Rosia Montana, cartoful fierbinte din mana ageamiilor (Opinii)

Luni, 30 Septembrie 2013, ora 19:45
1941 citiri
Rosia Montana, cartoful fierbinte din mana ageamiilor (Opinii)
Foto: R News

Poate Rosia Montana este exemplul cel mai semnificativ privindu-i pe oamenii politici care, atunci cand habar n-au despre o problema aflata in discutie, considera ca se pricep la toate si se pronunta cu aplomb, sub pretext ca o fac din punct de vedere politic.

Ceea ce nu cunosc eu nu exista

Dar, vai, nu este permis sa te exprimi sub aspect politic la orice. Daca, prin absurd, ar fi aparut in anii nostri legea lui Lavoisier, este ca si sigur ca USL n-ar fi recunoscut-o politic pana nu se voteaza mai intai in Parlament.

Acolo, in cazul cand ar fi sustinut-o doamna Udrea, legea ar fi fost respinsa cu scandal, iar in cazul cand ar fi depus-o Guvernul, ii faceau liberalii cateva amendamente respectivului Lavoisier, nu de alta dar ca sa-l puna la respect. Bineinteles ca, in final, s-ar fi rezolvat tot la Curtea Constitutionala.

Poate n-as fi facut aceasta mica digresiune istorica, daca n-as sti ca marele Lavoisier a fost judecat sub aspect politic de revolutionarii francezi, cu pretextul ca "Republica n-are nevoie de savanti si chimisti" si condamnat la moarte. A fost ghilotinat in ziua de 8 mai 1794.

Asa se intampla atunci cand politicul se amesteca acolo unde nu-i fierba oala, iar oala nu poate sa-i fiarba peste tot, cum desigur isi inchipuie presedintele Senatului si cum lasa de inteles seful Guvernului.

Oficialii nostri, atunci cand nu se pricep la ceva, cauta solutii politice, ca si cum aspectele tehnice, economice sau stiintifice nici n-ar exista. Este principiul unui personaj al lui Moliere: ceea ce nu cunosc eu nu exista.

Ranchiuna domnului Ponta

Nimic nu poate fi mai halucinant decat declaratia domnului Ponta cum ca fusese initial contra proiectului Rosia Montana, motivat numai de faptul ca presedintele se declarase pentru.

Ma intreb retoric: poate sa existe o apreciere mai mizerabila despre propria persoana decat recunoasterea ca vorbeste in dodii si ca ia hotarari vitale pentru tara, in totala necunosctinta de cauza, numai si numai din ranchiuna, fara sa simta macar ce cartof ferbinte a luat in mana?

Se ascunde atata autoinjosire in asemenea vorbe, incat as prefera sa fi spus ca s-a orientat dupa horoscop, dupa prorocirile babei Venga sau ca a respectat ce-i ghicise o florareasa in carti.

Nu mai aduc vorba de Crin Antonescu, pentru ca, de unde nu e nici Dumnezeu nu cere, dar observ ca si presedintele Basescu incepe sa se inscrie in corul politicienilor.

Si dansul s-a lasat tentat de declaratii halucinante, afirmand recent despre cianuri la un post tv ca respectivele substante sunt distruse in cea mai mare parte de razele soarelui si de radiatiile ultraviolete.

Nu ne trebuie experti, cand avem politicieni

Daca asemenea declaratie o facea Lavoisier, era de crezut pe cuvant. Dar daca o face un excelent marinar, remarcabil comadant de vas si presedinte de tara, parca iti vine sa te intrebi, ca Moromete, pe ce se bazeaza.

Pentru cu una este daca ai cercetat lucrari academice, prin bibliotecile unde politicienii nostri n-au prea lasat semne ca ar fi calcat, si alta este daca ai gasit informatia intr-un almanah, eventual recomandat de domnul Vanghelie, sau ai citit pe un site intitulat "stiati ca...?".

Intr-un interviu acordat chiar la Ziare.com, presedintele Academiei Romane aprecia ca problema Rosia Montana merita mai multa atentie, decat cea care i se acorda. Sugera ca oportunitatea investitiei sa fie hotarata pe baza unor studii, facute de specialisti de inalta clasa.

Presedintele Academiei Romane: Proiectul Rosia Montana nu este acceptabil - Interviu

Exista astfel de experti in lume. Ei cunosc exact atat efectul cianurilor, cat si variantele alternative, respectiv tehnologiile fara cianuri.

Nimeni din varful piramidei noastre n-a facut un efort sa-i caute pe acesti specialisti, care de altfel au expertizat cu succes exploatari din Africa de Sud si America.

Halucinantul model finlandez

In schimb, domnul Antonescu, absolut ageamiu in materie de chimie, a hotarat ca fara cianuri nu poti prelucra aur, domnul Ponta vrea sa aplicam un model finlandez, care se pare ca nu exista nici in Finlanda, iar presedintele propune sa pasam partea ecologica razelor solare, intrucat ele pot face depoluarea gratis si fara probleme.

Ar fi grozav daca expertii ne-ar confirma aceasta varianta. Ar fi cu atat mai frumoas, daca ne-ar oferi si altele. Dar noi nu i-am intrebat.

Ferindu-se de problema tehnica, oficialii nostri trag exclusiv pe solutia politica, intrucat numai la asta se pricep ei. Nu se deranjeaza nimeni sa caute specalistii din Africa de Sud sau din America, iar daca avem cumva cunoscatori prin tara, pun pariu ca acestia nu s-ar baga de buna voie la asa ceva. Ei sunt oameni cultivati si stiu ce a patit Lavoisier.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Rosia Montana zacamant, #Traian Basescu presedinte, #Victor Ponta premier , #proiect