Ziare.com

Grebla: Sa protesteze cei din Rosia Montana. Bucurestenii sa se uite mai bine la gropi si gunoi Interviu

de Lucian Lumezeanu
Marti, 03 Septembrie 2013, ora 00:22

   

Grebla: Sa protesteze cei din Rosia Montana. Bucurestenii sa se uite mai bine la gropi si gunoi Interviu
Senatorul PSD Toni Grebla spune ca proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana trebuie sa continue, intrucat aduce avantaje mari, in special oamenilor care locuiesc acolo.

Grebla a declarat pentru Ziare.com ca acestia ar trebui sa protesteze, lucru care nu se intampla, ei fiind primii afectati, nu "bucurestenii" care nu stiu ce e acolo si care "ar trebui sa protesteze intai fata de gropile de gunoi si poluarea din cartierele lor."

Opozitie in USL fata de Rosia Montana. Doi politicieni se leaga cu lanturi

Senatorul PSD spune ca si cei din tabara pro si cei din tabara contra exploatarii de la Rosia Montana nu isi bazeaza optiunea pe ratiune, ci pe considerente emotionale. "Argumentele trec pe langa ei ca acceleratul prin gara", sustine Grebla.

El crede si ca ambele tabere au resurse mari, inclusiv financiare si logistice la dispozitie, si ca "manipularea in sensul opunerii e usor de facut".

Citeste mai jos interviul acordat Ziare.com de senatorul PSD Toni Grebla:

Au inceput deja protestele impotriva exploatarii de la Rosia Montana, cum le comentati?

Un proiect de exploatare miniera de o asemenea importanta nu poate sa inceapa cu unanimitate. Vor fi intotdeauna oameni care vor spune ca e bine si vor fi si oameni care vor fi impotriva proiectului, cei mai multi, dintr-o parte sau din alta, motivandu-si emotional optiunile.

Dupa evaluarea dumneavoastra, credeti ca va trece, exista o majoritate in Parlament care sa fie favorabila proiectului?

Partidul Social Democrat a luat hotararea ca fiecare parlamentar sa voteze conform convingerilor lui, astfel incat e greu de spus, dar sper ca ratiunea sa invinga. Dupa parerea mea, proiectul de la Rosia Montana trebuie sa continue, cu luarea tuturor masurilor de protejare a mediului.

Ce credeti ca nu inteleg protestatarii atunci, sunt foarte multe voci care spun ca ar putea fi un dezastru ecologic?

Eu am vazut aseara (duminica-n.red) ca sunt foarte multe opinii. Unii spun ca aurul nostru ajunge in mana strainilor. Nu e asa, aurul e o marfa ca toate celelalte marfuri, o exploatez si o vand. Ca o vinde o firma de stat, ca o vinde o firma privata, dupa aceeasi legislatie se ghideaza si una, si cealalta. Beneficiul de stat pe care il obtine si una si cealalta e impozitat, toate platesc taxele.

Se vorbeste si de respectul proprietatii, in sensul ca oamenilor cu imobile in Rosia Montana nu trebuie sa li se ia cu forta casele. La Rosia Montana e un exod invers, toti ar vrea sa-si vanda casele de acolo. Exploatarea de la Rosia Montana nu demoleaza comuna Rosia Montana, ea e in cea mai mare parte reabilitata.

Este mai bine reabilitata decat centrul istoric al Bucurestiului. Rosia Montana a devenit deja o localitate care e vizitata de turisti, fiind un sat medieval foarte bine restaurat.

Ce spuneti e ca dezavantajele sunt mici in cazul exploatarii de la Rosia Montana?

Cel mai rau lucru e ca lumea si-a format o impresie despre Rosia Montana, e greu sa convingi reprezentantii dintr-o tabara, pe baza unor argumente rationale, sa-si schimbe opinia.

Argumentele trec pe langa fiecare ca acceleratul prin gara.

Credeti ca cei care sunt de partea proiectului au comunicat gresit, astfel incat s-a ajuns la proteste de strada?

Dupa parerea mea, sunt 3 cauze esentiale. In primul rand, unii sunt de parere ca bogatiile subsolului trebuie sa fie ale statului roman, nu sa fie exploatate de straini.

Al doilea motiv priveste o ingrijorare, legitima de altfel, cu privire la mediu. Aici, dupa parerea mea, cei care ar trebui sa fie primii ingrijorati, primii care sa protesteze, ar fi cei din regiunea Rosia Montana. Protesteaza bucurestenii din nu-stiu-care cartier despre Rosia Montana. Daca s-ar uita mai bine la gropile de gunoi si la tomberoanele si mizeria dintre blocuri, ar trebui sa actioneze acolo mai intai sa faca presiuni asupra autoritatilor sa respecte mediul.

In al treilea rand, in jurul acestei activitati se vehiculeaza sume mari de bani si mijloace materiale si logistice importante, atat din partea celor care sustin proiectul, cat si din cauza unor interesati sa nu demareze proiectul.

Sugerati ca unii dintre protestatari ar fi platiti?

Nu am spus si nu am gandit asa ceva. Cei care se opun proiectului dispun si ei de mijloace materiale si logistice consistente. Manipularea in sensul de opunere e relativ usor de facut.

Credeti ca sunt protestele astea, avand in vedere ca sunt oameni cati erau si in 2012, un pericol pentru Guvern, pentru Puterea USL?

Orice proteste trebuie luat in considerare, ca e mare sau e mic, inseamna ca exista acolo o problema, cel putin de comunicare. Sub acest aspect, nici nu stiu ce poate fi facut.

De exemplu, la dezbaterile despre Rosia Montana nu participa nimeni, apoi unii ies in strada, li se pare lor asa, ca...Dar argumente rationale nu exista, fiecare tabara e cantonata intr-o pozitie care pare de nezdruncinat, indiferent de argumentele pe care i le aduci.

Cred ca trebuie discutat cu protestatarii daca acestia au niste reprezentanti, trebuie intarit dialogul pe aceasta tema, trebuie ca mass-media sa solicite parerea avizata a unor specialisti independenti, pe mai multe lucruri, in primul rand despre starea actuala a Rosiei Montane.

Rosia Montana nu e o padure verde prin munte, sunt niste cratere formate in ultimii 30 de ani de cand acolo s-a exploatat aur, zona e ca dupa bombardament.

Al treilea lucru - sa se spuna cat de periculos e acest procedeu, cu respectarea normelor romanesti si europene de poluare.

Ce trebuie sa inteleaga fiecare e ca daca proiectul nu continua, acolo trebuie bagate sume importante de bani pentru refacerea mediului. Investitorul s-a angajat si sa refaca mediul dupa terminarea exploatarii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7579 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
60 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Greblă,să ne *** tu pu la la toți bucureștenii!

Așa pe parte ecomonică!

 

 

Grebla

S-o reprezinte pe muma-sa si nu pe noi bucurestenii!!!

 

 

Ce respirație grețoasa poate sa aibă Greblă

Se simte si prin calculator!

 

 

Ia uitati nesimtire de mentalitate comunistă,

"Protesteaza bucurestenii din nu-stiu-care cartier despre Rosia Montana." (Toni Greblă)

Domnul senator Toni Greblă, ar trebui să stie că dincolo de banii multi pe care ii va castiga prietenii săi de la RMGC, că dincolo de distrugerile provocate inerent de tehnologiile prelucrării aurului cu cianuri-mai ales la asemenea dimensiuni faraonice, dincolo de posibilele accidente catastrofale comparabile cu Cernobal ca distrugere pentru Romania, EXISTĂ o bogătie inestimabilă arheologică a site-ului Rosia Montană. Aici este CERTIFICATUL DE NASTERE DAC ce atestă existenta demnitătii socio-culturale a acestui popor...din care face parte, spre disperarea domnului senator Toni Greblă si "bucurestenii din nu-stiu-care cartier". Să vă fie rusine, pentru aceste cuvinte defăimătoare. Ar trebui să ne reprezentati interesele noastre, pentru că de aceea a-ti fost votat, nu va ales firma RMGC, sau poate va ales???

Ii recomand domnului senator Greblă să citească cu bună credintă si seriozitate din Constitutia Romaniei,
Art. 35 - Dreptul la mediu sanatos, alin.1, 2, 3,
Art. 39 - Libertatea intrunirilor
Art. 135 - Economia, alin.d, e, f.
Art. 136 - Proprietatea, alin 3, 4.

P.S.
Pentru toti cei care nu au la indemană Constitutia Romaniei, reproduc aceste texte. Nu le uitati.

ARTICOLUL 35 - Dreptul la mediu sanatos
(1) Statul recunoaste dreptul oricarei persoane la un mediu inconjurator sanatos si echilibrat ecologic.
(2) Statul asigura cadrul legislativ pentru exercitarea acestui drept.
(3) Persoanele fizice si juridice au indatorirea de a proteja si a ameliora mediul inconjurator.

ARTICOLUL 39 - Libertatea intrunirilor
Mitingurile, demonstratiile, procesiunile sau orice alte intruniri sunt libere si se pot organiza si desfasura numai in mod pasnic, fara nici un fel de arme.

ARTICOLUL 135 - Economia
d) exploatarea resurselor naturale, in concordanta cu interesul national;
e) refacerea si ocrotirea mediului inconjurator, precum si mentinerea echilibrului ecologic;
f) crearea conditiilor necesare pentru cresterea calitatii vietii;

ARTICOLUL 136 - Proprietatea
(3) Bogatiile de interes public ale subsolului, spatiul aerian, apele cu potential energetic valorificabil, de interes national, plajele, marea teritoriala, resursele naturale ale zonei economice si ale platoului continental, precum si alte bunuri stabilite de legea organica, fac obiectul exclusiv al proprietatii publice.
(4) Bunurile proprietate publica sunt inalienabile. In conditiile legii organice, ele pot fi date in administrare regiilor autonome ori institutiilor publice sau pot fi concesionate ori inchiriate; de asemenea, ele pot fi date in folosinta gratuita institutiilor de utilitate publica.

 

 

O greblă!

Inca o kur va masculină

 

 

Rosia Montana devine o rana pentru Romania,

dar se pare ca pe romanii nostri nu ii prea afecteaza distrugerea unei parti din aceasta tara.

Acum s-ar putea alege incotro sa o apuce:
- spre valorificarea subsolului cu desertificarea mediului inconjurator sau
- spre valorificarea unei bogatii unice, nu ca valoare directa ci ca valoare adaugata,
la cea a mediului, frumusetilor naturale si a istoriei acestei tari.
Prima tine de praduirea unei bogatii, a doua de munca si constructie. Dar la romani munca e corvoada.

 

 

Ba unealta agricola

Rosia Montana e a tarii, nu numai a ardelenilor, asa cum gropile din Bucuresti si de pe sosele sunt ale tuturor romanilor, ca ei au votat, ca oile, trebuie s-o spunem, toate guvernele trecute si prezente de hoti, habarnisti, demagogi, populisti si sa nu uitam, inca odata HOTI si EXCROCI. Nu-i intereseaza decat sa fure banul public, sa-si creasca osanza si averile. Nu vad ca atunci cand ies din curtea lor, trebuie sa mearga pe aceleasi drumuri, demne de Africa (sunt rau, autostrazile din Africa sunt ok).

 

 

Pai sa vezi ca....

...intelijentzi ''ziaristi´´ care copiaza, repeta si scriu cu greseli de orotgrafie articolele de la ziarecom mi-au sters comentariul pentru ca nu era la fel de intelijent ca si Mr. Grebla!!!!! Trebuie sa-l intreb pe ''doctor-honoris-pausa'', Ponta unde si-a dat doctoratul sa mi-l dau si eu, sa fiu la ''zi´´!!!!

 

 

ATENŢIONARE ... :)):)):))

To'arăsuu' GREBLĂ mărturiseste făr' de Minte ... :)):))

DNA_uu' trebuie că il vede SIMPATIC...:)):))
NU mai are Nevoie de Inregistrări cu Tehnica ... :))

http://www.ziare.com/basescu/presedinte/basescu-nu-am-nicio-problema-sa-declansez-un-referendum-pentru-rosia-montana-1254744

GABIERUL

 

 

Mare "grebla" este acest politruc

Sa nu ne intereseze pe noi de cat baga ei in buzunar din spagi. Mare...grebla...

 

 

Ipocrizie maxima

Brusc, lui Toni Grebla ii pasa de oameni! "Impresionant"!

 

 

Hai si aia din Delta Dunarii sa taie tot stuful ca

le aduce avantaje mai mari, aia din Slanic sa exploateze sarea din salina, ca iese mai bine banul, aia din Brasov sa vaneze toti ursii ca iese banul mai bun decat daca stau salbatici...etc. Toni Harlet tu oricum su.gi la viata.

 

 

Asta nu-i deputat

Asta-i un *** de comunist

 

 

.

Este momentul greblele politicii romanest, a sgonacilor, pontacilor, ciuvicilor, a noricile Antenei 3 !

 

 

Tov. grebla este

un activist securist cu mare greutate. Grebleaza tot!

 

 

Prima   1   2   3   4   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor