Invitatii Ziare.com Alina Mungiu Pippidi: Ponta, aurul si parlamentarii

Luni, 02 Septembrie 2013, ora 08:26
5165 citiri
Invitatii Ziare.com Alina Mungiu Pippidi: Ponta, aurul si parlamentarii

Situatia in care prim-ministru trimite o intelegere deja facuta cu Gabriel Resources spre aprobarea Parlamentului, dar declara in acelasi timp ca el va vota contra ei imi aduce aminte frapant de o alta, de la ultimele alegeri prezidentiale.

In chiar ultima saptamana de campanie, candidatul favorit, Mircea Geoana, a declarat, asa cum ii solicitasem noi, societatea civila, ca nu il va da afara pe Daniel Morar din pozitia de procuror general anticoruptie si nu va ceda in fata mogulilor. Seara, dupa ce mogulii, cum era de asteptat, au sarit in sus, s-a dus la Sorin Ovidiu Vintu sa-l impace si pe el. Urmarea o cunoasteti: in aceasta incercare de a impaca si capra si varza cariera lui politica s-a incheiat. Ceea ce, avand in vedere oferta de lideri civilizati pe piata de la noi, nu a fost un castig nici pentru noi, dar cert a fost o mare pierdere pentru el.

De ce se angajeaza Victor Ponta pe acest drum, care duce numai la acreditarea ideii ca nu e nici el un lider, ci o persoana pusa de mantuiala in fruntea partidului si statului? Si nu e prima data: deja in urma cu cateva saptamani proiectul bizar al deputatului Diaconu de a interzice finantarea din strainatate a ONG-urilor care fac politica, si care trebuia trantit de guvern, pe considerentul ca e integral ca al lui Putin, si inaplicabil in plus, pentru ca in UE nu avem "strainatate", nu putem impiedica organizatiile si cetatenii sa aiba convingeri politice si sa doneze pentru ele si nu putem trage linia printre fundatiile germane de partid, dau doar un exemplu, stabilind ca aia care sunt cu Basescu fac politica si aia contra nu. Si nu cumva ne-a luat o luna sa le spunem pe ocolite la primarii incompatibili ca sa asteptpm justitia sa se pronunte, dar parca legile nu se schimba cu efect retroactiv?

Desigur, pe langa astea trei proiecte, nenumarate aberatii parlamentare au fost oprite de guvern- am uitat cifra exacta, pe care mi-a comunicat-o cu indignare Sorin Rosca Stanescu, ca sa-mi explice ca nu e democratic un stat in care alesii poporului propun legi oprite de birocratia guvernamentala pe motive tehnice. Asa e: dar dupa cum i-am explicat eu lui in contrapartida, cu cat mai indirecta democratia asta, cu atat mai buna intr-un stat ca al nostru si la asemenea reprezentanti, eu sprijinind reformal latino-americana care interzice parlamentarilor sa propuna price lege care incumba cheltuieli bugetare. Mai mult, chiar legi ca a lui Diaconu au altfel de costuri si autorii ar merita titlul Romaniei Curate "Pericol legislativ in actiune" - ca maine ma suna International Herald Tribune sa intrebe ce e cu legea asta putinista.

De asta e bine ca guvernul, care are un corp de tehnocrati si birocrati competenti, putini, dar totusi mai conectati la ce e posibil si ce nu, sa fie principalul initiator de legislatie si cenzorul propunerilor periculoase din Parlament- chit ca totul ajunge la aprobare finala in Parlament. Dar stiti cum e? Mama unui copil in crestere trebuie sa ii dea sa aleaga intre carnea de pui si carnea de peste, ca daca intre alegeri se numara si carnea de om copilul va creste un canibal.

Acesta e riscul, si e un risc enorm, de a duce propuneri ca Rosia Montana, cat se poate de tehnice, la nivelul parlamentului ca sa scape guvernul de raspundere.

Guvernul nu poate oricum scapa de vreo raspundere, ca numirea la Monumente istorice a unui arhitect spagar si avocat pe fata al Gold Corporation, vizita jenanta la Rosia a dlui Daniel Barbu, care in rolul de intelectual al noului regim il face pe Volodea si ai sai ingerasi prin comparatie, si anturat de niste doamne parlamentar cu care mi-e pur si simplu rusine, toate astea arata ca guvernul "se scoate" pe spatele Parlamentului dupa ce si-a luat tainul. Si ce ne facem acuma daca Parlamentul ridica mana? Dovedim oficial ca avem o majoritate de spagari?

Iata, eu fac parte din acei propagandisti de moda veche care ar fi preferat sa ascunda acest lucru - poate adevarat- de ochii europeni, si sa rezerv majoritatii parlamentare mai degraba acele ocazii in care poate sa arate frumoasa si patriotica. Decizia nu exonereaza pe Ponta, il arata doar ca lider slab, la fel ca Geoana si probabil pe urmele lui- another one bites the dust- in schimb risca sa arate adunarea noastra reprezentativa ca pe o adunatura de cumparati cu ziua, incapabila sa apere interesele tarii, ca altfel nu ar ascunde amanuntele. Basca inteleg ca pe ultima suta de metri s-a aranjat si de o expropriere in interes public a celor care stau in drumul proiectului.

Eu nu sunt un ecologist radical. Maximul meu de activism este ca ma duc in cel mai public loc din Sinaia sa imi arunc sticlele de plastic ca sa ma vada lumea si sa ma imite, sa foloseasca noile tomberoane de reciclabile (functioneaza). Nu am sentimente de nici un fel contra proiectului Gold: de doi ani il dau la clasa mea de policy analysis ca studiu de caz si totdeauna studentii scot pe locul 1 o optiune de compromis. Dar acest compromis trebuia sa fie cu toata lumea si la vedere, nu cu politicieni care se vad doar cu o parte, nu cu o redeventa renegociata asupra despre care nu am discutat daca e macar pe aproape de ce ar trebui si niste avize luate pe blat. Lobbyul Gold si beneficiile pentru cine e de partea sa nu sunt o fictiune, ci o realitate: daca nu refuzam de mai multe ori, nu deveneam constienta de miza proiectului, care e pur si simplu demnitatea noastra.

A ne vinde la vedere majoritatea parlamentara pe ideea ca e ce avem mai reprezentativ e o enorma greseala, e un fel de a spune public ca tara e de jefuit si democratia noastra are in frunte niste paznici intelesi cu hotii. Cumparand la bucata presedinti, ministri si parlamentari cu cateva grame de aur, capeti tara gratis. Asta ati vrut sa transmiteti noua si lumii intregi? Atunci s-a facut. Nu va mai obositi sa ii luati decoratia lui Tokes,ca tara o dati voi, nu el. El macar o vrea pentru el insusi si ai sai, nu in beneficiul unei a treia parti.

Cititi mai multe despre protestele fata de Rosia Montana si eforturile de a construi o Romanie curata pe Romania Curata.

Sectiunea de invitati a Ziare.com gazduieste o serie de editoriale scrise de personalitati ale vietii publice din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#proteste Rosia Montana, #Ponta Rosia Montana protest, #proteste Rosia Montana Ponta , #proiect