Ziare.com

Grup ASE: Opriti proiectul Rosia Montana, indiferent de consecinte

Joi, 29 Iulie 2010, ora 14:22

   

Grup ASE: Opriti proiectul Rosia Montana, indiferent de consecinte
"Cu beneficiile aduse Romaniei prin proiectul Rosia Montana nu vom fi mai bogati, dar generatiile urmatoare vor fi cu siguranta mai sarace, prin epuizarea resurselor, distrugerea reliefului si a mediului, distrugerea culturala si nu in ultimul rand prin distrugerea comunitatii locale", se arata intr-un memoriu elaborat recent de un grup de cadre didactice din Academia de Studii Economice.

Materialul, remis Ziare.com si semnat de Grupul pentru Salvarea Rosiei Montane din ASE, a fost inaintat presedintelui tarii, primului-ministru, vicepremierului, ministrilor, sefilor de partide parlamentare, presedintelui Academiei Romane si PF Daniel al Patriarhiei Romane.

Semnatarii cer Presedintiei, Guvernului si Parlamentului Romaniei "sa opreasca acest proiect, indiferent de consecinte, deoarece nu este in interesul statului roman, sa nationalizeze toate proprietatile cumparate de RMGC la Rosia Montana si sa le returneze proprietarilor, pentru refacerea comunitatii".Cardul de masa Up Dejun iti aduce discounturi de pana la 50% la categorii precum: abonamente de servicii medicale Regina Maria, curierat DPD, card de carburant OMV Petrom, produse de birotica si papetarie Lecom, solutii de digitalizare, tracking GPS flota auto de la iTrack si altele. Obtine oferta AICI!

Va prezentam concluziile acestui amplu material:

"Romania este o tara saraca, in tranzitie inca, cu un nivel ridicat de coruptie. A face un proiect care exploateaza resursa aur prin mutilarea muntilor, afectarea mediului, a comunitatii umane etc. pentru 19,31% din afacere este pierderea cea mai vizibila pentru Romania (desigur ca problema rentabilitatii pentru Romania s-ar pune si in cazul unui procent mai mare, dar deocamdata analizam acest proiect).

In ultima instanta, ce trebuie sa realizeze un astfel de proiect? o bunastare generala, despre care nu poate fi vorba in acest caz. Beneficiile mici pentru Romania ale acestui proiect palesc in fata pierderilor.

Riscurile realizarii acestui proiect sunt majore si reale.

Beneficiile substantiale potentiale care ar putea deriva dintr-un proiect alternativ, cum ar fi unul bazat pe dezvoltarea turistica si pe agricultura, sunt cele care ar trebui, cu adevarat, avute in vedere.

Guvernul si-a fixat obiective nationale pentru o dezvoltare echilibrata si de durata. Ministerul de resort a calificat Muntii Apuseni drept o zona cu un potential turistic imens si a dezvoltat o strategie viabila de reabilitare progresiva a centrelor miniere si de promovare a dezvoltarii rurale si ecoturismului.

Proiectul companiei RMGC vine intr-o contradictie flagranta cu obiectivele nationale si regionale stabilite de guvern.

Experientele anterioare in dezvoltarea mono-industriala bazata pe minerit s-au dovedit dezastruoase pentru economie (exemplul Vaii Jiului si al altor centre miniere). Dupa 20 ani de tranzitie, economia se lupta in continuare sa reabiliteze zonele miniere prin introducerea unor activitati economice diversificate si durabile.

Acceptarea proiectului companiei RMGC in aceasta forma nu ar insemna altceva decat o revenire la politica lui Ceausescu bazata pe mineritul mono-industrial, si chiar mai rau, pentru ca acest proiect reprezinta o investitie intensiva de capital (opusa unei investitii sociale intensive), ceea ce inseamna ca problemele legate de locuri de munca si cele sociale vor deveni si mai acute.

Aurul (ca si vestigiile arheologice) poate sta foarte bine in pamant sa astepte vremuri mai bune, cand Romania isi va putea permite sa faca afaceri rentabile cu adevarat, cand dezvoltarea tehnicii va permite o exploatare nepoluanta si cand nivelul - mult scazut al coruptiei - va elimina suspiciunile legate de avizele date.

Se impune ca Guvernul, prin Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, sa stabileasca politici si criterii clare, care sa fie publice, dupa care sa se ghideze in aprobarea concesiunilor si a proiectelor de activitati miniere in general - si legate de metalele pretioase in particular.

Recomandam reanalizarea tuturor concesiunilor privitoare la metale pretioase - si nu numai - din ultimii 20 ani".
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3633 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cine vorbeste de coruptie? ASE-ul?

Dintre toate instituriile posibile, s-a trezit fix ASE-ul sa redacteze acest act si sa sublinieze coruptia. Oare stie cineva cati bani ia anual ASE-ul din taxe?

Sa va dau un exemplu. Taxa pentru un semestru de master este 1800 RON iar o restanta este 60 RON. Si nici macar nu este universitate particulara. Culmea, universitatile particulare sunt mai ieftine. Unde se duc toti acesti bani? Sa nu va imaginati ca in profesori pentru ca cursurile lor sunt de 2 lei, profesorii sunt dezinteresati iar notele se dau in functie de starea de spirit.

Asa ca, pana cand ASE-ul nu va fi o institutie credibila care sa se implice in educatie acest material inseamna doar ipocrizie.

 

doar cateva articole gasite pe google

http://www.urbaniulian.ro/2009/10/07/imensa-frauda-la-ase-rectorul-schimba-regulamentul-dupa-bunul-plac/

http://observator.antena1.ro/fiiobservator/material/cum-face-ASE-ul-bani_2165.html

http://www.vladbalan.com/2008/06/27/academia-de-studii-economice-bucuresti-ce-frumos-suna/

De acord, cu conditia...

...sa faceti schimb de casa si identitate cu locuitorii din Rosia Montana. Peste un an, cand o sa muriti de foame, sa vedem daca mai aveti aceeasi parere. Locuitorii din Rosia Montana sunt singurii care au dreptul sa decida, nu niste ONG-isti de Bucuresti, carora li se scurg finantarile dubioase printre degete!! Daca cei din Rosia Montana ar veni sa spuna "Desfiintati ASE-ul, ca se ia spaga!", ati fi de acord??

 

Cand se vor ...

scurge cianurile prin fisurile din baraj, cand se vor infiltra in panza freatica, atunci cand vantul ca spulbera depunerile din imensul lac....atunci ce vei mai spune? Problema nu este cata spaga sau cate taxe sunt luate la ASE! problema este siguranta iazului de decantare, riscurile in timp, costurile asociate conservarii in timp a cestui iaz, efectele asupra mediului si sanatatii pe o raza mult mai mare decat a Rosiei Montana! totul se face pentru numai 4-5 miliarde de euro care vor reveni statului roman! restul e CANCAN!!!Platforma pentru solutionarea online a litigiilor