Editorial: Blestemul resurselor romanesti

Miercuri, 31 August 2011, ora 17:05
2885 citiri
Editorial: Blestemul resurselor romanesti
Foto: Antena3

Petrol, aur, argint, sare, uraniu, fier, gaze naturale, munti, mare, pesteri. Dar oamenii? Fac si ei parte dintre resursele naturale ale Romaniei, sau le intaresc conditia de a fi blestemate?

Subiectul "Rosia Montana" aduce din nou in atentia publicului necesitatea unor dezbateri nationale pe tema oportunitatilor noastre si a abilitatii de a le folosi. In istoria mondiala, teoria conform careia tarile sarace - si ma refer la cele cu sisteme politice rudimentare si institutii neconsolidate - n-au putut contoriza la avutia nationala zacamintele este verificata. Cu exceptia statelor arabe, unde nu vorbim despre democratii, dar unde, iata, linistea sistemelor care au functionat multa vreme este tulburata in numele lacomiei.

Ce fac romanii? In principiu, ideile vehiculate in aceste zile de Traian Basescu stau in picioare. Dormim pe munti de aur si cersim la porti straine, nu suntem in stare sa luam o decizie de teama costurilor politice.

La o analiza mai atenta, insa, implicatiile nasc posibilitati de discutie nenumarate, si din pacate, ele sunt viciate de faptul ca persoana care a readus subiectul in lumina reflectoarelor este politician. Daca Traian Basescu ar fi fost educator la gradinita din Bolintin, si n-am fi avut alegeri la anul, partidele politice ar fi reusit, poate, sa acopere tema fara sa doreasca sa intre in istorie drept heruvimi.

Ce spune presedintele? Ca o asemenea resursa ca cea de la Rosia Montana nu poate fi ignorata. Corect! Dar sa o exploatezi intr-o perioada de criza, sub impactul bursei, unde pretul aurului a crescut conjunctural, din dorinta oamenilor de a se pune la adapost, si poate scadea la fel, cand aceiasi oameni vor considera ca se afla in siguranta, nu este o decizie fericita. Mai ales ca beneficiarul aurului, cumparatorul, adica BNR, nu intentioneaza sa faca achizitii pentru a le revarsa pe piata.

Dar sa lasam BNR in pace. Ce au romanii de castigat? Istoria arata ca nimic, desi avem la Rosia Montana cel mai mare depozit aurifer din Europa. De cate ori au concesionat, au instrainat sau au facut parteneriate, au luat tepe. Au incredintat resursele pe nimic, prin intermediul demnitarilor, si nimic nu garanteaza ca acum s-ar fi schimbat ceva in maniera de a le gestiona. Imi voi schimba parerea cand Puterea va anunta intreprinzatorul privat ca doreste schimbarea intelegerii comerciale in asa fel incat statul sa aiba 51 la suta cota din profit, fara sa trebuiasca sa investeasca nimic.

Pana atunci, remarc faptul ca in Apuseni exista foste orase industriale unde somajul este de 80 la suta, si nimeni, in ultimii 20 de ani, nu a gasit alternative. Si vorbim despre Apuseni, a caror frumusete ii inscrie printre minunile daruite de Dumnezeu oamenilor pentru a-i ajuta sa se gospodareasca.

Totodata, impactul de mediu este o poveste pe care o tin minte din anul 2000. Nu a reusit nimeni sa ma convinga nici ca cianura poate fi tinuta in bazine etanse, fara pericolul de a ajunge in apa de baut, nici ca reprezinta un rau iminent. Si 11 ani mi se pare cam mult - ii dau dreptate presedintelui.

Sunt convins ca raspunsul este cunoscut. Altceva nu exista: asumarea raspunderii. Investitorul nu se va opune renegocierii, deoarece castigul este enorm, chiar si avand 49 la suta. Nimeni, insa, nu poate garanta ca lucrarea va fi atat de bine facuta incat sa nu existe accidente. Si asta spune multe despre romani. Bogatie sau blestem?

Citește și:
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averi de primari. Cât au agonisit edilii marilor orașe ale României
Averile declarate de aleșii în funcții publice au fost întotdeauna subiect de discuție, cu atât mai mult după numeroasele scandaluri și conflicte de interese în care aceștia nu au putut...
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Demisie din PNL. Cătălin Boboc a părăsit partidul după ce a fost acuzat că s-a branșat ilegal la curent
Fostul secretar de stat Cătălin Boboc a anunțat marți seară, 4 octombrie, că demisionează din PNL, în urma scandalului privind branşarea ilegală la rețeaua electrică a unui imobil din...