Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Politicieni din Ungaria cer blocarea proiectului Rosia Montana: Suntem cu cianura in gat

Joi, 29 August 2013, ora 17:05
4707 citiri
Politicieni din Ungaria cer blocarea proiectului Rosia Montana: Suntem cu cianura in gat

Guvernul Ponta a adoptat proiectul de lege care permite exploatarea aurului la Rosia Montana si va trimite documentul catre Parlament, care va avea ultimul cuvant.

Decizia Guvernului a starnit nu doar indignarea romanilor care se opun exploatarii si care au anuntat deja ca vor iesi duminica in strada, ci si a unor formatiuni politice din Ungaria.

Rosia Montana: Liga studentilor din strainatate se opune ferm si cere referendum

"Guvernul Orban trebuie sa intervina impotriva exploatarilor miniere de la Rosia Montana. Este inacceptabil ca mina sa fie redeschisa. Guvernul doarme si noi suntem cu cianura in gat", se plange alianta electorala Egyutt-PM, citata de Nepszava si de Nepszabadsag.

"Fara sa prezinte vreo garantie ecologica, compania canadiana, detinuta si de statul roman, planuieste o noua exploatare a aurului pe baza tehnologiei cu cianuri, care a dus deja la o catastrofa ecologica", noteaza co-presedintele aliantei, Javor Benedek.

"Guvernul Orban Viktor ar putea sa reprezinte interesele natiunii maghiare nu printr-o campanie electorala in diaspora, ci prin blocarea exploatarii miniere. Initiativa de la Rosia Montana se bucura nu doar de sprijinul marii coalitii din Romania, ci si de lipsa de opozitie a Guvernului ungar.

Guvernul da unda verde exploatarii la Rosia Montana. Parlamentul, ultimul cuvant

Este inadmisibila pasivitatea Guvernului intr-o chestiune care priveste si lezeaza interesele maghiare, in conditiile in care partea romana refuza de doi ani sa prezinte garantiile ecologice. Viktor Orban ar trebui sa se trezeasca si sa mute cazul in fata forurilor internationale", a mai adaugat Benedek.

Co-presedintele partidului LMP, Szel Bernadett, a solicitat Guvernului Orban sa nu asiste la distrugerea Rosiei Montana.

"Guvernul ungar, care pana acum a sprijinit doar verbal salvarea Rosiei Montana, trebuie sa uzeze de toate mijloacele ca Parlamentul roman sa respinga initiativa legislativa", a anuntat Szel Bernadett, citata de hirado.hu.

"Initiativa legislativa prevede ca statul roman asigura, fara vreo garantie, crearea unui lac cu 200 de milioane de tone de cianura. In conditiile actuale, oamenii din Rosia Montana vor trebui sa isi paraseasca casele.

Presedintele Ungariei, Ader Janos, a initiat in 2010 la Bruxelles, in calitate de europarlamentar, un proiect privind interzicerea exploatarilor miniere pe baza de cianura", amintesc cei de la LMP.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#Rosia Montana exploatare, #mina Rosia Montana, #cianura Rosia Montana , #proiect