Directorul RMGC da asigurari ca locurile de munca de la Rosia Montana sunt exclusiv pentru romani

Luni, 14 Octombrie 2013, ora 13:18
3044 citiri
Directorul RMGC da asigurari ca locurile de munca de la Rosia Montana sunt exclusiv pentru romani

Directorul General al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), Dragos Tanase, a declarat, luni dimineata, ca in proiectul minier au fost introduse noi clauze prin care se asigura crearea de mii de locuri de munca, exclusiv pentru romani.

"Noi am introdus o clauza noua. Avem in contract 900, plus alte 2.300 de locuri de munca pentru oamenii din zona. Noi aducem si tehnologii noi si vom aduce specialisti care ii vor invata pe ceilalti sa utilizeze aceste tehnologii. Obiectivul nostru este ca la Rosia Montana sa lucreze 100% romani. Noul acord garanteaza 900 si 2.300", a spus Dragos Tanase, in cadrul emisiunii Evenimentul Zilei de pe B1 TV.

Directorul RMGC a mai declarat ca proiectul minier Rosia Montana va aduce statului roman 1% din PIB, 1.200 de dolari pe uncie.

"Nu vorbim numai de Rosia Montana, vorbim despre proiectele miniere de interes national, legea nu este numai pentru Rosia Montana. Nu e un proiect de lege cu dedicatie, nu exista o clauza in acest proiect care sa favorizeze intr-un fel RGMC", a mai spus Dragos Tanase.

Acesta a mai declarat ca in cazul proiectului, responsabilitatea totala apartine statului roman.

"Este rolul statului prin Guvern si Parlament sa ia o decizie sa mergem mai departe cu economia. Ambele opinii, ale protestatarilor si ale sustinatorilor, sunt legitime. Imi doresc doar ca opozitia sa se documenteze foarte bine, in acest moment este emotionala. La o analiza rece, niciun argument pe care il sustine nu sta in picioare. Aurul acela aduce un beneficiu substantial in economia romanesca", a spus Dragos Tanase.

De asemenea, el a mai precizat ca firma cu actionariat canadian nu isi doreste sa faca exproprieri.

"Am reusit sa achizitionam de la oameni marea majoritate a proprietatilor. Cei mai multi s-au mutat in imprejurimi, cu conditia de a avea un loc de munca la mina, iar altii au vrut la oras, de aceea am facut un cartier la Alba-Iulia. Au vandut 80% dintre ei. Noi vom face eforturi importante sa nu ajungem la expropriere", a adaugat Dragos Tanase.

Protestele continua

Peste 3.000 de persoane au protestat in Capitala, pentru a saptea duminica la rand, fata de proiectul minier de la Rosia Montana, prin traditionalul mars, care a inclus un flashmob la Guvern prin care s-a format o frunza umana si un scurt protest la DNA, unde s-a cerut "dosarul Rosia".

Manifestantii au scandat "Uniti, salvam Rosia Montana", "Iesiti din casa daca va pasa", "Rosia, Rosia, vine revolutia" si au purtat pancarte cu mesaje ca "Rosia Montana - Revolutia generatiei noastre", "Adevarata bogatie este sanatatea, nu aurul si argintul", dar si "Jos labele de pe Justitie".

Proteste anti-Rosia Montana la Bucuresti: Mii de oameni au iesit in strada (Video)

In plus, ei au avut un banner de mari dimensiuni pe care erau reproduse chipurile politicienilor Traian Basescu, Victor Ponta, Rovana Plumb, Dan Sova, Daniel Barbu, Kelemen Hunor, Laszlo Borbely, Radu Berceanu si Adriean Videanu, sub textul "Tagma cianuristilor. Gabriel & Asociatii".

Ample manifestatii au avut loc si in tara, mii de persoane adunandu-se in Cluj-Napoca, Sibiu, Timisoara si Iasi.

C.P.

Citeste si:
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Cum a ajuns un deputat PSD să se întoarcă desculț acasă: "Știi ce greu este să găsești mărimea 48 în România?"
Deputatul PSD, Daniel Ghiță, fost luptător K1, a anunțat că i s-au furat adidașii dintr-o sală de antrenament și a ajuns acasă desculț. Acesta a subliniat că nu este primul incident...