Guvernul da unda verde exploatarii la Rosia Montana. Parlamentul, ultimul cuvant

Marti, 27 August 2013, ora 20:58
4648 citiri
Guvernul da unda verde exploatarii la Rosia Montana. Parlamentul, ultimul cuvant

Guvernul a aprobat, in sedinta de marti, controversatul proiect de lege care perminte exploatarea aurului la Rosia Montana. Executivul va trimite documentul catre Parlament, care va avea ultimul cuvant.

Astfel, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana si stimularea si facilitarea dezvoltarii activitatilor miniere Romania.

Potrivit procedurii, acesta va trebui adoptat de Parlamentul Romaniei, a anuntat Executivul intr-un comunicat remis Ziare.com.

Sulfina Barbu acuza ca decizia la Rosia Montana se ia in spatele usilor inchise

Conformul documentului, principalele masuri propuse in proiectul de lege sunt:

 • Aprobarea "Acordului privind unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro-argentifere din perimetrul Rosia Montana"; potrivit acestui acord, actionarul majoritar al RMGC va transfera in etape cu titlu gratuit catre actionarul minoritar controlat de statul roman o cota de 5,69% din capitalul social al RMGC; participatia indirecta a statului roman urmeaza sa ajunga astfel la 25%. Redeventa miniera aplicabila proiectului minier va fi de 6% (fata de 4 % in cazul celorlalte miniere) cu optiunea statului roman de a solicita plata acesteia in natura. De asemenea, investitorul se angajeaza sa intreprinda conservarea, amenajarea si revitalizarea patrimoniului cultural, sa asigure protectia mediului si eliminarea poluarii istorice, sa contribuie la dezvoltarea economica si culturala durabila a comunitatii din Rosia Montana
 • Declararea proiectului ca fiind de utilitate publica si de interes national deosebit
 • Mandatarea unor entitati publice sa aduca la indeplinire unele masuri aferente exploatarii minereurilor auro - argentifere din perimetrul Rosia Montana
 • Modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri, autorizatii de constructie etc.
 • Exploatarea la Rosia Montana ar urma sa inceapa in 2016 - Care sunt conditiile (Video)

  "Conform planului de afaceri al actionarului majoritar, implementarea si desfasurarea exploatarii minereurilor auro-argentifere va duce la crearea a 2.300 locuri de munca in faza de constructie si 900 locuri de munca in faza de operare", se arata in document.

  Exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor.

  Investitorul va plati Guvernului o redeventa de 6% din valoarea productiei, statul avand optiunea de a solicita companiei Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) ca plata redeventei sa se faca in natura, se arata intr-un draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii, document aflat inca in lucru.

  Rosia Montana, intre terorism ecologic si avantaje pentru economie

  Societatea Rosia Montana Gold Corporation este controlata de compania canadiana Gabriel Resources, care detine 80,69% din actiuni. Compania detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

  In total, statul roman a estimat ca proiectul minier, blocat de mai multi ani din cauza contriverselor legate de protectia mediului, va aduce contributii totale in economie ce vor depasi cinci miliarde de dolari.

  D.T.

  Citeste si:
  Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
  Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
  Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...
  Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
  Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
  Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro,...