Grup ASE: Opriti proiectul Rosia Montana, indiferent de consecinte

Joi, 29 Iulie 2010, ora 14:22
4081 citiri
Grup ASE: Opriti proiectul Rosia Montana, indiferent de consecinte

"Cu beneficiile aduse Romaniei prin proiectul Rosia Montana nu vom fi mai bogati, dar generatiile urmatoare vor fi cu siguranta mai sarace, prin epuizarea resurselor, distrugerea reliefului si a mediului, distrugerea culturala si nu in ultimul rand prin distrugerea comunitatii locale", se arata intr-un memoriu elaborat recent de un grup de cadre didactice din Academia de Studii Economice.

Materialul, remis Ziare.com si semnat de Grupul pentru Salvarea Rosiei Montane din ASE, a fost inaintat presedintelui tarii, primului-ministru, vicepremierului, ministrilor, sefilor de partide parlamentare, presedintelui Academiei Romane si PF Daniel al Patriarhiei Romane.

Semnatarii cer Presedintiei, Guvernului si Parlamentului Romaniei "sa opreasca acest proiect, indiferent de consecinte, deoarece nu este in interesul statului roman, sa nationalizeze toate proprietatile cumparate de RMGC la Rosia Montana si sa le returneze proprietarilor, pentru refacerea comunitatii".

Va prezentam concluziile acestui amplu material:

"Romania este o tara saraca, in tranzitie inca, cu un nivel ridicat de coruptie. A face un proiect care exploateaza resursa aur prin mutilarea muntilor, afectarea mediului, a comunitatii umane etc. pentru 19,31% din afacere este pierderea cea mai vizibila pentru Romania (desigur ca problema rentabilitatii pentru Romania s-ar pune si in cazul unui procent mai mare, dar deocamdata analizam acest proiect).

In ultima instanta, ce trebuie sa realizeze un astfel de proiect? o bunastare generala, despre care nu poate fi vorba in acest caz. Beneficiile mici pentru Romania ale acestui proiect palesc in fata pierderilor.

Riscurile realizarii acestui proiect sunt majore si reale.

Beneficiile substantiale potentiale care ar putea deriva dintr-un proiect alternativ, cum ar fi unul bazat pe dezvoltarea turistica si pe agricultura, sunt cele care ar trebui, cu adevarat, avute in vedere.

Guvernul si-a fixat obiective nationale pentru o dezvoltare echilibrata si de durata. Ministerul de resort a calificat Muntii Apuseni drept o zona cu un potential turistic imens si a dezvoltat o strategie viabila de reabilitare progresiva a centrelor miniere si de promovare a dezvoltarii rurale si ecoturismului.

Proiectul companiei RMGC vine intr-o contradictie flagranta cu obiectivele nationale si regionale stabilite de guvern.

Experientele anterioare in dezvoltarea mono-industriala bazata pe minerit s-au dovedit dezastruoase pentru economie (exemplul Vaii Jiului si al altor centre miniere). Dupa 20 ani de tranzitie, economia se lupta in continuare sa reabiliteze zonele miniere prin introducerea unor activitati economice diversificate si durabile.

Acceptarea proiectului companiei RMGC in aceasta forma nu ar insemna altceva decat o revenire la politica lui Ceausescu bazata pe mineritul mono-industrial, si chiar mai rau, pentru ca acest proiect reprezinta o investitie intensiva de capital (opusa unei investitii sociale intensive), ceea ce inseamna ca problemele legate de locuri de munca si cele sociale vor deveni si mai acute.

Aurul (ca si vestigiile arheologice) poate sta foarte bine in pamant sa astepte vremuri mai bune, cand Romania isi va putea permite sa faca afaceri rentabile cu adevarat, cand dezvoltarea tehnicii va permite o exploatare nepoluanta si cand nivelul - mult scazut al coruptiei - va elimina suspiciunile legate de avizele date.

Se impune ca Guvernul, prin Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, sa stabileasca politici si criterii clare, care sa fie publice, dupa care sa se ghideze in aprobarea concesiunilor si a proiectelor de activitati miniere in general - si legate de metalele pretioase in particular.

Recomandam reanalizarea tuturor concesiunilor privitoare la metale pretioase - si nu numai - din ultimii 20 ani".

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Rosia Montana impact, #Rosia Montana aur, #Rosia Montana Gold Corporation, #Rosia Montana cianuri , #proiect