Directorul RMGC da asigurari ca locurile de munca de la Rosia Montana sunt exclusiv pentru romani

Luni, 14 Octombrie 2013, ora 13:18
2936 citiri
Directorul RMGC da asigurari ca locurile de munca de la Rosia Montana sunt exclusiv pentru romani

Directorul General al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), Dragos Tanase, a declarat, luni dimineata, ca in proiectul minier au fost introduse noi clauze prin care se asigura crearea de mii de locuri de munca, exclusiv pentru romani.

"Noi am introdus o clauza noua. Avem in contract 900, plus alte 2.300 de locuri de munca pentru oamenii din zona. Noi aducem si tehnologii noi si vom aduce specialisti care ii vor invata pe ceilalti sa utilizeze aceste tehnologii. Obiectivul nostru este ca la Rosia Montana sa lucreze 100% romani. Noul acord garanteaza 900 si 2.300", a spus Dragos Tanase, in cadrul emisiunii Evenimentul Zilei de pe B1 TV.

Directorul RMGC a mai declarat ca proiectul minier Rosia Montana va aduce statului roman 1% din PIB, 1.200 de dolari pe uncie.

"Nu vorbim numai de Rosia Montana, vorbim despre proiectele miniere de interes national, legea nu este numai pentru Rosia Montana. Nu e un proiect de lege cu dedicatie, nu exista o clauza in acest proiect care sa favorizeze intr-un fel RGMC", a mai spus Dragos Tanase.

Acesta a mai declarat ca in cazul proiectului, responsabilitatea totala apartine statului roman.

"Este rolul statului prin Guvern si Parlament sa ia o decizie sa mergem mai departe cu economia. Ambele opinii, ale protestatarilor si ale sustinatorilor, sunt legitime. Imi doresc doar ca opozitia sa se documenteze foarte bine, in acest moment este emotionala. La o analiza rece, niciun argument pe care il sustine nu sta in picioare. Aurul acela aduce un beneficiu substantial in economia romanesca", a spus Dragos Tanase.

De asemenea, el a mai precizat ca firma cu actionariat canadian nu isi doreste sa faca exproprieri.

"Am reusit sa achizitionam de la oameni marea majoritate a proprietatilor. Cei mai multi s-au mutat in imprejurimi, cu conditia de a avea un loc de munca la mina, iar altii au vrut la oras, de aceea am facut un cartier la Alba-Iulia. Au vandut 80% dintre ei. Noi vom face eforturi importante sa nu ajungem la expropriere", a adaugat Dragos Tanase.

Protestele continua

Peste 3.000 de persoane au protestat in Capitala, pentru a saptea duminica la rand, fata de proiectul minier de la Rosia Montana, prin traditionalul mars, care a inclus un flashmob la Guvern prin care s-a format o frunza umana si un scurt protest la DNA, unde s-a cerut "dosarul Rosia".

Manifestantii au scandat "Uniti, salvam Rosia Montana", "Iesiti din casa daca va pasa", "Rosia, Rosia, vine revolutia" si au purtat pancarte cu mesaje ca "Rosia Montana - Revolutia generatiei noastre", "Adevarata bogatie este sanatatea, nu aurul si argintul", dar si "Jos labele de pe Justitie".

Proteste anti-Rosia Montana la Bucuresti: Mii de oameni au iesit in strada (Video)

In plus, ei au avut un banner de mari dimensiuni pe care erau reproduse chipurile politicienilor Traian Basescu, Victor Ponta, Rovana Plumb, Dan Sova, Daniel Barbu, Kelemen Hunor, Laszlo Borbely, Radu Berceanu si Adriean Videanu, sub textul "Tagma cianuristilor. Gabriel & Asociatii".

Ample manifestatii au avut loc si in tara, mii de persoane adunandu-se in Cluj-Napoca, Sibiu, Timisoara si Iasi.

C.P.

Citeste si:
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
Cum a ajuns președintele Klaus Iohannis de la discursul obsesiv anti-PSD la a arunca PNL în brațele social-democraților
După ce în ultimii doi ani președintele Klaus Iohannis a lansat atacuri din ce în ce mai acide la adresa PSD, iar anul trecut spunea despre partidul condus de Marcel Ciolacu că este...
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglare de conturi la vârful PSD Iași. Președintele organizației îl acuză pe fostul secretar general că l-a agresat
Reglări de conturi la vârful PSD Iași. Preşedintele Maricel Popa îl acuză pe Vasile Cîtea că l-ar fi strâns de gât, obţinând schimbarea acestuia din funcţia de secretar general al...
Sursa: Ziare.com