige acest caz

Claudiu Craciun, lector universitar, considerat un lider informal al protestatarilor fata de acest proiect, a numit actiunea canadienilor drept o "manevra de PR politic" si a precizat ca nu stie cat de solid este acest caz, avand in vedere ca intelegerile dintre statul roman si filiala locala a Gabriel Resources nu sunt facute publice.

"Dar daca statul roman si-a aparat sansele corect pana acum si daca si le va apara de acum incolo, nu avem de ce sa ne temem ca vom avea pierderi care trebuie sustinute de la bugetul de stat. E vorba de o presiune, dar nu cred ca modifica in mod fundamental raportul de forte, s-a descoperit ca proiectul este ilegitim si ilicit, in urma protestelor si anchetei parlamentarilor. Aceasta incercare de a pune presiune nu va avea niciun succes", a opinat acesta, la Digi 24.

Activistii Rosia Montana ies din nou in strada: Proteste masive in zeci de orase din tara si strainatate

Similar, analistul Aurelian Dochia mentioneaza ca actiunea poata sa inceapa ca o manevra de PR, dar exista sanse ca situatia sa escaladeze.

"Arbritajul international e neplacut pentru ca poate sa dureze ani de zile si e costitior. Mai mult, poate atrage atentia asupra Romaniei in mod nefavorabi, pentru ca e posibil sa trimita un semnal negativ investitorilor, dar situatia nu trebuie sa fie generalizata. Avem posibilitatea sa negociem si sa tratam acest caz in avantajul nostru. Totusi, detaliile contractului reprezinta un lucru-cheie", a punctat Aurelian Dochia, la postul de televiziune citat.

Stefan Marincea, fost director al Institutului Geologic al Romaniei, a precizat ca "e un demers firesc, fiecare companie e datoare sa isi incerce norocul si in acest mod". "Insa nu cunosc toate detaliile contractului, dar el nu poate sa exceada legea romana, care spune ca trebuie sa existe niste avize, (...) insa cele de mediu nu au fost acordate niciodata", aminteste acesta.

Pe de alta parte, avocatul Gheorghe Piperea sustine ca Gabriel Resources nu va avea castig de cauza deoarece, practic, compania nu a facut investitii substantionale in proiect, ci a pompat banii mai mult in publicitate si PR.

Ce urmeaza pentru Rosia Montana

Compania Gabriel Resources, listata la Toronto dar condusa de la Londra, nu se asteapta la progrese semnificative prea curand, sustine Globe and Mail.

Pe 7 mai, deputatii romani urmeaza sa isi exprime votul pentru o lege care ar acorda statut juridic special proiectului minier de la Rosia Montana. Daca actul normativ va fi adoptat, atunci exploatarea ar putea porni.

Insa publicatia citata sustine ca reprezentantii companiei nu se asteapta la un rezultat favorabil, principalul motiv fiind opozitia puternica exprimata de opinia publica fata de proiectul minier.

Glode and Mail mai noteaza si ca proiectul de lege se afla pe ultima pozitie a ordinei de zi, astfel ca deputatii ar putea sa nu mai apuce sa dea votul referitor la aceasta lege.

Gabriel Resources a amenintat, in septembrie 2013, ca va lua masuri legale referitor la acest proiect minier si ca va da in judecata autoritatile romane pentru pana la 4 miliarde de dolari din cauza "multiplelor incalcari ale tratatelor de investitii", scrie The Glode and Mail.

La scurt timp, canadienii au revenit cu un nou comentariu, in care au spus ca vor recunoaste "orice decizie luata de Guvern sau Parlament in privinta Rosia Montana", a declarat presedintele Gabriel Resources, Keith Hulley.

Totusi, situatia anuntata joi arata ca cei de la Gabriel Resources sunt seriosi in ceea ce priveste actionarea in judecata a statului roman, sustine publicatia citata. Compania nu vrea sa dea detalii despre strategia pe care o va adopta si nu a specificat ce tratate vrea sa foloseasca pentru a-si sustine cazul.

"Nu putem comenta asupra niciunui aspect al vreunui caz de arbitraj international pe care l-am initia impotriva Romaniei", a declarat Bobby Morse, purtator de cuvant al Gabriel Resources.

Arbitrajul comercial international in general, iar cel de arbitraj impotriva guvernelor in particular, are succes tot mai mare, castigand teren chiar in fata litigiilor traditionale derulate in tribunal.

Globe and Mail arata ca proiectul de la Rosia Montana a inceput in anii '90, insa a fost blocat in repetate randuri. Mai mult, compania ar fi dat 550 de milioane de dolari pentru dezvoltarea lui si pentru cheltuielile juridice, insa situatia din teren nu justifica acesti bani.

Gabriel Resources detine 80,69% din actiunile RMGC, compania care se ocupa de proiect, restul capitalului fiind controlat de statul roman, prin Minvest Rosia Montana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#RMGC despagubiri Romania, #despagubiri Rosia Montana , #proiect