Jos capitalismul! (Opinii)

Marti, 10 Septembrie 2013, ora 17:24
3449 citiri
Jos capitalismul! (Opinii)

La recentele manifestatii impotriva proiectului Rosia Montana, printre sloganurile pline de umor si inventivitate, care se puteau citi pe bannerele participantilor, era si unul care, cu siguranta, ar trebui sa ne puna pe ganduri: "Jos capitalismul!"

Scurt si cuprinzator! Fara rezerve si amendamente, fara vreo circumstantiere a mesajului, fara daca si parca.

Pur si simplu, vreo 23 de ani de istorie romaneasca, de la 1990 incoace erau trimisi, cum ziceau comunistii pe vremuri despre sistemul capitalist, la lada de gunoi a istoriei. Capitalismul romanesc s-a dovedit, din perspectiva acestor romani, la fel de falimentar precum socialismul autohton.

Se poate crede, eventual, ca propozitia ar putea fi un exces, o hiperbola menita sa socheze, sa atraga atentia asupra riscurilor unei intreprinderi cel putin dubioase, in speranta ca lucrurile vor fi macar reanalizate. Am insa motive sa cred ca ideea nu e nici intamplatoare, nici strict individuala.

Capitalismul romanesc este resimtit de multi romani, daca nu cumva de majoritatea romanilor, drept o afacere cat se poate de proasta. "Capitalism de cumetrie", dupa cum l-a numit un clasic in viata, intamplator, cel mai vinovat de nasterea si proliferarea lui.

Si nu este o intamplare nici ca o buna parte a romanilor nostalgizeaza dupa regimul de trista amintire (zic eu!) a impuscatului din decembrie. Care "dadea" locuri de munca, apartamente la bloc, bilete la mare prin sindicat, burse, tratament medical gratuit, etc., etc. Si, culmea, acestia mai au si ceva dreptate in sustinerile lor, macar pe alocuri.

Oricat de fani am fi ai economiei de piata, ai democratiei si a accesoriilor lor, nu putem sa negam ca regimul de dupa 90, a distrus multe din rezultatele eforturilor si muncii generatiilor anterioare. Pentru ca nu toata industria era "fier vechi" si pentru ca nu tot ceea ce era asezat pe o baza solida de specialistii (nu politrucii) de odinioara trebuia anihilat si distrus.

Generatia de politicieni cu ghilimele care clama ca "nu ne vindem tara", in multe privinte a distrus-o si a vandut-o pe bani marunti si in beneficiu propriu. Chiar si in privinta unui patriotism elementar, generatia anterioara, incluzand chiar pe detestatii politruci mentionati mai sus, este in masura sa dea lectii celor ce astazi isi umfla pieptii de vanitati si orgolii desarte. O istorie precum Rosia Montana nu putea fi imaginata pe vremuri in Romania.

Desigur, nu capitalismul este de vina, ci formula toxica a capitalismului romanesc. Deoarece Rosia Montana, n-ar putea fi imaginata nici in Germania, de exemplu. Nici macar pe undeva prin Golf. Dupa cum spunea cu indreptatire presedintele Academiei Romane, statele arabe n-ar mai fi atat de bogate daca s-ar multumi cu redevente de 6%.

La urma-urmelor resursele minerale apartin pe de-a intregul Statului roman si el ar trebui sa puna conditiile, si el ar trebui sa fie principalul beneficiar.

Capitalismul romanesc este deocamdata unul primitiv, de secol XIX, cu abuzuri si inegalitati strivitoare, cu un grad de exploatare care ilustreaza parca tezele marxiste despre sistem, cu oligarhi si (prea) multi oameni la limita sau sub limita subzistentei, cu un stat condus de o cleptocratie care ignora suveran orice principii de moralitate sau legalitate absolut firesti in orice societate normala.

In atari conditii nu este de mirare ca pe pancartele demonstrantilor apar indemnuri antisistem. Exista premise ca, mai devreme sau mai tarziu, protestele sa se radicalizeze pana la niste forme mai greu imaginabile astazi.

Citește și:
Replica primită de Victor Ponta, după reproșuri legate de Roșia Montană. ”Tăurile sunt pline cu apă, nu contaminate, ca în cazul proiectului minier”
Replica primită de Victor Ponta, după reproșuri legate de Roșia Montană. ”Tăurile sunt pline cu apă, nu contaminate, ca în cazul proiectului minier”
Fostul premier Victor Ponta spune că cei care au protestat la Roșia Montană "nu i-a mai durut nici în cot de viaţa" oamenilor şi de faptul că "lacurile contaminate în urmă cu zeci de ani...
Elevii ar putea fi obligați să poarte uniforme la școală. AUR a depus proiectul de lege
Elevii ar putea fi obligați să poarte uniforme la școală. AUR a depus proiectul de lege
AUR a depus la Senat un proiect de lege privind reintroducerea uniformelor şcolare în învăţământul preuniversitar. Iniţiativa, denumită ”Propunerea legislativă pentru modificarea...