Rosia Montana: O sa platim toti? - cum mai putem scapa

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 19:40
3752 citiri
Rosia Montana: O sa platim toti? - cum mai putem scapa

Respingerea in Parlament a proiectului privind Rosia Montana nu inchide pur si simplu stanjenitorul episod, in functie de prevederile existente in contractele semnate cu 14 ani in urma existand sanse mari ca statul roman sa-i plateasca companiei canadiene despagubiri insemnate.

Scenariul a fost invocat de Victor Ponta, iar Gabriel Resources a trecut la amenintari. "O sa platim toti", a avertizat oficialul roman. Chiar inainte ca Gabriel sa se pronunte cu privire la suma, premierul a aruncat pe masa suma de doua miliarde de dolari. Canadienii au plusat la patru miliarde.

Directorul Gabriel Resources ridica miza: Despagubiri de 4 miliarde de dolari pentru Rosia Montana

Ponta, despre respingerea proiectului Rosia Montana: O sa platim toti despagubirile (Video)

"Conform contractului de societate (act constitutiv) al RMCG, astfel cum reiese din informatiile publice, Gabriel Resources s-a angajat sa efectueze si a efectuat o serie de investitii, a caror contravaloare urma sa si-o recupereze cu prioritate din profitul obtinut de RMGC inainte de distribuirea oricarui dividend.

In plus, exista si un contract de licenta ce are in prezent un caracter secret.

Cele doua acte juridice sinalagmatice contureaza raporturile juridice dintre statul roman (prin societatea Minvest) si Gabriel. Trebuie analizate obligatiile statului roman din cadrul acestor contracte pentru a se stabili, in prima instanta a) daca statul roman risca sa raspunda contractual fata de Gabriel si b) care ar putea fi cuantumul daunelor ce pot fi obtinute pe taram contractual de Gabriel", a precizat avocatul Cristian Dutescu, pentru Ziare.com.

De asemenea, trebuie clarificate aspectele legate de cadrul legislativ aplicabil.

"Trebuie cercetat daca statului roman ar putea sa-i fie angajata raspunderea civila delictuala fata de Gabriel. Pentru a raspunde la aceasta intrebare e necesar sa stabilim mai intai care este legea aplicabila - romana, britanica, canadiana? Apoi, in functie de regimul juridic incident se poate evalua existenta si care ar fi intinderea raspunderii", a adaugat avocatul.

Gabriel ar avea sanse substantiale de a obtine despagubiri

"La prima vedere, acordarea unei licente fara a oferi si mijloacele exploatarii acesteia reprezinta, chiar in lipsa unor sanctiuni contractuale, o conduita de natura sa creeze prejudicii beneficiarului licentei, prin urmare Gabriel pare sa detina sanse substantiale de a obtine despagubiri.

Despagubiri de 2 miliarde de dolari la Rosia Montana - Ponta: Nu se pune problema sa acceptam

Va trebui evaluat daca Gabriel si-a indeplinit toate obligatiile ce-i reveneau pentru a putea exploata licenta, pentru ca, teoretic, statul roman ar putea invoca ca neindeplinirea unor obligatii de catre Gabriel a condus la imposibilitatea statului de a acorda toate avizele necesare inceperii exploatarii", a mai spus Cristian Dutescu.

Cat vom plati

"Nu pot sa ma pronunt asupra cuantumului despagubirilor, insa tinand cont de valoarea investitiilor asumata de Gabriel, vehiculata in media, la care se adauga si dobanda, probabil ca pretentiile vor fi considerabile.

Daca au facut investitii de 500 de milioane de dolari, probabil ca vor pretinde valoarea actualizata a investitiilor si dobanzile aferente, evident e posibil sa existe si o clauza penala in contractul de licenta care sa evalueze despagubirile datorate de statul roman in cazul in care Gabriel isi indeplineste toate obligatiile, dar statul nu-i acorda avizele necesare. Oricum, suma de 2 miliarde de dolari vehiculata in media mi se pare exagerata", considera avocatul.

Conform acestuia, ar putea exista si o raspundere a ministrilor implicati de crearea unui prejudiciu pentru statul roman. "Dar totul trebuie analizat in functie de raporturile juridice create intre stat si Gabriel. Au existat in trecut cazuri cand a fost un Guvern intreg dat in judecata de Guvernul care i-a succedat pentru prejudicii aduse bugetului de stat", a amintit Cristian Dutescu.

Cum scapam "nepedepsiti"

"Cred ca orice contract trebuie sa fie respectat, cu conditia sa nu existe un dezechilibru al prestatiilor si al efectelor. Din cate stiu, extragerea aurului prin cianurare se practica in aproximativ 90% din cazuri. Solutia ideala ar fi sa se evite cianurarea si sa se continue proiectul.

O alta solutie poate ar fi un audit international privind impactul asupra mediului in cazul in care s-ar practica metoda cianurarii. In acelasi timp, cred ca ar fi util sa se organizeze un referendum la nivel local, care sa limpezeasca problema sustinerii sau respingerii populare a proiectului. Dar acestea sunt deja chestiuni politice...", a conchis avocatul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70. La ce prețuri sunt oferite dispozitivele
Huawei a lansat oficial în China noua sa serie de telefoane, Huawei Pura 70, care include modelele Pura 70, Pura 70 Pro, Pura 70 Pro+ și Pura 70 Ultra. Lansarea coincide cu aniversarea a 12...
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Veste bună pentru șoferii de mașini electrice! Google Maps anunță noi funcții
Google Maps a anunțat introducerea unor noi funcții, dedicate în special utilizatorilor de mașini electrice. Îmbunătățirile vizează facilitarea accesului la informații despre stațiile...
#anulare Rosia Montana despagubiri, #Gabriel Resources proces Romania, #Romania plata Rosia Montana, #despagubiri Rosia Montana, #despagubiri Gabriel Resources , #proiect