Rosia Montana: Proiectul, respins de comisia speciala - Ce recomanda parlamentarii (Document)

Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 18:28
10117 citiri
Rosia Montana: Proiectul, respins de comisia speciala - Ce recomanda parlamentarii (Document)
Foto: Arhiva

Comisia pentru Rosia Montana a dat raport negativ pentru actualul proiect de lege privind exploatarea miniera.

Membrii comisiei parlamentare au cerut, luni, respingerea proiectul de lege privind exploatarea miniera, recomandand realizarea unei legi aplicabile oricarei exploatari miniere auro-argintifere, transmite Realitatea TV.

Comisia considera ca proiectul nu acopera toate cerintele privind cadrul de desfasurarea a activitatii de exploatare a resurselor minerale si cere sa se respecte normele UE si principiile de dezvoltare zonelor cu proiecte durabile.

17 parlamentari din Comisia speciala au votat impotriva demararii proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana, in vreme ce doi dintre membrii comisiei s-au abtinut, potrivit Digi 24.

Totodata, parlamentarii au apreciat modificarile aduse propunerii initiale facute de Guvernul Romaniei si considera ca, in contextul unui "cadru legislativ coerent", exploatarea poate aduce tarii noastre beneficii.

Rosia Montana. Ce se ascunde in spatele votului de suspendare a proiectului

"Dezbaterea, desi a durat foarte mult, a fost necesara. Daca Guvernul acesta nu-si asuma scoaterea acestui cartof fierbinte, nu stiu daca altcineva ar fi avut curajul. (...)

Este obligatoriu ca de acum incolo dezbaterea sa continue, ne dorim un cadru cat mai larg legislativ, nedorim pastrarea beneficiilor aduse de Guvernul Romaniei, pentru ca este o diferenta intre ceea ce a negociat Guvernul Romaniai in 2013 si ceea ce a negociat Guvernul Romaniei in 1999", a precizat Darius Valcov, presedintele Comisiei Speciale pentru Rosia Montana.

Totodata, acesta a precizat ca luni seara sau marti dimineata raportul Comisiei va fi inaintat Senatului, care il va pune pe ordinea de zi a plenului.

Proiectul urmeaza sa fie dezbatut in plenul Senatului, iar rolul decizional apartine Camerei Deputatilor.

Esec al lucrarilor Comisiei Rosia Montana: Dupa 10 ore de discutii, a lipsit cvorumul

Concluziile raportului

Comisia considera ca Proiectul de lege supus examinarii nu acopera in mod satisfacator toate cerintele complexe privind cadrul desfasurarii activitatii de exploatare a resurselor minerale in Romania si, in consecinta, propune respingerea acestuia.

Avand in vedere carentele legislatiei actuale, care nu tine cont de specificul unor proiecte de anvergura proiectului minier in discutie, Comisia recomanda completarea cadrului legislativ cu masuri care sa stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare. Comisia considera necesara stabilirea unor conditii de parteneriat corect intre actionarul majoritar si compania de stat romaneasca, cu respectarea normelor comunitare obligatorii si a principiilor dezvoltarii durabile a zonelor in care va fi realizat proiectul.

Comisia apreciaza modificarile conditiilor Acordului initial (licenta) propuse de Guvernul Romaniei, considerand ca acestea reprezinta o imbunatatire reala fata de licenta in vigoare si pot aduce beneficii economice pentru statul roman.

Comisia propune o serie de actiuni pentru stabilirea unui cadru legislativ coerent, care sa sprijine pozitia de negociere a statului roman si in alte proiecte de asemenea anvergura.

Comisia apreciaza ca este necesara analizarea unor scenarii alternative de stabilire a redeventelor si a participatiei statului in cazul exploatarilor miniere, avand in vedere exemplul altor state.

Comisia atrage atentia asupra unor posibile incalcari ale legislatiei in vigoare pe parcursul derularii proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana. De aceea, Comisia va inainta raportul autoritatilor competente cu scopul asigurarii legalitatii integrale a proiectului Rosia Montana si investigarii, acolo unde este cazul, a faptelor presupus ilegale.

Comisia considera ca este nevoie de un cadru legislativ cat mai larg care sa fie supus dezbaterii parlamentare, referitor la proiectele miniere auro-argentifere, care sa permita dezvoltarea industriei miniere in Romania si atragerea de investitori.

Comisia recomanda desecretizarea licentei si a documentelor clasificate aferente prezentului proiect minier (mai putin a hartilor si a documentelor referitoare la zacamant).

Comisia solicita ministerelor de resort si institutiilor implicate in evaluarea proiectului de la Rosia Montana analizarea tuturor aspectelor semnalate in urma audierilor desfasurate in cadrul Comisiei si cuprinse in prezentul raport si demararea procedurilor in consecinta.

Rosia Montana nu prezinta "elemente de unicitate" pentru a fi inclusa pe lista patrimoniului UNESCO

In ceea ce priveste includerea zonei de la Rosia Montana pe lista siturilor protejate de UNESCO, comisia recomanda Ministerului Culturii initierea unei dezbateri publice nationale pe aceasta tema.

"O parte dintre expertii consultati, precum si reprezentantii Ministerului Culturii subliniaza imposibilitatea de a propune astazi clasarea pe lista tentativa UNESCO a localitatii Rosia Montana, intrucat nu prezinta elemente exceptionale sau de unicitate.

Galeriile subterane, daca vor fi conservate, pot constitui un element, dar nu de unicitate. In plus, galeriile romane subterane, vizate a deveni in perspectiva monumente UNESCO, ar trebui puse in valoare si redate unui circuit turistic inaintea formularii solicitarii de clasificare UNESCO. Referitor la acest aspect, in cadrul audierilor, Ministerul Culturii a precizat ca aceste conditii ar putea fi indeplinite peste 10 ani", se arata in documentul citat.

I.S., D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
#Comisie Rosia Montana raport negativ, #lege exploatare Rosia Montana, #exploatare miniera RMGC respinsa , #proiect