Huffington Post: Paradoxurile proiectului minier Rosia Montana arata "ca e o afacere murdara"

Joi, 31 Octombrie 2013, ora 13:47
4044 citiri
Huffington Post: Paradoxurile proiectului minier Rosia Montana arata "ca e o afacere murdara"

Rosia Montana este "o afacere murdara" este concluzia unui articol scris de un blogger roman, preluat de Huffington Post, dupa ce discuta pe rand argumentele folosite de cei care sunt in favoarea exploatarii miniere de la Rosia Montana.

Oana Romocea vorbeste despre pasiunea cu care este discutat subiectul in Romania si despre faptul ca argumentele folosite de cei care vor sa se inceapa exploatarea aurului la Rosia Montana par rezonabile si acceptabile. "Dar numai la prima vedere", spune aceasta pentru Huffington Post.

Primul argument pe care il discuta este cel potrivit caruia oricum cianurile sunt folosite in exploatarea a 95% dintre zacamintele aurifere lume. "Daca toata lumea le foloseste, suna linistitor, dar...", spune Oana Romocea.

"Doar pentru ca ceva e folosit pe scara larga nu inseamna ca e sigur. Cel mai mare dezastru ecologic european care a implicat cianuri s-a intamplat tot in Romania, in 2000, la Baia Mare", aminteste ea.

Un alt argument folosit de sustinatorii exploatarii e cel conform caruia mina de la Rosia Montana va crea locuri de munca. "Crearea a 2300 de locuri de munca, dintre care doar 880 sunt legate direct de exploatarea aurului, e laudabila, mai ales intr-o economie care incearca sa iasa din criza economica", spune Oana Romocea.

"Dar paradoxul apare atunci cand observi ca parlamentul si guvernul sunt brusc interesate sa asigure locuri de munca pentru o mana de mineri, dar nu au nici o preocupare fata de miile de medici, asistenti medicali, profesori, intelectuali, specialisti in IT, muncitori in agricultura si constructii sau muncitori in orice alt domeniu care parasesc in fiecare an tara pentru ca nu reusesc sa gaseasca un loc de munca decent in Romania", observa bloggerul roman.

Alt argument pus in context de bloggerul roman este cel privind intentiile RMGC de a stopa poluarea in zona si de a proteja mediul. "Dar, avand in vedere ca se vor inlocui 4 munti cu un lac de cianura, cred ca acest argument e o aberatie.

Raport: Rosia Montana are cel mai important complex de mine aurifere din perioada romana din lume

Cifrele sunt inspaimantatoare: se vor folosi la Rosia Montana de 13 ori mai multe cianuri decat oriunde altundeva in Europa, toate depozitate pentru eternitate intr-un lac care va contine 215 milioane metri cubi de apa contaminata. Oare inteleg politicienii romani ce inseamna sa protejezi mediul?", se intreaba Oana Romocea.

Sustinatorii proiectului spun ca proiectul Rosia Montana va aduce 4 miliarde de dolari la bugetul statului. "Pare o suma considerabila, care va impulsiona economia romaniei", spune Oana Romocea dar arata imediat ca exista un "...dar...".

Ea isi pune o intrebare simpla: "Cum se face ca dintr-o data guvernantii incearca sa aduca 4 miliarde de euro la bugetul statului daca nu au fost in stare sa realizeze o strategie nationala pentru a absorbi fondurile oferite pe tava de Uniunea Europeana?

Proiectul Rosia Montana a rupt Romania in doua tabere - Al Jazeera

Romania e pe ultimul loc in Europa la rata de absortie a fondurilor europene, cu un procent de doar 20%. In 5 ani, Romania nu a luat decat 6,7 miliarde de euro, cand s-ar fi putut lua de 5 ori mai mult. Practic, am dat cu piciorul unei sume de 26,7 miliarde de euro", afirma Romocea.

"Nu e nevoie sa ai cunostiinte stiintifice aplicate pentru a intelege aceste argumente. Nu trebuie sa fi un expert. E nevoie dor de putina logica si bun simt pentru a ajunge la concluzia ca proiectul minier de la Rosia Montana e pur si simplu o afacere murdara", incheie blogarul roman.

Citeste si:
Cine sunt principalii donatori AUR. Un etnic maghiar, un bibliotecar și un demisionar au băgat peste 300.000 de lei în partid
Cine sunt principalii donatori AUR. Un etnic maghiar, un bibliotecar și un demisionar au băgat peste 300.000 de lei în partid
AUR este singurul partid din România care nu s-a atins de subvenția de la stat, în ciuda faptului că este un partid tânăr, care are pretenții de creștere și care are numeroase cheltuieli....
Bogdan Olteanu a fost eliberat din închisoare. Fostul președinte al Camerei Deputaților a executat mai puțin de jumătate din pedeapsă
Bogdan Olteanu a fost eliberat din închisoare. Fostul președinte al Camerei Deputaților a executat mai puțin de jumătate din pedeapsă
Curtea de Apel București a decis joi, 18 august, eliberarea din penitenciar a fostului lider liberal Bogdan Olteanu, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor şi fost viceguvernator al BNR....