De ce nu a avizat Ministerul Justitiei proiectul Rosia Montana - vezi explicatiile

Joi, 05 Septembrie 2013, ora 19:48
3687 citiri
De ce nu a avizat Ministerul Justitiei proiectul Rosia Montana - vezi explicatiile

Ministerul Justitiei nu a avizat favorabil proiectul exploatarii de la Rosia Montana, formuland observatii care au nu mai putin de 18 pagini. In raport se arata ca respectivul contract intre statul roman si Rosia Monana Gold Corporation nu trebuie reglementat prin lege.

Totodata, in raport se noteaza ca legile reglementeaza chestiuni importante pentru tara si nu relatii contractuale intre statul roman si o companie privata, transmite Digi 24.

"Legea, ca act juridic al Parlamentului este necesar sa reglementeze relatii sociale generale ori sa ratifice acorduri internationale, iar nu sa valideze intelegeri punctuale intre organe executive ale statului cu persoane juridice de drept privat", se arata in avizul trimis de reprezentantii Ministerului Justitiei ministrului delegat pentru proiecte de infastructura si investitii straine, Dan Sova.

In plus, in act se mai precizeaza ca Parlamentul, "poate aduce orice fel de modificare textului, gasindu-se in situatia de a dezbate un act individual", astfel ca Legislativul "ajunge sa exercite atribute ale puterii executive".

Inca un soc pe Rosia Montana. Chelaru: Nu trece. Daca trece, va fi cu mari modificari

In raportul Ministerului Justitiei se prevede si faptul ca initatorul contractului cu Rosia Montana, Ministerul Proiectelor de Infrastructura, introduce termeni confuzi, "care ar putea pune statul in pozitia de a pierde chiar controlul asupra a ceea ce se intampla la Rosia Montana".

Astfel, prin aplicarea legii in forma actuala, aceata ar putea implica investitorul privat in efectuarea de exproprieri in zona, iar textul de lege da dreptul investitorului sa decida singur daca vrea sa isi extinda perimetrul de exploatare.

"Modificarea, fie a perimetrului care ar face obiectul licentei, fie a unora adiacente, la cererea titularului este de natura sa inlocuiasca practic ANRM (Agentia Nationala pentru Resurse Minerale - n.red.) in activitatea de gestionare a resurselor minerale, deoarece titularii ar ajunge sa strabileasca intre ei sau unilateral, perimetrele de care au nevoie", mai transmite Ministerul Justitiei.

De asemenea, reprezentantii Ministerului Justitiei mai transmit ca ar trebui reanalizata calificarea interesului public national ca fiind "deosebit", pentru ca genereaza confuzie.

Vosganian: Ministerul Economiei nu a avizat proiectul Rosia Montana

Proiectul exploatarii de la Rosia Montana are nevoie de avizul a inca 10 ministere si autoritati de stat cu atributii legale in materie, pentru a putea fi validat.

Guvernul a dat aviz favorabil exploatarii miniere de la Rosia Montana, provocand proteste in mai multe orase din Romania, inclusiv in Capitala, zeci de oameni iesind in strada pentru a protesta fata de aceasta exploatare. In acelasi timp, adoptarea proiectului in Parlament este inca pusa sub semnul intrebarii sau, cel putin, forma in care acesta ar putea fi adoptat.

Quarterly Report - Editia 4

Nicușor Dan nu exclude o confruntare cu principalul contracandidat. Pentru a afla cine e, va face propriul sondaj
Nicușor Dan nu exclude o confruntare cu principalul contracandidat. Pentru a afla cine e, va face propriul sondaj
Înaintea alegerilor pentru Primăria Capitalei, edilul Nicușor Dan a declarat că nu exclude o dezbatere față în față cu al doilea clasat în sondaje. Asta după ce Gabriela Firea și...
De ce nu se mai fac dezbateri televizate ca pe vremuri și cât de mult pot influența soarta alegerilor: ”E doar un dialog al surzilor de la distanță”
De ce nu se mai fac dezbateri televizate ca pe vremuri și cât de mult pot influența soarta alegerilor: ”E doar un dialog al surzilor de la distanță”
Dezbaterea electorală dintre candidați, atât la alegerile locale, cât și la cele prezidențiale, pare să fi dispărut în ultimii ani. În 2019 nu a existat o dezbatere între Viorica...
#Ministerul Justitiei aviz Rosia Montana, #aviz negativ Rosia Montana, #aviz proiect Rosia Montana, #Parlament proiect Rosia Montana , #proiect