Extremistii din Guvern, Parlament si SRI

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 01 Octombrie 2013, ora 12:42
4027 citiri
Extremistii din Guvern, Parlament si SRI
Foto: Arhiva

Comisia parlamentara pentru Rosia Montana ofera ultimul spectacol cu care politicienii si-ar fi putut incheia prestatia in dosarul aurului din muntii Apuseni.

De la pregatirea si prestatia membrilor comisiei care s-au grabit sa plece in turneu la minele de la Rosia si pana la atitudinea ministrilor audiati in Parlament, toate declaratiile lor trimit gandul spre o singura concluzie - exploatarea de la Rosia Montana se va face negresit, singura problema fiind data la care se va pune in miscare si modificarile pe care vor fi nevoiti sa le aduca proiectului aberant si umilitor propus de Guvernul Ponta.

Ministrii Dan Sova si Robert Cazanciuc nu si-au manifestat nici macar un singur dubiu pentru care proiectul ar trebui sa fie modificat sau retras. Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei, a lasat sa se inteleaga ca rolul sau nu este sa impiedice proiectul Guvernului, ci sa il armonizeze cu legislatia si Constitutia.

La Dan Sova, responsabilul pentru Marile Proiecte si initiator al proiectului Rosia Montana, lucrurile au fost si mai clare iar concluzia una si mai transparenta: Daca statul nu are grija, crede ministrul, "ne-am trezi in situatia in care RMGC ar putea incepe exploatarea la Rosia Montana in conditiile de astazi, adica foarte favorabile lor si foarte defavorabile noua".

De ca si cum conditiile acestea "extrem de favorabile lor si nefavorabile noua" ar fi fost cauzate de protestele din Piata Universitatii sau de o mana de indivizi de pe strada, nu de Guvernul Ponta si unele chiar de catre avocatul Dan Sova.

Insa prestatia cea mai halucinanta din cadrul audierilor din Parlament, in legatura cu proiectul Rosia Montana, a fost de departe cea a directorului SRI, George Maior, care nu s-a sfiit sa vorbeasca despre "structuri extremiste eco-anarhiste" care au pendulat in jurul protestelor anti-Rosia Montana, dar nu a pomenit nici macar un singur cuvant despre gruparile de tip mafiot care actioneaza dinspre lumea politicienilor ca factor de influenta pentru favorizarea RMGC. Cu atat mai mult cu cat George Maior recunoaste importanta deosebita a proiectului - "o problema de securitate nationala".

Din acest punct de vedere ar fi fost mai important sa vorbeasca mai mult si in detaliu despre actiunile celor interesati "sa influenteze actul decizional" in cazul proiectului Rosia Montana, nu despre forta extrema (eventual) a celor care incearca sa exploateze sau sa deturneze miscarile de protest, "de altfel legitime".

Inteleg grija si preocuparea serviciilor pentru linistea si ordinea sociala, insa imi pare mult mai importanta realitatea care actioneaza si influenteaza din spate lumea politicienilor, mai cu seama a celor despre care pana si Ponta a admis ca "ar fi luat bani pentru promovarea Rosiei Montana".

Evident, Serviciul Roman de Informatii nu se poate pronunta asupra "oportunitatii implementarii proiectului", dar faptul ca exista peste 500 de informari facute in ultimii 14 ani pe marginea acestui subiect spune deja foarte multe despre dimensiunea implicarii si intersectarii intereselor financiare externe cu mediul politic romanesc.

Iar daca dupa atatia ani de intarzieri, dupa sute de note si informari, dupa ce Guvernul trimite brusc Parlamentului un proiect aberant, neconstitutional si umilitor pentru statul roman, daca dupa toate astea directorul Serviciului de Informatii vorbeste despre "structurile extremiste eco - anarhiste" infiltrate in mijlocul protestelor, inseamna ca nici la SRI lucrurile nu sunt deloc in ordine.

Altfel, complicitatea intre toate institutiile statului pentru punerea in practica a proiectului Rosia Montana este vizibila de pe Luna. Probabil ca in acest sens vor lucra si colabora cot la cot cu serviciile pentru punerea lui in practica. Iar cica dupa toate astea, extremistii sunt de gasit tot in strada, nu in birourile si functiile cele mai inalte ale statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#George Maior SRI proteste Rosia Montana, #extremisti proteste Rosia Montana, #proiect frauda aur Rosia Montana , #proiect