Ziare.com

Dezbatere Ziare.com - Rosia Montana (IV): Drama umana

Vineri, 30 Iulie 2010, ora 09:49

   

Dezbatere Ziare.com - Rosia Montana (IV): Drama umana
Subiectul "Rosia Montana" este din ce in ce mai fierbinte. Opiniile pro si contra se inmultesc pe masura ce autoritatile dau semnale ca sunt pe cale sa ia o decizie majora care va pune capat starii de incertitudine.

Ziare.com a lansat o dezbatere pe aceasta tema, in care specialistii, dar si cititorii nostri sunt invitati sa-si expuna opiniile legate de oportunitatea inceperii exploatarii aurului din aceasta zona.

Dezbatere Ziare.com: Rosia Montana - Bomboana otravita

Dezbatere Ziare.com - Rosia Montana (II): O bomba ecologica

Dezbatere Ziare.com - Rosia Montana (III): Minciuni economice si patrimoniu distrus

Grup ASE: Opriti proiectul Rosia Montana, indiferent de consecinte

Drama umana de la Rosia Montana

Dr. Raul C. Muresan

Argumentul cel mai frecvent vehiculat in favoarea proiectului de la Rosia Montana este acela al necesitatii locurilor de munca in zona, facandu-se adeseori referire la rata crescuta a somajului si la situatia financiara de multe ori dramatica a localnicilor.

Multi dintre locuitorii zonei au activat in minerit inainte de inchiderea minelor din zona adiacenta Rosiei Montane. Paradoxal, desi zone intregi din tara au suferit drame de proportii la inchiderea exploatarilor miniere, acum ni se propune ca solutie sociala pentru Rosia Montana un nou proiect de minerit.

Pe termen lung si acest proiect va avea exact acelasi impact social ca orice exploatare miniera: amanarea dezvoltarii industriilor alternative si, contrar afirmatiilor Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), eliminarea oricarei initiative de dezvoltare durabila a zonei. Aceste afirmatii sunt sustinute si de rapoarte stiintifice.

Spre exemplu, un studiu elaborat de Universitatea din Queensland Australia arata clar faptul ca in zona miniera studiata preocuparile economice se rezuma la fructificarea oportunitatilor pe termen scurt in legatura cu exploatarea miniera si nu ofera solutii economice durabile, pe termen lung.

De altfel, nu stiu daca cineva poate identifica macar o zona miniera la nivel mondial unde activitatea de minerit sa fi produs o dezvoltare durabila in zona exploatarii.

RMGC incearca sa argumenteze, tendentios, faptul ca dezvoltarea reala a Rosiei Montane se poate realiza doar prin minerit si ca turismul si industriile alternative se pot dezvolta doar ulterior exploatarii.

In realitate insa, propuneri pentru dezvoltarea durabila a zonei Rosia Montana, prin alternative la minerit, s-au facut frecvent, atat de catre ONG-uri cat si de asociatii stiintifice.


Fig. 1. Panorama asupra centrului vechi de la Rosia Montana.

In campaniile media, compania RMGC incearca mereu sa ne convinga ca proiectul va relansa activitatea de minerit din zona, oferind locuri de munca si prosperitate.

Ceea ce prea putina lume stie insa este faptul ca activitatea miniera a continuat la Rosia Montana pana in anul 2006.

Pretinsul salvator din ziua de azi al zonei, RMGC, a fost chiar cel care a solicitat Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale stoparea exploatarii miniere.

O copie a informarii se gaseste AICI.

Asadar, cei de la RMGC sunt direct responsabili pentru exacerbarea somajului din zona, iar astazi incearca sa ne convinga ca proiectul lor este singura solutie pentru locuri de munca la Rosia Montana.


Fig. 2. De vorba cu localnicii de la Rosia Montana

Saracia de la Rosia Montana si din zonele vizate de proiectul minier nu e cauzata doar de inchiderea vechilor exploatari miniere. Asa cum am prezentat si in articolele anterioare, Rosia Montana dispune de un potential turistic imens, avand la dispozitie case istorice de patrimoniu, galeriile romane de o valoare inestimabila, vestigiile arheologice, un peisaj paradisiac si o localizare mai mult decat pitoreasca.

Insa, in timp ce Romania se dezvolta economic dupa anul 2000, Rosia Montana era tinuta intentionat in subdezvoltare. RMGC impreuna cu politicienii locali au condus o campanie sistematica de saracire a populatiei locale, desfasurand un adevarat genocid social.

Astfel, in anul 2002 Consiliul Local a aprobat planul urbanistic general (PUG) si planul urbanistic zonal (PUZ) pentru zona de dezvoltare industriala RMGC, ce include 1.600 ha de teren la Rosia Montana.

Zona de dezvoltare industriala este rezervata proiectului minei de aur, astfel ca din 2002 incoace nu se mai acorda niciun fel de aprobari pentru construirea de pensiuni, hoteluri, ferme etc (informatii suplimentare aici).

Explicatia care se da localnicilor dupa refuzul emiterii autorizatiilor este: "pe proprietatea dvs, conform Planului de Urbanism General, sunt interzise functiunile de locuire si social-culturale" (Adresa Primaria Rosia Montana 7862/5.12.2003).

Asadar, daca un localnic incearca sa isi deschida o afacere, nu primeste aprobarile necesare nici macar pe propria sa proprietate.

Practic, oamenii au fost legati de maini si de picioare, RMGC asigurandu-se ca zona nu se va putea dezvolta pentru a santaja ulterior localnicii sa-si vanda proprietatile si pentru a ne servi noua astazi, impreuna cu portia aferenta de cianuri, si ideea ca singura solutie pentru locuri de munca este proiectul minier.

Ce uita insa sa precizeze cei de la RMGC este ca au determinat deja aproape 2.000 de oameni sa isi paraseasca locuintele in timp ce proiectul lor va oferi in jur de 880 de locuri de munca pe perioada exploatarii (dupa doi ani de la demarare).

Mai departe, e normal ca oamenii nu au in acest moment prea multe alternative din moment ce chiar RMGC i-a impiedicat sa le aiba.

De altfel, dovezi graitoare asupra modului de operare al acestei companii sunt si anunturile prin care RMGC oferea locuri de munca, pe perioada verii, in vederea descarcarii de sarcina arheologica (vezi Fig. 3).

Se oferea prioritate localnicilor care au proprietati in zona de dezvoltare industriala si celor care au inceput negocierile pentru vanzarea acestor proprietati catre RMGC, cu conditia de a ramane in localitatea noua, de stramutare.

In mod total contradictoriu si aproape ilar as putea spune, cateva randuri mai jos, RMGC spune: "La angajare nu se vor face discriminari pe criterii de religie, sex sau optiune fata de proiectul de dezvoltare miniera al RMGC".

No comment!

Fig. 3. Anunt public al RMGC de oferta de locuri de munca pentru descarcari arheologice.

Daca mergi la Rosia Montana si stai de vorba cu oamenii care nu au plecat, acestia iti vor spune povesti cutremuratoare despre drama pe care au trait-o multe familii care au acceptat sa-si vanda casele companiei.

In foarte multe cazuri, copiii celor mai in varsta au facut presiuni puternice asupra parintilor pentru ca acestia sa-si vanda proprietatile, de multe ori contra vointei lor. Ca rezultat, casa de batrani din Alba Iulia este astazi plina de oameni in varsta proveniti de la Rosia Montana si de al caror destin copiii au inteles sa se desparta dupa incasarea sumei aferente casei si terenului parintilor lor.

Multi batrani au murit de necaz; altii au suferit un soc doar in momentul in care au realizat ca trebuie sa paraseasca pentru totdeauna casa in care s-au nascut, in care au copilarit si in care au trait de generatii.

M-am simtit coplesit sa aflu intamplari cutremuratoare despre destine distruse si durerea din sufletul celor care au plecat neputandu-se adapta la oras.

Un exemplu pe care l-am auzit personal este acela al unei femei in varsta, internata de copii in azilul din Alba Iulia, si care a evadat din azil reusind sa se intoarca in vechea ei casa din Rosia Montana. La scurt timp a fost scoasa cu forta din aceasta casa, ca un infractor, fiind trimisa din nou la azil.

Cazul nu este singular, dimpotriva. Dupa spusele localnicilor, sunt multi cei care acum regreta ca si-au vandut proprietatile si care s-ar intoarce, dar nu mai gasesc calea de a reveni intr-un sat detinut acum aproape integral de RMGC. Nu e deloc clar, daca proiectul va aduce prosperitate zonei asa cum afirma chiar RMGC, de ce se grabeste compania sa scape de localnici cumparandu-le casele? Din moment ce centrul vechi este acum declarat arie protejata, daca proiectul nu va distruge aceasta zona si daca va oferi locuri de munca, atunci de ce trebuie sa plece oamenii?

Modul de operare al RMGC este demonstrat si de atitudini mai recente ale acestei companii. In 19 mai 2010, asociatia Ad Astra a cercetatorilor romani de pretutindeni si-a exprimat punctul de vedere asupra proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana

Ad Astra este o asociatie non-guvernamentala a cercetatorilor romani, ce activeaza atat in tara cat si in strainatate, la universitati si institute de cercetare de mare prestigiu international.

La scurt timp dupa emiterea punctului de vedere al asociatiei, RMGC reprezentata prin domnul Dragos Tanase a trimis mai multe scrisori conducerilor universitatilor din Romania unde activeaza membri Ad Astra.

Aceste scrisori contineau explicit numele membrilor Ad Astra care activeaza in institutiile respective, RMGC sperand prin aceasta sa declanseze o reactie de "punere la punct" a cercetatorilor care si-au permis sa se exprime liber impotriva proiectului Rosia Montana.

Dupa marturiile localnicilor de la Rosia Montana, dupa dezinformarile din campaniile RMGC si dupa incercarea de intimidare a unei asociatii profesionale apolitice, consider ca modul de a actiona al RMGC demonstreaza un mod de operare de tip securisto-mafiot.

Reactia asociatiei Ad Astra a venit rapid, concluzionand ca: "Din pacate, prin incercarile de a limita, pe cai ascunse, libertatea de exprimare si de asociere a cetatenilor, RMGC isi poate asigura un loc de frunte in lista organizatiilor care pun la indoiala fundamentele tinerei democratii romanesti" (informatii suplimentare aici).

Drama prin care au trecut si inca mai trec localnicii de la Rosia Montana poate fi maine drama noastra a tuturor.

Politicienii nu au demonstrat pana acum decat ca pentru un pumn de galbeni ne-ar vinde linistiti pe toti, ca dincolo de interesul personal si de moment nu au nicio alta preocupare.

Spuneam in primul articol ca putem sa acceptam astazi paharul cu otrava sau putem sa il refuzam si sa demonstram ca ne va fi, pe termen lung, mai bine asa. Putem alege sa pastram valorile istorice, patrimoniul cultural si arheologic, sa lasam aurul mostenire generatiilor viitoare, sa dezvoltam potentialul extraordinar de la Rosia Montana sau sa ne aruncam pe mana unor companii fara scrupule si sa ne lasam dezinformati si vanduti de politicieni iresponsabili.

Acum putem demonstra ca nu suntem atat de naivi, ca Romania nu mai e demult o tara bananiera, ca ne stim apara unul pe altul si ne putem asigura viitorul prin dezvoltare sanatoasa si durabila.

Multi au impresia ca deja cartea Rosia Montana e jucata. Auzim tot mai des in presa ca RMGC a mai obtinut o aprobare sau un aviz si ca e din ce in ce mai aproape de demararea exploatarii. Totusi, inca batalia e departe de a fi pierduta. Putem sa mai facem ceva pentru noi si pentru oamenii care inca rezista la Rosia Montana.

De exemplu, putem merge intre 13-15 august la Rosia Montana la Fan Fest care promite a fi un festival deschis tuturor si unde vor avea loc concerte si manifestari culturale.

Fan Fest, ajuns la editia a cincea, se va intitula anul acesta "Rosia Montana ca o mare scena" si isi propune "sa creasca vizibilitatea campaniei Salvati Rosia Montana, sa impulsioneze dezvoltarea economica durabila a zonei, precum si sa promoveze nominalizarea Rosiei Montane ca sit UNESCO protejat" (informatii suplimentare aici).

Ne putem caza la oameni acasa, si chiar daca nu au primit aprobari pentru a-si construi pensiuni, ii putem sustine prin agroturism.

Nu in ultimul rand, cred ca anul acesta Fan Fest va fi ocazia perfecta pentru fiecare dintre noi de a constata discrepantele uriase dintre realitate si ceea ce ni se vinde in campaniile media ale RMGC si in declaratiile politicienilor. Doar convingandu-ne singuri si fiind informati putem sa rezistam la manipulare si dezinformare.

Consider ca destinul Rosiei Montane se leaga inevitabil de destinul generatiei noastre. As dori din tot sufletul sa stiu ca putem in sfarsit sa ne desteptam din manipulare, ca societatea romaneasca a ajuns suficient de matura ca sa ia decizii rationale si in deplina cunostinta de cauza, ca vom asterne copiilor nostri un viitor mai bun. Rosia Montana ne ofera cu prisosinta ocazia de a dovedi daca meritam!

Dr. Raul C. Muresan
Campanie Ziare.com: Romani despre care merita sa vorbim
Campanie Ziare.com: Este posibil ca un incompetent sa formeze competenti?

Departamentul de Neurostiinte Experimentale si Teoretice, Centrul pentru Cercetari Cognitive si Neuronale, Institutul Roman de Stiinta si Tehnologie, si
Asociatia Ad Astra a oamenilor de stiinta romani
Cluj-Napoca, Romania
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6171 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
24 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

ce avem noi aici

pai avem o excrocherie internationala
cu cardasie traditionala de limbrici din Romania
pe baza reala a inf strict...... de importanta aburita
magurelu a inceput campania stipulata de gru pentru distrugerea capacitati de independenta a unei tari
prim atac dupa decredibilizarea managementului
resursele

apoi au venit ulii din diverse tabere bercea mondialu si mai nou videnel stiu ei ce stiu
iar la toate capac prosti si lacomia unor cetateni care nu stiu clar ce rost au in tara lor
dar mai unt sperabnte sa nu luam teapa
si sa raman doar un scandal international de frauda cu participarea unor oficiali inalti in scaune din Romania
di pacate cei care ne atataca se pot folosi si de asta dar ar fi mai usor de scapat de asa ceva decat de varianta implementarii planului de baza

 

UNESCO poate salva Rosia Montana !

personal aceasta mi se pare cea mai buna varianta.UNESCO este o organizatie care a salvat in multe tari situri,regiuni ecologice,parcuri,cite si mai cite. sunt sigur ca oamenii se vor descurca asa cum s-au descurcat tot timpul,pe vremea comunismului ,lucrid pamintul,si poate cu putin ajutor sa-si dezvolte si turismul,care automat va atrage tot felul de mici afaceri.exista si fonduri Europene,dar aici etste datoria autoritatilor sa-i ajute...ei au doar nevoie de liniste,de incetarea incertitudinilor,doar dupa aceea se pot gasi solutii. ar fi pacat de la Dumnezeu sa lasam ca un asemenea colt de rai ,sa cada prada lacomiei si iresponsabilitatii morale.felicitari tuturor care lupta pentru aceasta cauza dreapta ,este o datorie a orcarei persoane care se considera entitate cu caracter si o indatorire fata de stramosii nostrii ,care prin armonia in care au trait pe aceste meleaguri pentru o lunga perioada de timp,ne-au binecuvintat cu o tara frumoasa. de fapt cred ca asta este problema cea mai mare la noi romanii, noi trebuie sa "reinvatam sa ne iubim tara",sa ne iubim pamintul din care ne-am nascut.sa ne reconectam la frumusetea lui ,si va asigur ca si calitatea vietilor noastre s-ar imbunatatii cu mult.

mda

Raspunsul meu este NU unei exploatari la Rosia Montana!
Am fost vara aceasta acolo si este o adevarata oaza de liniste cu oameni si locuri pitoresti,un Mic Rai Romanesc!
Va invit pe toti cei care iubiti natura sa spuneti NU acestui proiect!
Ma intreb ce face Basescu,nu vede ce se intampla in Romania?PARCA ZICEA CA E PATRIOT SI SA FIM SI NOI MANDRI SI PATRIOTI,dar se pare ca sufera de ORBUL GAINILOR cand e vorba de ceva SPAGA de luat in vreo afacere murdara ca cea de fata!
Autoritatile TAC,ma intreb DE CE?

cu NU in brate

Nu stiu ce noutiune aveti pentru rai, dar cu siguranta ca Rosia Montana nu se incadreaza in peisaj. Raiul nu e definit doar de natura si "look-ul estetic". Zona poate arata bine, dar e si poluata. Ariesul e plin de sticle pe care nimeni nu le aduna. Oamenii din Rosia sunt saraci lipiti, dar lumea vorbeste in numele lor si ale nevoilor acestora.

Romania are foarte multe locuri cu potential, din pacate noi nu ne pricepem decat la a arata cu degetul si a da vina pe altii. Si indiferenta (si aici ma refer la lipsa de masuri) este o actiune in sine care duce la degradarea oricarei zone considerata rai.

"precum in ceruri asa si pe pamit"

"colt de rai" poate sa fie orice loc in care sufletul omului isi poate gasii putina liniste,loc care prin frumusetea pura iti hraneste putin sufletul si faciliteaza reconectarea la puritatea naturii din care ne tragem ,ne poate ajuta sa ne desprindem de rutina zilnica si ajungem la o vibratie cit mai apropiata de cea a Creatiei,loc de meditatie si sursa de inspiratie,unde spiritele libere isi gasesc hrana...
din pacate tot mai multe asemenea locuri sunt batjocorite de lacomia omului care nu mai are timp de asa ceva ,sau partea sufleteasca ramine de o importanta secundara celei materiale... si sa nu-i uitam si pe cei care se incarca de la aceasta Natura ,dar o batjocoresc prin muntii de gunoaie pe care-i lasa in urma lor...
omul in general s-a obisnuit sa tot ia de la aceasta Natura ,dar uita o lege fundamentala a naturiica trebuie sa si dea inapoi ,sa dea macar respect acesteia . oportunitati sunt destule ,dar mai trebuie sa le si vezi...

O mare aberatie acest articol

Eu sunt originar din Rosia Montana. Sa vorbesti de potentialul turismului in aceea zona dovedeste faptul ca habar nu ai despre cum arata zona respectiva. Sunt sigur ca domnul autor si distinsi comentatori pro ai acestui articol nici nu au calcat pe la Rosia.
Asta este Romania,toata lumea este experta.
Domnilor Rosia nu este zona turistica, nu a fost si nici nu va fi vreodata si asta pentru ca in aceea zona nu ai ce turism sa faci. Cat despre localnici, rog nu va mai dati cu parerea despre ce este mai bine pentru noi...habar nu aveti. Turismul nu este o activitate cababila sa asigure resurse pentru familiile din zona.
Ce turisti credeti voi ca vor veni la Rosia?
Cati turisti ar trebui sa vina astfel incat oamenii din zona sa poata sa traiasca din asta?
Domnul autor ar trebui mai intai sa vina in Rosia si poate asa si-ar face un 1% ideee despre care este treaba cu zona asta....si poate doar asa nu s-ar mai abera in halul asta.

CRED CA ASTIA DE LA GUVERNARE ISI JOACA VIATZA!!

SA SFIDEZI 22 DE MILIOANE DE ROMANI! PE ORICINE INTREBI CRED CA AR FI IMPOTRIVA REALIZARII UNOR EXPLOATRI MINIERE CU ACUMULARI DE MILIOANE DE METRI CUBI DE CIANURI CARE AR OTRAVI IREVERSIBIL TOT PE SUTE DE KM PATRATZI SI TOATE ASTEA PENTRU IMBOGATIREA LUI BASESCU, VIDEANU, BORBELY CARE SUNT RESPONSABILI DE IMPLEMENTAREA PROIECTULUI! STATUL ROMAN O SA SUPORTE CURATZENIA SI ROMANIA O SA ARATE CA SI LOVITA DE BOMBA ATOMICA DUPA EXPLOATAREA ASTA! NU NE IUBIM TZARA, NU-L MERITAM DACA LASAM SA SE INTAMPLE ASHA CEVA

 

Despre localitatea Rosia Montana

Localitatea are o existență milenară, fiind cunoscută incă dinaintea cuceririi Daciei, amintită de Herodot, Pliniu, Titus Liviu și este una din cele mai vechi localități cu tradiție in exploatarea metalelor prețioase din Europa.

A fost inființată de către romani in timpul domniei lui Traian ca oraș minier cu coloniști din Iliria.

Era cunoscută sub numele de Alburnus Maior. Primul document in care s-a specificat acest nume este o tablă din ceară ce datează din 6 februarie 131.

In ruinele fostei cetăți, arheologii au descoperit locuințe, morminte, galerii miniere, unelte pentru minerit, multe inscripții in limba greacă și latină și 25 de table de ceară.[2] Multe din descoperirile arheologice pot fi văzute in Muzeul Mineritului din Roșia Montană. Din istoria mineritului se mai poate aminti că pe valea Roșiei erau șteampuri care funcționau asemănător morilor de apă, fiind folosite pentru măcinarea minereului, in perioada anului cand pe valea Roșiei debitul apei era insuficient pentru șteampuri, se deschidea stăvilarul unui lac (tău) artificial.

Roșia Montană a cunoscut și trăit toate evenimentele istoriei romanilor: In anul 1784 casele exploratorilor au fost distruse de către revoluționarii lui Cloșca, născut in satul Cărpiniș ce aparține de Roșia, iar in timpul revoluției din 1848 Avram Iancu a avut aici pe Simion Balint, unul din cei mai devotați revoluționari.

Aici s-a născut și a copilărit Iulia Faliciu, soția lui B.P. Hașdeu și mama poetei Iulia Hașdeu. B.P.Hașdeu a cunoscut-o in anul 1865, in casa protopopului Simion Balint

Rosia Montana (II)

Montană este o localitate răspandită pe versanții văii Roșiei, nume căpătat datorită culorii roșiatice a apei din cauza conținutului ridicat in oxizi de fier. Situată la o altitudine de aproximativ 800 m, in valea Roșiei se imbină culmile domoale ale dealurilor premontane cu masivele muntoase inalte pe care se mai pot vedea urme ale exploatării indelungate.

Munții sunt acoperiți de păduri, pășuni sau fanețe dand aspectul specific Munților Apuseni. O caracteristică unică a peisajului este prezența nenumăratelor lacuri artificiale numite "tăuri". Aceste lacuri au fost creeate inițial pentru a folosi activității miniere iar astăzi folosesc in scopuri de agrement. Există in această localitate peste 105 tăuri, lacuri sau stăvilare (Țarina, Tăul cel Mare, Anghel, Brazi, Corna etc.) rezultat al activității miniere.

In apropierea Roșiei Montane se află două formațiuni geologice unice declarate monumente ale naturii: Piatra Corbului și Piatra Despicată. Piatra Corbului este situată pe Dealul Carnic la o altitudine de aproximativ 950 m iar Piatra Despicată se află intre Dealul Carnic si Dealul Cetății.

Rosia Montana - Legende -

Legende
Roșia Montană este un loc al poveștilor. Printre localnici circulă fel de fel de povești despre morojnițe și valve. Morojnițele se cred a fi niște ființe ce după miezul nopții se dau de trei ori peste cap și se transformă intr-un animal asemănător cu veverița și care fură laptele de la vaci. Valvele se cred a fii niște stafii care pot lua diferite forme și trăiesc in fostele mine și se arată din cand in cand localnicilor.

Legenda Intemeierii Roșiei spune că aurul a fost descoperit prima dată in zonă de către o femeie pe nume Cotroanța care venea cu caprele pe un deal numit Chernic. Aici a găsit un bulgăre care strălucea la soare și și-a dat seama că e de aur. Una din fostele galerii din apropierea Tăului Mare a primit numele Cotroanța

Rosia Montana - (impact asupra mediului)

Locul a devenit celebru după ce o firmă canadiană, Gabriel Resources, a dorit să extragă aur din mină folosind tehnica separării aurului prin cianură, proces ce implică distrugerea a unei suprafețe totale de 16 km² care include cinci munți, patru biserici și cimitire, ruinele cetății romane Alburnus Maior, precum și poluarea zonei la un nivel ce ar dura sute de ani pană la refacere (in comparație cu durata maximă de producție a minei ce se estimează la 15 ani). In total, compania va folosi o suprafață de 42.82 km² și estimează că va extrage 300 de tone de aur și 1600 de tone de argint. Compania nu a primit incă autorizațiile necesare inceperii proiectului.

[modifică] Impactul asupra mediului
Proiectul constă in construirea celei mai mari mine aurifere deschise din Europa iar pentru ca proiectul să fie rentabil din punct de vedere economic, Valea Roșia va trebui impărțită in patru mine deschise, in timp ce altă vale, Corna, va trebui sa fie transformată intr-un iaz de depozitare a cianurii cu o suprafață de 6 km², cu un dig inalt de 180 m. In total, se estimează că proiectul va genera 196 de milioane de tone de cianură.

A existat deja un dezastru ecologic creat de o companie minieră ce folosește cianură in Romania, in Baia Mare, unde o scăpare de cianură din anul 2000 a poluat apele raului Tisa și a Dunării care au dus la moartea a 1200 tone de pește și contaminarea resurselor de apă a 2 milioane de oameni. Din anul 1990 au existat peste 30 de astfel de incidente in toată lumea, fiecare avand urmări grave asupra mediului.

Un raport lansat de Academia Romană declară că metoda folosită pentru separarea aurului de cianură este impotriva reglementărilor de mediu ale UE deoarece orice folosire a cianurii la scară largă in minerit este interzisă.

Romania a aderat la Uniunea Europeană la data de 1 ianuarie 2007

Rosia Montana (ce parere are Academia Romana )

Academia Romană s-a exprimat impotriva proiectului, intrucat acesta ar distruge zona considerabil, ceea ce va determina alte companii să nu investească in zonă și va anula valoarea turistică a zonei.
Impactul asupra sitului arheologic:
Ruinele cetății romane Alburnus Maior vor fi și ele distruse pentru completarea proiectului. Ruinele Alburnus Maior sunt ale unui oraș roman minier și include de la galerii și unelte miniere la ruine ale unor locuințe, temple, morminte etc. fiind descris de UNESCO ca "un patrimoniu național unic in lume".

Impactul asupra populației :
Proiectul minier va afecta 974 de gospodării din Roșia Montană, acest număr fiind insă doar o parte din comunitatea din zonă. Acestora li s-a oferit un “pachet de compensare" pe care il pot folosi pentru a cumpăra o locuință nouă, construită de companie in unul din amplasamentele de strămutare de la Piatra Albă sau Alba Iulia (cartierul La Recea, sau pot incasa banii in numerar, in vederea relocării intr-o altă casă acolo unde doresc.

Boby 23

Esti sigura ca si Herodot a scris despre o localitate care se afla pe locul de acum al Rosiei Montane ? Eu am indoieli serioase dar nu am "Istoriile" si nu pot dovedi dar in vremea in care a scis Herodot( sec.V a.c.) in Transilvania traiau agatarsii cunoscuti ca buni metalurgisti.

spam

Mama, dar nu te-a durut mana sa dai copy-paste aici. Cine te plateste, nenica? Tot Soros?

pentru Boby 23 activistul ONG-ist de serviciu

Primarul comunei Rosia Montana, Eugen Furdui a aratat ca fiecare cetatean are dreptul sa aiba propriul punct de vedere vis-a-vis de o anumita situatie, in cazul de fata, vis-a-vis de acest proiect. “Insa noi stim punctul de vedere al majoritatii populatiei si anume ca acest proiect sa demareze cit mai curind. In ceea ce priveste pozitia si atitudinea politicienilor fata de acest proiect, nu doresc sa fac comentarii. Despre ONG-uri ce pot sa va spun, este cunoscut obiectul lor de activitate, dar mai ales modul lor de finantare. Toate aceste ONG-uri care sint finantate din afara tarii sint impotriva acestui proiect, dar decizia ca acest proiect sa fie implementat nu va apartine ONG-urilor, acestea avind doar rolul de a mediatiza. Nu este normal ca Ungaria sa se opuna acestui proiect, rezerva de aur este a Romaniei. Ungaria are dreptul la un punct de vedere vis-a-vis de acest proiect nu sa ia decizii. As dori sa le transmit acestor opozanti ai proiectului de la Rosia Montana sa priveasca cu atentie la situatia critica din zona Apusenilor si sa-si aminteasca ca aici ocupatia de baza este mineritul, sa se reorienteze spre alte zone. La Rosia Montana nu avem nevoie de punctul de vedere al acestor ONG-uri si sa ne salveze ei. Acest proiect a fost analizat si daca va respecta normele de mediu romane si europene, aceasta investitie trebuie sa inceapa cit mai curind", a declarat primarul Eugen Furdui.

Mai multe despre ce zic oamenii din zona aici: http://www.monitorulab.ro/cms/site/m_ab/news/_sa_si_vada_de_treaba_lor_88465.html

Chiar si in conditii de siguranta de 100%.

O eventuala incepere a exploatarii aurului la Rosia Montana cu orice substance chimice, ar fi un dezastru, chiar si in conditii de siguranta de 100%. Turismul, dar deasemenea, toate sectoarele utilizatoare de resuse locale vor suferi, avand un impact direct asupra dezvoltarii zonei muntiilor Apuseni.

Atentie in particular la turism, lemn si la toate produsele de origine animala. Mai jos sunt grupate cateva puncte de maxima importanta, care nu apar clar in dezbaterile actuale:

1. In ceea ce priveste turismul situatia e destul de simpla. Cine va mai alege sa-si petreaca concediul cu intreaga familie (copii, parinti, bunici, etc), intr-o zona in care au auzit ca sunt exploatari cu substante nocive? In plus, sa mai consume si produse autohtone. Astfel toate pensiunile din muntii Apuseni vor suferi si unele, cu sigurata, vor fi nevoite in cele din urma sa-si inceteze activitatea. Cele mai afectate zone, vor fi: Valea Rosii, Valea Buciumului, Valea Ariesului, ma gandesc la multitudinea de investitii de la Arieseni, si bineinteles Valea Ampoiului.

2. Lemn: producatorii de produse finite din lemn (ex: fabricile de mobila din Campeni) vor fi direct si extrem de afectati. Importatorii sunt foarte atenti la provenienta lemnului din produse. Ei stiu ca nu e nevoie de mare lucru pentru a indeparta clientii.

3. Produse animale: credeti ca cineva va mai risca sa incheie contracte cu producatori locali?

4. Produse forestiere: ocoalele silvice vor mai reusi sa-si reinnoiasca contractele referitoare la fructe de padure sau ciuperci? Exemplu: La Bistra ocolul silvic Alba a investit enorm pentru constructia unei deposit frigorific. Va mai fi el profitabil dupa inceperea activitati la Rosia Montana?

Toate aspectele amintite sumar mai sus sunt doar o parte din implicatiile pe care o asemenea intreprindere poate sa le provoace intr-o regiune.

Si acum ceva mult mai "filozofic": La ora actuala Romania este o tara democratica. In democratie populatia are responsabilitati. Noi toti vom fi responsabili pentru decizia luata. Neimplicarea nu va scuza pe nimeni. Copiii nostrii nu numai ne vor intreba de ce am lasat sa se intample astfel de lucruri atata timp cat eram liberi sa ne implicam, ei ne vor si judeca. Si noi vom fi cu capul aplecat, incercand sa ne eschivam, ceea ce ne va face si mai vinovati. Astfel se pot distruge radacinile unei populatii locale, care fara sa-si dea seama participa la un genocid economico-social zonal, pur si simplu prin nepasare.

 

Articol fabricat de mercenarii Ungurilor

1) Ati pus si poze din zona protejata care deja se lucreaza la reabilitare.
2) Ati botezat anuntul (macar actualizati logoul companiei)
3) Numai cine nu cunoaste Rosiea Montana cu tot ce implica acest proiect poate sa va creada,cand vine sa vada pe ce desert se va face exploatarea voti pierde teren "domnule" Dr.Muresan
4) Minciuni aproape in fiecare propozitie,asta cu batranii care mor de suparare ca au plecat este dela Cornea comunistul cunoastem placa.
Batranii mor de singuratate pe dealuri, pa aia nu-i vede nimeni ?
Noroc cu cei care gandesc si vor porni aceasta investitie care va scoate zona din hibernare.

promovarea intereselor

Articol facut special pentru a promova FanFest si nimic mai mult. Mergeti si salvati Rosia Montana cu berile date de Soros!

 

serios?

Eu nu as crede povestile voastre. As fi curios sa aflu daca voi chiar ati fost la Rosia Montana? Din punctul vostru de vedere acolo ar fi Edenul, insa nu e deloc asa. Zona este la pamant din toate punctele de vedere iar industria miniera ar fi singura sansa pentru acei oameni de a-si castiga existenta. Insa voi vreti ca UNESCO "sa ii salveze" si sa moara de foame, nu?

 

mda

Asa ziceam si eu Daniele:e usor sa stai in fata unui calculator si sa-ti dai cu parerea:tocmai de aceea anul asta am fost si eu la Rosia Montana sa vad si,sincer,mi-a placut mult ceea ce am vazut!Te invit sa vizitezi Romania ,sa vezi locurile magnifice ce le avem;nu de alta ,dar s-ar putea ca in cativa ani sa nu mai existe si ar fi pacat!
AVEM O TARA FRUMOASA dar PACAT CA E DISTRUSA si NOI NU FACEM NIMIC ca sa impiedicam distrugerea locurilor pitoresti!
Apropo,am fost si pe Transfagarasan:la Balea Lac exista 180 ha de rezervatie naturala dar am vazut turmele de oi cum pasteau NESTINGHERITE la doar 500 metri de cabana!
Deci........ce sa mai zic?

ROSIA MONTANA

Un NU! HOTARAT proiectului RMGC si altor proiecte similare.
NU!
NU!
NICIODATA!
"...Pe termen lung si acest proiect va avea exact acelasi impact social ca orice exploatare miniera..." TOTAL DE ACORD. Lenuta (Udrea), in loc sa vina cu tot felul de fantasmagorii, ar trebui sa promoveze turismul de orice fel in zona. Costul promovarii ar fi mult mai mic si cu efecte extraordinar de benefice. Insa sunt alte interese...RESPECT si STIMA DEOSEBITA d-lui dr.Raul C. Muresan & co.

Respect

 

turism se poate face

Acolo chiar exista pensiuni. Macar de s-ar spune adevarul. Dovada este chiar evenimentul la care participati http://www.fanfest.ro/index.shtml?apc=ri1n39

 

Ha Ha Ha Pensiuni ???

Se vede ca nu cunosti zona.Sunt cateva asa zise pensiuni cu 2-3 turisti pe sezon,te invit don-soara sa traiesti tu din asa ceva.
Apropo de Fan fest.
Am vazut programul, ar fi frumos daca ar fi vorba de celebrarea fanului sau despre ideea de a oferi comunitatii spectacole de teatru, film... este o reala nevoie. Insa nu este vorba despre asta, Fan Fest este un protest antiminerit si aici vad o problema reala de legitimitate: cum poti sa organizezi un protest anti-mnerit intr-o comunitate miniera de 2000 de ani???

Raspud tot eu,cumparand un comunist ca David sau Cornea care nu este instare sa castige cinstit painea desi au pensii din minerit.

Nu cred

Eu stiu ca a avut loc un referendum local in care marea majoritate a locuitorilor in comunna Rosia Montana au fost de acord cu proiectul minier. Ei sunt constienti ca aceasta poate fi singura lor sursa de venit. Avand in vedere si normele europene pentru ecoturism nu cred ca ar avea cum sa faca fata acestora.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor