Ziare.com

Rosia Montana: O sa platim toti? - cum mai putem scapa

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 19:40

   

Rosia Montana: O sa platim toti? - cum mai putem scapa
Respingerea in Parlament a proiectului privind Rosia Montana nu inchide pur si simplu stanjenitorul episod, in functie de prevederile existente in contractele semnate cu 14 ani in urma existand sanse mari ca statul roman sa-i plateasca companiei canadiene despagubiri insemnate.

Scenariul a fost invocat de Victor Ponta, iar Gabriel Resources a trecut la amenintari. "O sa platim toti", a avertizat oficialul roman. Chiar inainte ca Gabriel sa se pronunte cu privire la suma, premierul a aruncat pe masa suma de doua miliarde de dolari. Canadienii au plusat la patru miliarde.

Directorul Gabriel Resources ridica miza: Despagubiri de 4 miliarde de dolari pentru Rosia Montana

Ponta, despre respingerea proiectului Rosia Montana: O sa platim toti despagubirile (Video)

Cele mai dorite beneficii extrasalariale la cele mai bune costuri pentru compania ta: card de masa Up Dejun cu 0 costuri de emitere + abonament medical Regina Maria la cel mai bun pret de pe piata: de la 3 euro/luna/angajat. Obtine oferta AICI!

"Conform contractului de societate (act constitutiv) al RMCG, astfel cum reiese din informatiile publice, Gabriel Resources s-a angajat sa efectueze si a efectuat o serie de investitii, a caror contravaloare urma sa si-o recupereze cu prioritate din profitul obtinut de RMGC inainte de distribuirea oricarui dividend.

In plus, exista si un contract de licenta ce are in prezent un caracter secret.

Cele doua acte juridice sinalagmatice contureaza raporturile juridice dintre statul roman (prin societatea Minvest) si Gabriel. Trebuie analizate obligatiile statului roman din cadrul acestor contracte pentru a se stabili, in prima instanta a) daca statul roman risca sa raspunda contractual fata de Gabriel si b) care ar putea fi cuantumul daunelor ce pot fi obtinute pe taram contractual de Gabriel", a precizat avocatul Cristian Dutescu, pentru Ziare.com.

De asemenea, trebuie clarificate aspectele legate de cadrul legislativ aplicabil.

"Trebuie cercetat daca statului roman ar putea sa-i fie angajata raspunderea civila delictuala fata de Gabriel. Pentru a raspunde la aceasta intrebare e necesar sa stabilim mai intai care este legea aplicabila - romana, britanica, canadiana? Apoi, in functie de regimul juridic incident se poate evalua existenta si care ar fi intinderea raspunderii", a adaugat avocatul.

Gabriel ar avea sanse substantiale de a obtine despagubiri

"La prima vedere, acordarea unei licente fara a oferi si mijloacele exploatarii acesteia reprezinta, chiar in lipsa unor sanctiuni contractuale, o conduita de natura sa creeze prejudicii beneficiarului licentei, prin urmare Gabriel pare sa detina sanse substantiale de a obtine despagubiri.

Despagubiri de 2 miliarde de dolari la Rosia Montana - Ponta: Nu se pune problema sa acceptam

Va trebui evaluat daca Gabriel si-a indeplinit toate obligatiile ce-i reveneau pentru a putea exploata licenta, pentru ca, teoretic, statul roman ar putea invoca ca neindeplinirea unor obligatii de catre Gabriel a condus la imposibilitatea statului de a acorda toate avizele necesare inceperii exploatarii", a mai spus Cristian Dutescu.

Cat vom plati

"Nu pot sa ma pronunt asupra cuantumului despagubirilor, insa tinand cont de valoarea investitiilor asumata de Gabriel, vehiculata in media, la care se adauga si dobanda, probabil ca pretentiile vor fi considerabile.

Daca au facut investitii de 500 de milioane de dolari, probabil ca vor pretinde valoarea actualizata a investitiilor si dobanzile aferente, evident e posibil sa existe si o clauza penala in contractul de licenta care sa evalueze despagubirile datorate de statul roman in cazul in care Gabriel isi indeplineste toate obligatiile, dar statul nu-i acorda avizele necesare. Oricum, suma de 2 miliarde de dolari vehiculata in media mi se pare exagerata", considera avocatul.

Conform acestuia, ar putea exista si o raspundere a ministrilor implicati de crearea unui prejudiciu pentru statul roman. "Dar totul trebuie analizat in functie de raporturile juridice create intre stat si Gabriel. Au existat in trecut cazuri cand a fost un Guvern intreg dat in judecata de Guvernul care i-a succedat pentru prejudicii aduse bugetului de stat", a amintit Cristian Dutescu.

Cum scapam "nepedepsiti"

"Cred ca orice contract trebuie sa fie respectat, cu conditia sa nu existe un dezechilibru al prestatiilor si al efectelor. Din cate stiu, extragerea aurului prin cianurare se practica in aproximativ 90% din cazuri. Solutia ideala ar fi sa se evite cianurarea si sa se continue proiectul.

O alta solutie poate ar fi un audit international privind impactul asupra mediului in cazul in care s-ar practica metoda cianurarii. In acelasi timp, cred ca ar fi util sa se organizeze un referendum la nivel local, care sa limpezeasca problema sustinerii sau respingerii populare a proiectului. Dar acestea sunt deja chestiuni politice...", a conchis avocatul.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3199 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Vrajeala de popa beat !

De tara..........ei au cumparat teren si case.........acum sa le vanda !.....trebuia sa aibe toate licentele si apoi sa cumpere terenul!
Cine-i prost sa moara !!!!

 

 

////

Gabriel Resources si Minvest sunt actionari ai companiei Rosia Montana Gold Corporation , iar contractul de asociere dintre ei nu are prea mare importanta intr-un potential litigiu comercial ,pentru ca ambii parteteneri sunt prejudiciati. Contractul cu Statul Roman este reprezentat de licenta de exploatare si licenta de explorare ,unde atat Statul Roman cat si detinatorul licentei au niste obligatii.Aceaste licente presupun obligatii generale, care nu sunt secrete,si niste cracteristici specifice zacamantului ,care sunt secrete, adica continuturile de metale , rezerva de minereu omologata ,volumul de investitii etc.Intr-un posibil litigiu obligatiile generale ale partilor sunt decisive , datele specifice zacamantului nu sunt importante .Este evident ,ca cine nu si-a respectat obligatiile rezultate din licenta ,e bun de plata.Trebuie precizat ca ,printre obligatiile detinatorului licentei ,intra si obligatiile privind protectia mediului.

 

 

Sa ne aruncam toti in Dunare!

Si ce-o sa ne faca Garbriel Resources? O sa ne ia banii de spaga a politicinilor, n-o sa mai aibe saracutii bani la buget ca sa-si poata umple teschereaua! Vai, vai, ce nenorocire!

 

 

Este cat se poate de logic sa platim toti.

Atata vreme cat din 1989 am devenit o tara democrata, atata tipm cat in ultimii 20 de ani toate guvernele au fost alese in mod democratic, prin vot national, este cat se poate de logic si normal sa platim cu totii pt greselile facute de guvernanti, indiferent cine au fost sau cine sunt acestia. I-am ales si gata. Raspundem pt actiunile lor atunci cand e vb de contracte semnate.
DAR
Totodata, e dreptul nostru ca natiune sa-i tragem la raspundere pe cei care sunt raspunzatori pt astfel de situatii.
Gold Corporation ne ameninta cu despagubiri de 4 miliarde de dolari .
Noi ca romani suntem datori sa platim aceasta suma daca vrem sa intram in randul tarilor civilizate care isi respecta contractele si semnaturile date.
La urma urmei, se poate trece si peste asta. 4 miliarde impartite la 20 milioane de romani ajungem la o suma de 2000 de euro platite de fiecare roman. In 10 sau 20 de ani vom plati si aceasta suma.
Insa, legea europeana permite ca cei responsabili pt aceasta catastrofa sa fie bagati in puscarie pt 25 de ani si sa le fie confiscate averile, lor, parintilor si copiilor lor.
Aici e problema.
Ca romanul plateste iar politicienii isi mai fac 7 vile si isi mai cumpara 10 ceasuri, 15 tablouri si 20 de terenuri, fara sa-i ia cineva la intrebari.
Romanul nu o sa moara daca pe urmatorii 10 ani i se vor trage lunar cate 4-5 lei din salariu pt plata datoriilor.
Dar macar sa-i vedem in catuse si condamnati pe 25 de ani la ocna, pe cei care au facut posibile astfel de situatii absurde.

 

 

Vor plati numai vinovatii!

De ce sa plateasca toata populatia pentru niste infractori care au facut avere din vinderea tarii?

Unde va credeti, intr-o regiune populata cu triburi primitive, undeva in Africa?

Si va mai mirati de faptul ca tot mai multi romani din Transilvania incep sa vada separarea ca pe o solutie de mentinere in zona civilizata a lumii?

 

 

AVOCATUU' ASTA al CUI este ?

Ca al NOSTRU parcaUu l-as crede ...

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor