Minciuna, coruptie si schizofrenie la Rosia Montana

de
Sambata, 16 Iulie 2011, ora 11:01

   

Minciuna, coruptie si schizofrenie la Rosia Montana
Am aflat recent cu stupoare ca Ministerul Culturii si Patrimoniului National, autoritatea cea mai inalta a statului roman responsabila de protejarea patrimoniului acestei tari, a avizat certificatul de descarcare arheologica a masivului Carnic de la Rosia Montana.

Masivul Carnic, clasat ca monument istoric in grupa valorica A, avand o valoare nationala si universala, este muntele cel mai important de la Rosia Montana, cel care contine cea mai mare densitate de galerii romane (peste 7 km), medievale si moderne (peste 80 km).

Descarcarea de sarcina arheologica este, conform legii, primul pas necesar pentru ca un monument istoric, ce nu poate fi atins de activitati miniere, sa poata fi scos din lista monumentelor istorice pentru a fi redat circuitului economic, adica in cazul Carnicului pentru a fi dinamitat de proiectul Rosia Montana Gold Corporation (RMGC - compania canadiana care intentioneaza sa exploateze aurul).

Asa cum vom vedea in continuare, atitudinea Ministerului Culturii este halucinanta, dand practic unda verde distrugerii celui mai important monument istoric de la Rosia Montana si celui mai valoros sit de acest tip din Europa.

Descarcarea, un act ilegal si imoral facut pe ascuns

Prima etapa in emiterea acordului de descarcare arheologica este avizarea de catre Comisia Nationala de Arheologie (CNA), care trimite propunerea catre Ministerul Culturii, spre aprobare.

Aceasta comisie a mai emis un certificat de descarcare pentru masivul Carnic, certificat care a fost anulat printr-o decizie definitiva si irevocabila a Curtii de Apel Brasov, in anul 2004. Intr-un stat de drept, eliberarea unui nou certificat de sarcina arheologica de catre aceeasi comisie si avand acelasi obiect este ilegala.

Cu toate acestea, CNA s-a intrunit in secret in data de 12 iulie, fara a publica ordinea de zi pe site-ul Ministerului Culturii, informatie de interes public pe care erau obligati sa o publice.

In secret absolut, CNA a votat descarcarea de sarcina arheologica a masivului Carnic, sfidand in mod ilegal o decizie judecatoreasca definitiva si irevocabila. Cu o graba aiuritoare, ministrul Culturii Kelemen Hunor a semnat imediat avizul de descarcare arheologica ce a fost mai departe trimis Directiei Judeteane pentru Cultura si Patrimoniu National Alba, care a emis certificatul final de descarcare arheologica in data de 13 iulie 2011.

Consider ca prin aceasta actiune ilegala membrii CNA s-au descalificat iremediabil atat profesional, cat si moral si ca ar trebui sa isi dea demisia in bloc. CNA este formata din urmatorii membri: Alexandru Suceveanu, Alexandru Barnea, Crisan Museteanu, Ioan Glodariu, Paul Damian, Dumitru Teicu, Ioan Stanciu, George Trohani, Adriana Pescaru, Octavian Bounegru, Zeno Pinter, Florin Hau, Florin Topoleanu, Gheorghe Dumitroaia, Valeriu Sarbu, Sorin Cocis, Livia Buzoianu, Dragomir Popovici, Florin Drasovean, Viorica Crisan, Ioan Carol Opris (Lista membrilor CNA).

O parte dintre acesti membri, de exemplu Paul Damian, s-au exprimat in repetate randuri in favoarea proiectului de exploatare de la Rosia Montana fiind in mod clar in conflict de interese. Un grup asa-zis "independent" pregateste terenul pentru descarcarea Carnicului.

Pentru ca CNA si ministerul au dorit sa realizeze toata "afacerea" in secret, departe de ochii critici ai societatii civile, acestia au avut nevoie de sprijinul RMGC pentru a le credibiliza si justifica actiunile in fata opiniei publice.

Nu intamplator acestora le-a sarit in ajutor un asa-zis grup independent (Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Rosia Montana - GIMPCRM), format din urmatorii membri: Razvan Theodorescu, Florin Anghel, Alexandru Diaconescu, Augustin Ioan, Nicolae Gudea, Vasile Moga, Ioan Opris, Aurel Pop, Alexandru Vulpe (Patrimoniu Rosia Montana).

Acest grup si Razvan Theodorescu s-au exprimat de nenumarate ori in favoarea proiectului de exploatare a aurului si au incercat sa acrediteze ideea ca singura solutie pentru salvarea patrimoniului de la Rosia Montana este chiar proiectul minier, o afirmatie care sustine si intareste propaganda mincinoasa a firmei canadiene.

Or este evident pentru orice persoana de buna credinta ca dinamitarea unui monument istoric numai protejare de patrimoniu nu se numeste, fapt confirmat de nenumarate organizatii stiintifice, profesionale si ale societatii civile (Academia Romana, Alburnus Maior, Ad Astra, ICOMOS - organismul consultativ al UNESCO, Europa Nostra, Pro Patrimonio, ARA s.a.m.d.).

Si mai interesante sunt actiunile grupului exact in preajma momentului descarcarii de sarcina arheologica a masivului Carnic. Practic, GIMPCRM a asigurat campania de presa si a incercat sa acorde legitimitate actiunii de descarcare arheologica, pronuntandu-se in mass-media atat cu cateva zile inainte de descarcare, cat si imediat dupa acest act al Ministerului Culturii.

Rosia Montana a primit certificatul de descarcare de sarcina arheologica

Astfel, GIMPCRM apare cu declaratii in favoarea proiectului in Ziua de Cluj, in 11 iulie, cu o zi inainte de decizia CNA, apoi in Romania Libera in data de 12 iulie, coincizand cu data la care CNA a votat descarcarea Carnicului, ambele ziare fiind cunoscute ca fac publicitate proiectului RMGC.

Ulterior acestor declaratii in presa scrisa, membrii GIMPCRM apar la Antena 3 in data de 13 iulie si la Money Channel intr-o emisiune pe larg cu durata de aproximativ o ora, in data de 14 iulie.

In toate aceste interventii, GIMPCRM a incercat sa acrediteze ideea ca demararea proiectului minier este de fapt cea care va reabilita si proteja patrimoniul, membrii acestui grup erijandu-se in salvatorii patrimoniului de la Rosia Montana.

In realitate, asa cum am mai scris, demararea proiectului RMGC inseamna exact contrariul, condamnarea la disparitie a patrimoniului si distrugerea iremediabila a celor mai valoroase vestigii de la Rosia Montana, masivul Carnic si Orlea.

Practic, GIMPCRM nu a facut altceva decat sa incerce sa legitimeze actiunile ilegale ale CNA si Ministerului Culturii, foarte probabil la comanda RMGC, ale carui interese le reprezinta in realitate.

Un ministru vinovat

Daca in 2010 ministrul Kelemen Hunor se declara impotriva proiectului minier si in favoarea unei variante de dezvoltare pe "termen mediu si lung, mai profitabila decat mineritul", acesta si-a schimbat complet declaratiile si atitudinea in 2011.

Anul trecut, ministrul era in favoarea listarii Rosiei Montane in patrimoniul mondial UNESCO, pentru ca in 2011 chiar dansul sa fie cel care sa isi dea avizul pentru distrugerea acesteia.

Intr-un interviu pentru Radio Romania Actualitati, ministrul adopta o schimbare de atitudine de 180 de grade in declaratiile sale, sugerand ca Rosia Montana nu va putea fi listata in UNESCO si pretinzand ca nu cunoaste parerea expertilor in domeniu, cand de fapt este foarte probabil ca el sa fi semnat deja decizia CNA la acel moment si fiind practic imposibil sa nu fi avut cunostinta de aceasta.

Kelemen Hunor se dovedeste asadar a fi la acelasi nivel cu ceilalti politicieni ai acestei tari si demonstreaza astfel ca acel capital de incredere de care s-a bucurat in timpul alegerilor prezidentiale din 2009 nu a fost deloc justificat.

Mai departe, dincolo de absurdul situatiei, declaratiile ministrului sunt absolut schizofrenice. Printre acestea, remarc urmatoarea: "Acesta este primul pas necesar in procesul de a asigura salvarea, conservarea si valorificarea mostenirii arheologice si arhitectonice de la Rosia Montana".

Or, procedura de descarcare arheologica, conform legii, este primul pas necesar pentru delistarea unui monument istoric si renuntarea la statutul protejat al acestuia. Conform definitiei: "Descarcarea de sarcina arheologica este procedura prin care se confirma ca un teren in care a fost evidentiat patrimoniul arheologic poate fi redat activitatilor umane curente. Certificatul de descarcare de sarcina arheologica reprezinta actul administrativ prin care se anuleaza regimul de protectie instituit anterior asupra terenului in care a fost evidentiat patrimoniul arheologic".

De altfel, chiar ministrul Kelemen Hunor recunoaste ca:
"Urmeaza, daca va fi cazul, scoaterea de pe lista monumentelor istorice a unei parti a masivului Carnic".

Este absolut absurd, chiar schizofrenic sa declari ca pentru a conserva monumente istorice primul pas este acela de a le anula statutul de protectie si a le reda circuitului economic, pentru a putea fi distruse.

Sa nu uitam insa de o alta actiune recenta a ministrului Culturii, aceea de a-l demite din functie pe prof. Ioan Piso, directorul Muzeului National de Istorie a Transilvaniei, si un mare aparator al patrimoniului Rosiei Montane.

Coincidentele par a fi foarte numeroase in preajma actului ilegal de descarcare a masivului Carnic prin care Ministerul Culturii, cel care ar trebui sa fie gardianul patrimoniului national, s-a transformat tocmai in calaul acestuia. In consecinta, domnule Kelemen Hunor, va solicit demisia!

Dr. Raul C. Muresan
Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice, Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale, Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie
Cluj-Napoca, Romania
Sursa: Ziare.com

Articol citit de7304 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Kiatra-Neamt
rank 5
Muntii nostri AUR poarta TERORISTUL cerseste
din poarta in poarta....
Muntii Nostri AUR poarta, NOI = “BESESCU “ CERSIM din POARTA in POARTA
http://www.lutyk.ro/2011/03/muntii-nostri-aur-poarta-noi-cersim-din-poarta-n-poarta/ - este super reportajul si cat se poate de real.

" Falimentul e aproape! Cum iși va plăti Romania datoriile, dacă nu mai produce? "

Cititi si articolul:
Datoria REALA a Romaniei: 170 miliarde Euro!

Sunt ridicoli băieții ăștia de la partide, care se uita cu sufletul la gura la graficele economice, si cum vad o ușoara mișcare in sus, urlă de bucurie! Se imbrățișează și se felicită: gata, am ieșit din criză!
Criza o sa dureze pană cand Romania o sa fie competitivă și o reușească să-și vandă mărfurile. Cauza crizei e simplă: poporul roman a cheltuit mai mult decat a reușit sa vandă. Iar voi n-ați făcut nimic ca sa o rezolvați. Așa ca, de ce s-ar termina criza? De mila voastră?

Cand cumpărătorii o sa zică: nu mai dau bani pe prostia asta chinezească, e prea scumpă; mai bine cumpăr de la romani, ca e mai ieftin. Abia atunci puteți să vă bucurați. Cand o sa fie asta? Peste cel puțin 50 de ani. Dacă o sa fie vreodată!

Și in toata perioada asta, graficele voastre o să salte in sus si in jos in permanență – dar asta n-are nici o legătură cu criza! Orice grafic se mișcă, dacă populația e incă vie. Graficele intră in linie-dreaptă, doar dacă ai murit.

Cum iși va plăti Romania datoriile, dacă nu mai produce?
Mai ales ca și chestia asta, cu stabilitatea, e relativă. Stabilitatea economică a Romaniei din ultimele luni s-a bazat strict pe imprumuturi, nu pe producție (dimpotrivă, PIB-ul s-a prăbușit). Iar imprumuturile, cum știm cu toții, nu sunt o soluție …stabilă............

mai multe pe :

http://www.newsro123.com/2011/04/falimentul-e-aproape-cum-isi-va-plati.html
maxi
rank 5
PAI ASTIA DE ACUM DISTRUG TOT...
VAND AURUL ROMANIEI, AL URMASILOR...
ALDE UDREA, BOC, FALCA, T.B., NISTE TRADATORI!
IN RETEZAT...TOT O REZERVATIE NATURALA...AU INCEPUT SA DEFRISEZE PADURILE!
FURA FARA JENA!
SUTELE DE PROCURORI, SIE, DIE, SRI... SUNT COMPLICI LA JAFUL ASTA!
Moldoveanu
rank 5
Acum vede-ti de ce......
Ministru mediului este pus sub acuzare ? Ca sa accepte operatiile de la Rosia Montana,exploatare cu.....CIANURI !
kraker
rank 1
speriati de bombe
ce se tot ambaleaza lumea, exploatarile cu cianuri se fac de ani de zile si in cele mai civilizate tari, ne sperie cuvantul cianura? este perfect ok cat nu depaseste limitele si vor fi foarte multe organizatii si comisii care ar verifica acest lucru
AdyCa
rank 4
CE ESTE MAI IMPORTANT, SA PASTRAM NISTE VESTIGII?
SAU SA CASTIGAM NISTE BANI SI SA NE FIE BINE? Toata agitatia pe tema asta se datoreaza unor divergente de interese. Cei ce se opun proiectului Rosia Montana sunt cei care nu doresc sa intre niste bani in bugetul tarii, care nu doresc ca situatia din Romania sa se normalizeze. Asta pentru ca ei multe ,,bube-n cap" si au nevoie de haos ca sa ramana in libertate.
maxi
rank 5
UNDE NE-A ADUS PDL-UL!
SLUGARNICIA PENTRU COMANDANTUL SUPREM ...TIPICA COMUNISTILOR,, ACUM TIPICA PORTOCALIILOR!!
http://www.adevarul.ro/locale/alba_iulia/Istoricul-Ioan-Piso-Rosia-Montana_0_517748690.html
Nastratin
rank 1
fara spaga enorma, Hunor nu-si schimba parerea!...asta trebuie ucis!
capusele noastre politice au acceptat spaga cu mult interes...mai ales bozgorul cind o fi auzit de un procent infim din profitul de sute de miliarde, evident ca si-a zis ca cei trebuie lui patriotism romanesc cind el e maghiar si poate deveni miliardar in euroi!!!...astia trebuiesc ucisi cu pietre! daca oamenii nu vor iesi in strada, vor distruge iremedial Rosia Montana!
starpitorul
rank 5
LAC DE CIANURA IN VARF DE MUNTE IN ZONA SEISMICA!
Cea mai mare catastrofa ecologica din Europa pe cale sa se intample!

S-a intamplat odata la Baia Mare si consecintele au fost supartate doar de locuitorii din zona romana si maghiara a raurilor, australienii carandu-se! Cantitatea de cianura devarsata a fost mult mai mica!

Vertigiile istorice se pastreaza cu sfintenie in toata Europa, doar la noi portocalii inculti le darama cu parcarile lui udrea!

Se vinde sanatatea si mediul de viata al urmasilor...

IN CANADA TOATE EXPLOATARILE MINIERE SUNT ADEVARATE CATASTROFE ECOLOGICE NERECUPERABILE PE ZECI DE ANI... dar sunt in nord la sute de km de zone locuite si orase!

Statul roman si polpulatia nu se va alege aproape cu nimic din aceasta hotie sionisto-canadiano-pedeleza! Contractul e un adevarat jaf legalizat! Nu suntem in Africa, unde marile companii jefuitoare sa faca legea!

Aceasta agresiune economica asupra Romaniei trebuie oprita prin orice mijloace.

In caz de cutremur, ploi zdravene, fisuri, greseli umane... TOATA ZONA CUPRINSA DE-ALINGUL ALBIILOR RAURILOR INTRE ROSIA MONTANA... MURES... TISA... DUNARE... DELTA SI VARSAREA IN MAREA NEAGRA... vor fi poluate la niveluri de cianura ce vor ucide orice fiinta vie si cu depuneri otravitoare pe zeci de ani... fara nici o posibilitate de curatire sau reciclare!

NIMENI NU ARE DREPTUL SA RISTE MOARTEA CETATENILOR SI DISTRUGEREA FAUNEI SI FLOREI IN TOTALITATE PE ZECI DE ANI IN TOATE ACESTE URIASE SUPRAFETE DIN:
- ROMANIA
- UNGARIA
- SERBIA
- BULGARIA
- UKRAINA

... pentru cativa hoti internationali si locali ce isi umplu buzunarele!!!

Distrugerea incantatorului patimoniu de la Rosia Montana va fi pe veci... deoarece "proiectul ecologist" al parsivilor de la RMGC prevede raderea catorva varfuri montane, transformarea lor in praf... deversarea intr-un enorm lac de CIANURA si extragerea a catorva grame de metale pretioase per tona!

Vizionati documentarul de 18 min si trimiteti adresa tuturor cunoscutilor:

http://www.lutyk.ro/2011/03/muntii-nostri-aur-poarta-noi-cersim-din-poarta-n-poarta/#comment-2117
Moldoveanu
rank 5
!!!!
Muntii nostri aur poarta
Noi cersim din poarta'n poarta !
COTOI
rank 1
COPII PORTOCALII, NU VA AJUNGE.......
...Cat ati distrus pana acum?
Bozgorul nu e decat o unalta santajata cu DNA si ata.
Adevaratii artizani ai distrugerii Romaniei sunt Marinarul si gasca lui.
Au inceput cu distrugerea istoriei recente (vezi monarhia), acum voe EXTINCTIA!
Urmariti actiunile fetitei lui taticu la UE, cine sunt avocatii lui GOLD CORPORATION, cine sunt actionarii acestei oficine iudeo-masonice si va veti crici!
MIAUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU
un cetatean european
rank 5
Ma rog, ce-l doare pe ministru ungur al culturii romanesti de ce...
...inseamna identitate culturala si respect pentru viata culturala a acestui popor. Inclin sa cred ca il condamnam degeaba pe acest ministru, un veterinar pus sa vegheze la cultura romaneasca, iar vina, in totalitate este a pdl-ului si a lui Basescu, odata cu negocierea criminala pentru formarea unei puteri efemere, dar cu consecinte dezastruoase pentru viata cetateanului roman.
ammalia
rank 2
investitii
ministru a facut ceea ce trebuia sa faca, vaznad ca statu e incapabil sa investeasca ceva acolo, a ales ca altii sa o faca, si cum au facut-o foarte bina pana acum cred ca o vor face si de acum in colo
Unna
rank 3
Nemernicii!
Nu,n-a facut deloc ceea ce trebuia sa faca,dimpotriva!Mi-e lehaminte de j*i*g*o*d*ii*le care isi vand sufletul pentru cativa "arginti" si din pacate majoritatea politicienilor fac fara cea mai mica remuscare.Romani,este cazul sa va treziti din letargie si sa dati de pamant cu scursurile astea!Doamne ajuta!PS.Pacat ca nu sunt in Romania acum,pentru ca as fi fost in fata Guvernului sa protestez impotriva acestei crime!
Neutron
rank 5
ammalia
Daca ai scris cu buna credinta si nu din interes, citeste raportul Academiei Romane privitor la Rosia Montana si o sa fi mai bine informata.
kraker
rank 1
mhh
daca mergeati in vizita la rosia montana ati fi vazut ca acea parte de care spune ministrul este complet daramata, galeriile sunt inaccesibile si nu se poate ajunge acolo, deci nu are valoare atata timp cat nu mai exista ceva ce poate fi conservat acolo, sau cel putin cercetat
gong
rank 5
bai omule....
daca tu nu poti asta nu inseamna ca nu pot si altii...
McGigi
rank 1
Zau, kraker?
Zici tu ca partea aia e daramata? Mon ami, merg bi-saptamanal acolo si nu, galeriile-s in picioare. Putine galerii - cele de la Corna - sunt inaccesibile, si asta inca din sec. 19, asfel ca putini mai cunosc pana si amplasamentul lor.
Parerea mea este ca tu esti un postac al RMGC-ului: ma iau si dupa postarea despre cianurare. Cianurarea este, intr-adevar, un proces sigur. Insa ca in orice proces, pot aparea defectiuni. Zona de impact a unei catastrofe la Rosia depaseste, extins, 6000kmp, un teritoriu locuit de cca. 400.000 de oameni, si cuprinde orase ca Turda, Abrud, Alba Iulia, Deva, Arad, Szeged iar in cazul unei poluari pe calea aerului (cianura in solutie se poate evapora, formand nori), orase ca Clujul, Oradea, Targu Mures - ca sa ti le enumar doar pe cele mai mari - in cazul asta fiind afectat un numar de mai bine de 1.000.000 de oameni.
ammalia
rank 2
ha?
de ce scrie un expert in neurostiinte despre patrimoniu si cultura de la rosia montana, de unde pana unde e si asta expert in conservarea mediului?
McGigi
rank 1
N-o fi
Dar altii sunt. Iar aia altii spun ca o exploatare auro-argintifera la Rosia (chiar uranifera, dupa unii) ar avea un impact negativ major asupra zonei. 'nteles?
alexandrum
rank 2
stop saracie
mie imi pare o decizie foarte inteleapta, dupa atat timp si dupa atatea certuri in sfarsit se materializeaza ceva cu acest proiect, intr-o zona aurifera somajul de 80% este inadmisibil
Unna
rank 3
dreptate!!!!
Poate,dar un contract in care Romaniei ii revine 19% din profit,este clar un contract DEZAVANTAJOS pentru romani,intelegi???
tata lor
rank 5
@Unna
Profit????Daca declara profit.....Asa ca suntem iar prostiti si cu banii luati....
emy1960
rank 5
19%
Pai la cheltuielile pe care compania le are cu autoritatile pentru a obtine aprobarile nu pot oferi mai mult de 19%.Si totusi trebuie sa ne bucuram ca cei ce conduc aceasta tara prospera.Parca vad ca pana la urma contractul va fi secret cum se obisnueste.
maxi
rank 5
nu zice nimeni!!
Sa faca o licitatzie internatzionala..daca nu-s in stare sa dea cu sapa si sa culeaga aurul!
Asa prosti suntem, nu stim nici aur sa exploatam!!?!?
Stie cineva cat aur si uraniu e acolo!?
Au facut intai un studiu geologic sa vedem cat pierde STATUL ROMAN!?
T.B. a luat bani de la o firma particulara ca sa-i faca lobi pentru proiect, sa rezolve actele...ceea ce este profund ilegal!!!!
Avem conducatori care nu-i iubesc pe romani si care nu iubesc Romania!!!
DR.STRANGELOVE
rank 5
Da.
Se iubesc numai pe ei.
McGigi
rank 1
@alexandrum
Cu tot respectu, mosule, vorbesti t.ampenii. Zona se poate dezvolta prin turism, insa RMGC a blocat prin coruptie orice proiect de dezvoltare a zonei incepand cu anul 1998. De-aia-s saraci oamenii, iar corporatia aia nu e providentiala, sunt doar o adunatura de infractori pusi pe capatuiala, ajutati de catre capii PDL din teritoriu si de la nivel central.
DR.STRANGELOVE
rank 5
Ungurul separatist Hunor Kelemen
este fericit sa distruga vestigiile stramosilor nostri, pentru ca mai apoi sa poata pretinde cu obraznicia tipica acestui neam nomad ca hunii au fost primii locuitori ai pamantului romanesc.
emy1960
rank 5
PTRIMONIU UNESCO?
Mai devreme sau mai tarziu in ROSIA MONTANA vor incepe exploatarea resurselor,atunci cei de la putere sau gandit ca mai bine iau ei spaga decat so ia altii.
valll
rank 5
Ce e de facut?!! Ce e de facut? Ce e de facut.... Ce mai e de facut?
Nu exista organizatii civice, nonguvernamentale care sa poata face o contestatie? Nu mai este nicio solutie????
Rusine academicienilor si politicienilor care s-au lasat mituiti!
maxi
rank 5
mai le trebuie avizul de mediu!
Nu cred ca se poate aproba asa ceva in Romania!
Mai ales dupa catastrofa cu soda caustica din Ungaria!
Si cianura e de mii de ori mai toxica!
Ce propun ei e o tehnologie pentru deserturi ..nu pentru zone populate!
Oricum...dupa schimbarile politice...multe capete trebuie sa cada! Din servicii, din PDl,..de la presedentzie...
Pare sa suveranitatea Statului Roman e pusa in pericol!Nu ne mai hotaram noi soarta!?!?
maxi
rank 5
CRIZA DIN ROMANIA E ARTIFICIALA! E PLANUL B PT ROSIA MONTANA!!!
PESTE CATIVA ANI SE VA DOVEDI!
IN MAI 2010 ERA UN PUTERNIC CURENT IMPOTRIVA MINERITULUI CU CIANURI LA ROSIA MONTANA! A CULMINAT CU INTEZICEREA LOR LA E.U. IN 5 MAI!
IN 6 MAI A INCEPUT PLANUL B!
TAIERI, SCUMPIRI...IMPLEMENTAREA UNEI CRIZE, SARACIREA ROMANIEI...SA IMPLORAM NOI VANZAREA AURULUI, APROBAREA PROIECTULUI ... CA SA IESIM DIN CRIZA!
CEEA CE E O PROSTIE! PUTEM SA VINDEM AURUL PUR SI SIMPLU, NU SA-L EXPLOATEZE O FIRMA PRIVATA PENTRU NOI!
E O TZAPA GEN "VANZAREA FLOTEI"
ACOLO SUNT CEL PUTIN 6000 DE TONE DE AUR DIN CARE STATUL VA PRIMI ECHIVALENTUL A 44 DE TONE!!
MITA PRIMITA PENTRU SUMA ASTA MA GANDESC CA E DE ORDINUL A 300 DE MILIOANE DE EURO ..SI CARE E PLATITA DIRECT IN CONTURI DINCOLO, GREU DE URMARIT!!
SPER SA CADA SI PLANUL B!
CARE O FI PLANUL C? O BOMBA PESTE ROMANIA?!
alvacora
rank 5
............
Nu confundati o activitate industriala eficienta economic cu jocurile politice sterile.Rosia Montana poate produce aur cu efecte economice pozitive asupra Romaniei si in acelasi timp se poate valorifica patrimoniul istoric al localitatii.Voi bociti dupa vestigiile istorice de la Rosia Montana in timp ce buldozerele unor i.d.i.o.t.i. distrug cetatile dacice din muntii Orastiei sub privirile ocrotitoare a autoritatilor statului.Credeti ca abandonarea proiectului minier de la Rosia Montana va determina Statul Roman sa aloce fondurile necesare salvarii vestigiilor istorice ?Sint sigur ca guvernul nu va aloca nimic si Rosia Montana va ramane un adevarat pustiu.Descarcarile arheologice facute pe bani privati au salvat patrimoniul istoric de la Rosia Montana.Statul Roman nu a facut niciodata nimic pentru patrimoniul istoric de la Rosia Montana.
Stefan Jianu
rank 2
Salvati Rosia Montana
Cine mai poate salva ceva?
Peste Rosia Montana se scurg verzisorii
Sunt cumparati toti muritorii
Si doar un copil mai spera…
Ca ,,Nu“ se intampla chiar asa.
Apar vanatori au pustile chitite
Daca mai misca unu-n front
Pun la catare si-i dau foc
Pentru a face legea, Boc.
mcgogosica
rank 5
heckeri din romania
mobilizati-va si pedepsiti-i voi pe acesti vanzatori de
neam si de tara!voi sunteti cei care mai puteti face
ceva pentru a le tremura nadragii si noaptea cand dorm.
Emiliana
rank 1
Ar trebui sa ne gandim la urmasii nostrii !
Aurul este acolo de ce sa nu-l lasam mostenire urmasilor nostrii, poate in viitor se vor descoperi tehnologii mai moderne fara a ne otravi mediul. Cel mai bine ar fi fie ajutati locuitorii de acolo cu cateva proiecte de cresterea animalelor, apicultura, piscicultura si infiintare livezi. In timp vor castiga mai mult, vor avea profesii mai frumoase si mai putin riscante decat mineritul, si vor ramane si cu aurul si cu mediul curat. Atatia mineri au ramas fara loc de munca in toata tara si si-au schimbat meseria. Cei de la Rosia Montana de ce nu sunt lasati sa se adapteze si ce interese meschine ii amagesc mereu de atata timp?
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor