Huffington Post: Romania, prima distopie a lumii - Cum arata viitorul de cosmar, din cauza mineritului

Vineri, 07 Iunie 2013, ora 22:44
20559 citiri
Huffington Post: Romania, prima distopie a lumii - Cum arata viitorul de cosmar, din cauza mineritului

Romania, unde investitorii planuiesc un proiect important de minerit pe baza de cianuri, descrie perfect distopia, un concept care descrie o viziune de cosmar asupra viitorului.

Termenul este descris de autorul David Mitchell in romanul "Cloud Atlas", scrie Rupert Wolfe-Murray de la editia britanica a cotidianului Huffington Post.

"Nu este greu de observat cum multinationalele de astazi s-ar putea transforma in monopolurile prezentate in carte. Scandalurile recente privind evaziunea fiscala de care sunt suspectati unii giganti precum Starbucks, Google sau Apple sugereaza ca rolul principal al guvernului modern este acela de a reprezenta marile afaceri, iar micii investitori sunt dati la o parte", se arata in articolul citat.

Romania, un exemplu clar de distopie

Ideea poate fi urmarita intr-o economie emergenta ca Romania, unde companii precum Coca-Cola, McDonalds, Microsoft, VW, Nestle, Danone si South African Breweries (SAB) au indepartat producatorii locali.

Astfel, peste 60% din apa imbuteliata si bauturile racoritoare din Romania sunt in prezent vandute de Coca-Cola, piata berii este dominata de SAB si alte multinationale, iar 80% din produsele alimentare sunt in prezent importate, in timp ce Microsoft domina piata de software.

In plus, si normele impuse de UE contribuie la sprijinul companiilor mari. Din aceasta cauza, spre exemplu, milioane de tarani romani nu mai au voie sa vanda laptele produs, chiar daca acesta este cu mult superior oricarui lapte din supermarket.

Insa Romania detine titlul de prima distopie a lumii din cauza proiectului de minerit pe baza de cianuri de la Rosia Montana, scrie Huffington Post.

Efectele mineritului pe baza de cianuri la Rosia Montana

Rosia Montana Gold Corporation, un fond de investitii off-shore, a promis romanilor mii de locuri de munca, miliarde de dolari colectati din impozite si "protectia mediului". Realitatea, scrie Wolfe-Murray, este ca 3 sate vor fi distruse, alaturi de 4 munti, si ca va fi construit un rezervor masiv de 214 milioane de tone de deseuri de cianura, in cel mai mare proiect de acest fel care s-a incercat vreodata in Europa.

Raurile si apele subterane din regiune, inclusiv Dunarea, pot fi otravite si doar aproximativ 200 de locuri de munca vor fi create, sustine autorul. Impozitul pe venit de la profitul de 20 milioane este necunoscut, deoarece contractul companiei cu guvernul roman este secret de stat, iar legile fiscale din Romania sunt pline de lacune, scrie Wolfe-Murray.

Cel mai extraordinar lucru despre proiectul Rosia Montana este ca o asociatie a localnicilor a reusit sa-l blocheze in ultimii cincisprezece ani. Folosind avocati voluntari, asociatia a reusit sa opreasca proiectul in instantele locale de nenumarate ori, ceea ce ne arata ca ONG-urile si sistemul juridic din Romania nu sunt la fel de corupte si de slabe asa cum multora le place sa asume, scrie Wolfe-Murray.

Actualul guvern roman incearca sa saboteze scepticii prin rescrierea Legii minelor, permitand astfel companiilor cu licente de exploatare sa confiste orice teren le place, afirma autorul.

Dar investitorii nu vor renunta. Avem de-a face cu un test pentru industria miniera internationala: modelul de afaceri al acestora depinde de faptul ca tari sarace si slab guvernate, ca Romania, li se supun vointei lor si le permit accesul liber la resursele lor minerale, sustine Wolfe-Murray.

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...