Der Spiegel: Rosia Montana, butoiul cu pulbere al Romaniei. Guvernul nu va rezista in aceasta forma

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 11:48
3839 citiri
Der Spiegel: Rosia Montana, butoiul cu pulbere al Romaniei. Guvernul nu va rezista in aceasta forma

Exploatarea miniera de la Rosia Montana este unul dintre cele mai controversate proiecte din Europa in acest moment, iar guvernul de la Bucuresti nu va rezista in formula actuala, scrie presa germana.

Planurile guvernului de la Bucuresti de a aproba proiectul, care ar duce la eliminarea unei localitati intregi, au declansat proteste in masa, noteaza Der Spiegel, in editia electronica in limba engleza.

Publicatia germana relateaza in continuare povestea proiectului de la Rosia Montana.

Turismul in Rosia Montana, alternativa la minerit: Intre utopie, viitor si salvare

In septembrie 1995, guvernul a seemnat un acord secret prin care i-a conferit unui infractor condamnat, Frank Timis, dreptul de exploatare a celui mai mare zacamant de aur din Europa, aflat in localitatea Rosia Montana, atestata din Antichitate.

Curand, zacamintele au fost listate la bursa canadiana, sub firma lui Timis, Gabriel Resources, o companie miniera recent infiintata si inregistrata in paradisul fiscal din Jersey, fara experienta anterioara in domeniu si cu un cont bancar aproape gol.

Dupa 18 ani, cresterea continua a pretului aurului a marit valoarea zacamintelor cu 400%, la peste 20 de miliarde de dolari, iar emiterea constanta de actiuni de catre Gabriel Resources a atras aproximativ un miliard de euro in proiect.

Restructurata si redenumita Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), compania a lansat cea mai mare campanie de PR vazuta vreodata in Romania. De asemenea, a cumparat cea mai mare parte din localitatea Rosia Montana si cei patru munti dimprejur, care ar trebui spulberati pentru a permite exploatarea, au finantat numeroase ONG-uri, muzee si un documentar stiintific pentru a-si sustine cauza.

Totusi, minele au ramas inchise, in contextul in care compania nu poate trece peste opozitia publica ce a mobilizat zeci de mii de persoane din intreaga tara, precum si de sistemul in cadrul caruia proiectul este legal din punct de vedere al protectiei mediului, legii internationale a mineritului si conventia de la Arhus privind transparenta in procesul de luare a deciziilor.

Puteri extraordinare pentru RMGC

Insa toate aceste obstacole ar putea fi anulate. Daca proiectul semnat de premierul Victor Ponta la finalul lui august, prin care mina ar urma sa fie deschisa in 2014, va fi votat in parlament, acesta va da companiei puteri extraordinare.

Sutele de sateni care au refuzat sa isi vanda locuintele vor fi expropriate in mod fortat, escortati de serviciul de securitate al RMGC si vor primi compensatii pe baza unui curs stabilit de companie. Proiectul va putea fi demarat inainte ca noua lege sa fie contestata la Curtea Europeana de Justitie. Odata aprobata, legea va putea fi aplicata si in cazul altor proiecte miniere din tara, fapt ce trezeste temerea ca, avand in vedere resursele minerale bogate ale Transilvaniei, exploatarea se va extinde cu mult peste Rosia Montana.

Der Spiegel aminteste de protestele ample din Romania, acompaniate de cele din Budapesta, Berlin, Londra, Washington, Singapore, care reflecta dimensiunea riscurilor de mediu implicate.

Proteste Rosia Montana, ziua 22: Flashmob cu "Oda bucuriei" (Galerie foto)

Prin tehnici rudimentare, va fi folosita o cantitate de 13.000 tone de cianura anual pentru fiecare mina. Aceasta este de peste 130 de ori mai mare decat cantitatea utilizatata la mina de aur de la Baia Mare, unde scurgerea de cianura a declansat in 2000 a doua mare catastrofa de mediu din Europa, dupa Cernobil.

Insa forta opozitiei a surprins pe toata lumea, de la organizatorii protestelor la guvernanti, iar valoarea actiunilor Gabriel Resources s-a prabusit.

Jurmalistii vorbesc si de amenintarile cu un proces ale companiei canadiene, in cazul in care Parlamentul va respinge proiectul.

In ceea ce priveste noua comisie pentru Rosia Montana, aceasta nu respecta principiul transparentei si, deoarece guvernul refuza sa comenteze, situatia ramane neclara, mai spun acestia.

La ce intrebari trebuie sa raspunda comisia speciala pentru Rosia Montana

Orice s-ar intampla, cel mai probabil, guvernul nu va rezista in urmatoarele luni in actuala sa formula, anticipeaza Der Spiegel, notand ca USL a ajuns la putere tocmai pentru ca a promis ca va opri proiectul de la Rosia Montana. Jurnalistii straini remarca si faptul ca stabilitatea coalitiei este vizibil afectata.

De un deceniu si jumatate, guvernul Romaniei nu a fost capabil sa ia o decizie finala in privinta acestui proiect, conchide Der Spiegel.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#Rosia Montana Der Spigel, #proiect Rosia Montana presa straina, #Rosia Montana proteste , #proiect