Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Domnule Ponta, ne credeti prosti?

Luni, 09 Septembrie 2013, ora 21:13
4406 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Domnule Ponta, ne credeti prosti?

Se apropie de final odiseea Rosia Montana, sa incepem sa tragem concluziile si invatamintele.

Este incredibila, impardonabila, gafa premierului Ponta de a trimite Parlamentului un proiect de lege, "Rosia Montana", care transforma statul roman in prizonierul, sclavul, servitorul RMGC (Rosia Montana Gold Corporation), o companie privata straina.

Chiar si nespecialistii au ramas siderati citind proiectul de lege in discutie.

Spicuim cateva prevederi.

Art 3. Proiectul Rosia Montana "este de utilitate publica si de interes public national deosebit". De interes public national deosebit ar fi educatia, sanatatea, autostrazile, cum sa fie o companie canadiana? Ce se ascunde aici?

Art 6.2. (2) "expropriator este Statul roman, reprezentat de Ministerul Economiei, actionand prin titularii licentelor de exploatare" (RMGC devine reprezentantul de facto al statului in procedura de expropriere)

Cum adica, institutiile statului de drept roman, care se ocupa de expropieri, sunt anihilate si inlocuite de o companie straina privata? Probabil nici in tari africane asa ceva nu ar fi fost permis. In Romania premierului Ponta acest lucru este posibil.

Art. 6.2 (4) "Aplicarea procedurii de expropriere a imobilelor (...) se va face fara a fi necesara aprobarea indicatorilor tehnico-economici aferenti proiectelor miniere respective".

Atunci de ce se fac expropieri, daca tehnico-economic nu ar fi fost necesar? Doar ca sa puna mana RMGC, gratis, pe active ale persoanelor fizice si juridice?

(5) "Declansarea procedurii de expropriere a imobilelor din cadrul perimetrelor proiectelor miniere prevazute la alin. (1) se aproba prin hotarare a Guvernului, in termen de 30 de zile de la depunerea de catre titularul licentei de exploatare a unei cereri..."

Adica, expropierile realizate de RMGC vor fi aprobate in 30 de zile de guvern, fara verificari, fara alte comentarii.

RMGC dicteaza, pur si simplu, HG-urile Guvernului Romaniei!

Art. 61. - "Prin derogare de la prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr 54/2006........ dreptul de concesiune asupra imobilelor din perimetrele proiectelor miniere, asupra carora Statul Roman si/sau unitatile administrativ teritoriale detin un drept de proprietate publica sau privata, va fi atribuit direct titularilor licentelor de exploatare miniera de catre institutiile sau autoritatile publice centrale sau locale care detin drepturile de administrare si/sau proprietate asupra acestor imobile. Contractul de concesiune se va incheia pe o perioada de 49 de ani".

In lege apar 10 derogari de la legislatia existenta, fapt de natura a ridica intrebari extrem de grave asupra motivatiei guvernului de a promova acest proiect de lege.

Este strict necesar sa cautam motivatia actiunilor premierului Ponta.

Daca n-ar fi fost reactia virulenta a societatii, manifestatiile maraton cu un mare numar de persoane, in Bucuresti si principalele orase din tara, proiectul trecea, chiar cu critici si comentarii negative ale presei si specialistilor, care ar fi tinut 2-3 saptamani si apoi agenda publica ar fi fost ocupata de alte evenimente, bunaoara razboiul din Siria.

Intoarcerea cu 180 grade a premierului, a PNL si a lui Crin Antonescu, spalarea pe maini ca Pilat din Pont (a) se datoreaza fricii pe care manifestatiile le-au indus in randul politicienilor. Inaintea declansarii acestora n-a spus nimeni ca proiectul de lege este aiuritor, transforma statul roman in prizonierul RMGC, cu exceptia Ministerului Justitiei, care a facut praf proiectul, realizat, probabil, de catre expertii comapniei canadiene.

Care sa fi fost motivatia pentru care premierul s-a pretat la un joc murdar, practic a vandut interesele statului roman?

Aceasta intrebare nu poate ramane fara raspuns.

Iata cateva posibile raspunsuri.

1. Contractul original si anexele aditionale succesive, toate secrete, incriminau grav inalte fete politice din PSD, inclusiv comisioanele deja incasate, astfel incat amenintarile si santajul RMGC si-au facut efectul si Victor Ponta n-a avut incotro.

2. Insusi Victor Ponta avea, probabil, o intelegere cu sefii RMGC. Circula pe Internet suma de 300 milioane dolari, ca "vaselina" pentru ca proiectul sa porneasca. Privita in aceasta cheie, intrebarea, aparent retorica, a presedintelui Basescu, "Ponta, cati bani ai luat?" capata o alta greutate.

3. Oficiali romani au profitat de jocul bursei de la Toronto si au cumparat actiuni RMGC, prin interpusi, atunci cand preturile erau foarte mici, urmand ca acestea sa creasca masiv dupa aprobarea legii.

4. Afacerea Rosia Montana pare calchiata dupa afacerea Bechtel, compania straina avand toate avantajele posibile, iar statul roman era din start pierzator. Nu-i de mirare ca nu se gaseste contractul original al afacerii Bechtel.

Este momentul ca desecretizarea contractului si actelor aditionale sa ne lamureasca ce s-a intamplat, de fapt. Faptul ca presiunea strazii a oprit o afacere care prejudicia grav statul roman, ca PNL si parlamentarii s-au sucit cand au vazut ce turnura iau lucrurile, nu reprezinta un motiv suficient pentru "inchiderea afacerii" cum sugereaza Victor Ponta.

Comportamentul bizar al premierului Ponta este in sine un motiv ca procurorii si SRI sa vada ce se ascunde in spatele acestui comportament si al trimiterii la Parlament al proiectului de lege Rosia Montana, blocat doar de manifestatii de strada de mare amploare, neanticipate de catre premierul Ponta.

Sa mentionam si amenintarile premierului, confirmate ulterior de RMGC, ca statul roman va plati daune de miliarde de dolari daca afacerea nu se incheie. Sa fi stiut premierul clauzele contractului, pe care muritorii de rand nu le stiu?

Cu aceasta declaratie prezentata la un posibil arbitraj international, RMGC castiga sigur. Aceasta sa fi fost intentia premierului?

In concluzie, respingerea proiectului de lege Rosia Montana in Parlament nu trebuie sa inchida afacerea. Dimpotriva, procurorii trebuie sa se sesizeze pentru infractiuni extrem de grave, abuz in serviciu, prejudicierea grava a intereselor statului roman, eventula coruptie in forma continuata si agravata, ignorarea pericolelor legate de pastrarea mediului curat etc.

Cel mai grav lucru ar fi ca totul sa se opreasca acum, cu respingerea proiectului de catre Parlament.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#Rosia Montana proiect, #Ponta proiect Rosia Montana , #proiect