Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Grebla: Sa protesteze cei din Rosia Montana. Bucurestenii sa se uite mai bine la gropi si gunoi Interviu

Marti, 03 Septembrie 2013, ora 00:22
11945 citiri
Grebla: Sa protesteze cei din Rosia Montana. Bucurestenii sa se uite mai bine la gropi si gunoi Interviu

Senatorul PSD Toni Grebla spune ca proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana trebuie sa continue, intrucat aduce avantaje mari, in special oamenilor care locuiesc acolo.

Grebla a declarat pentru Ziare.com ca acestia ar trebui sa protesteze, lucru care nu se intampla, ei fiind primii afectati, nu "bucurestenii" care nu stiu ce e acolo si care "ar trebui sa protesteze intai fata de gropile de gunoi si poluarea din cartierele lor."

Opozitie in USL fata de Rosia Montana. Doi politicieni se leaga cu lanturi

Senatorul PSD spune ca si cei din tabara pro si cei din tabara contra exploatarii de la Rosia Montana nu isi bazeaza optiunea pe ratiune, ci pe considerente emotionale. "Argumentele trec pe langa ei ca acceleratul prin gara", sustine Grebla.

El crede si ca ambele tabere au resurse mari, inclusiv financiare si logistice la dispozitie, si ca "manipularea in sensul opunerii e usor de facut".

Citeste mai jos interviul acordat Ziare.com de senatorul PSD Toni Grebla:

Au inceput deja protestele impotriva exploatarii de la Rosia Montana, cum le comentati?

Un proiect de exploatare miniera de o asemenea importanta nu poate sa inceapa cu unanimitate. Vor fi intotdeauna oameni care vor spune ca e bine si vor fi si oameni care vor fi impotriva proiectului, cei mai multi, dintr-o parte sau din alta, motivandu-si emotional optiunile.

Dupa evaluarea dumneavoastra, credeti ca va trece, exista o majoritate in Parlament care sa fie favorabila proiectului?

Partidul Social Democrat a luat hotararea ca fiecare parlamentar sa voteze conform convingerilor lui, astfel incat e greu de spus, dar sper ca ratiunea sa invinga. Dupa parerea mea, proiectul de la Rosia Montana trebuie sa continue, cu luarea tuturor masurilor de protejare a mediului.

Ce credeti ca nu inteleg protestatarii atunci, sunt foarte multe voci care spun ca ar putea fi un dezastru ecologic?

Eu am vazut aseara (duminica-n.red) ca sunt foarte multe opinii. Unii spun ca aurul nostru ajunge in mana strainilor. Nu e asa, aurul e o marfa ca toate celelalte marfuri, o exploatez si o vand. Ca o vinde o firma de stat, ca o vinde o firma privata, dupa aceeasi legislatie se ghideaza si una, si cealalta. Beneficiul de stat pe care il obtine si una si cealalta e impozitat, toate platesc taxele.

Se vorbeste si de respectul proprietatii, in sensul ca oamenilor cu imobile in Rosia Montana nu trebuie sa li se ia cu forta casele. La Rosia Montana e un exod invers, toti ar vrea sa-si vanda casele de acolo. Exploatarea de la Rosia Montana nu demoleaza comuna Rosia Montana, ea e in cea mai mare parte reabilitata.

Este mai bine reabilitata decat centrul istoric al Bucurestiului. Rosia Montana a devenit deja o localitate care e vizitata de turisti, fiind un sat medieval foarte bine restaurat.

Ce spuneti e ca dezavantajele sunt mici in cazul exploatarii de la Rosia Montana?

Cel mai rau lucru e ca lumea si-a format o impresie despre Rosia Montana, e greu sa convingi reprezentantii dintr-o tabara, pe baza unor argumente rationale, sa-si schimbe opinia.

Argumentele trec pe langa fiecare ca acceleratul prin gara.

Credeti ca cei care sunt de partea proiectului au comunicat gresit, astfel incat s-a ajuns la proteste de strada?

Dupa parerea mea, sunt 3 cauze esentiale. In primul rand, unii sunt de parere ca bogatiile subsolului trebuie sa fie ale statului roman, nu sa fie exploatate de straini.

Al doilea motiv priveste o ingrijorare, legitima de altfel, cu privire la mediu. Aici, dupa parerea mea, cei care ar trebui sa fie primii ingrijorati, primii care sa protesteze, ar fi cei din regiunea Rosia Montana. Protesteaza bucurestenii din nu-stiu-care cartier despre Rosia Montana. Daca s-ar uita mai bine la gropile de gunoi si la tomberoanele si mizeria dintre blocuri, ar trebui sa actioneze acolo mai intai sa faca presiuni asupra autoritatilor sa respecte mediul.

In al treilea rand, in jurul acestei activitati se vehiculeaza sume mari de bani si mijloace materiale si logistice importante, atat din partea celor care sustin proiectul, cat si din cauza unor interesati sa nu demareze proiectul.

Sugerati ca unii dintre protestatari ar fi platiti?

Nu am spus si nu am gandit asa ceva. Cei care se opun proiectului dispun si ei de mijloace materiale si logistice consistente. Manipularea in sensul de opunere e relativ usor de facut.

Credeti ca sunt protestele astea, avand in vedere ca sunt oameni cati erau si in 2012, un pericol pentru Guvern, pentru Puterea USL?

Orice proteste trebuie luat in considerare, ca e mare sau e mic, inseamna ca exista acolo o problema, cel putin de comunicare. Sub acest aspect, nici nu stiu ce poate fi facut.

De exemplu, la dezbaterile despre Rosia Montana nu participa nimeni, apoi unii ies in strada, li se pare lor asa, ca...Dar argumente rationale nu exista, fiecare tabara e cantonata intr-o pozitie care pare de nezdruncinat, indiferent de argumentele pe care i le aduci.

Cred ca trebuie discutat cu protestatarii daca acestia au niste reprezentanti, trebuie intarit dialogul pe aceasta tema, trebuie ca mass-media sa solicite parerea avizata a unor specialisti independenti, pe mai multe lucruri, in primul rand despre starea actuala a Rosiei Montane.

Rosia Montana nu e o padure verde prin munte, sunt niste cratere formate in ultimii 30 de ani de cand acolo s-a exploatat aur, zona e ca dupa bombardament.

Al treilea lucru - sa se spuna cat de periculos e acest procedeu, cu respectarea normelor romanesti si europene de poluare.

Ce trebuie sa inteleaga fiecare e ca daca proiectul nu continua, acolo trebuie bagate sume importante de bani pentru refacerea mediului. Investitorul s-a angajat si sa refaca mediul dupa terminarea exploatarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#Toni Grebla Rosia Montana, #proiect Rosia Montana proteste , #proiect