Metale mai pretioase decat aurul, ascunse la Rosia Montana si omise din proiectul de lege

Marti, 10 Septembrie 2013, ora 20:51
60394 citiri
Metale mai pretioase decat aurul, ascunse la Rosia Montana si omise din proiectul de lege
Foto: timetv.ro

Geologul Aurel Santimbrean, care a fost peste 20 de ani, pana in 1987, sef la exploatarea miniera de stat de la Rosia Montana, afirma ca nu aurul si argintul sunt cele mai valoroase zacaminte din zona vizata pentru exploatare de catre Gold Corporation, adevaratele "comori economice" fiind metalele rare.

"Zacamintele de titan, germaniu, arseniu, molibden, vanadiu, nichel, cobalt, galiu si wolfram sunt evidentiate calitativ si cantitativ in documentatia pe care Rosia Montana Gold Corporation a cumparat-o de la Agentia Nationala de Resurse Minerale", a declarat, luni, fostul geolog-sef al minelor de la Rosia Montana.

El sustine ca prin exploatarea acestor metale rare, nementionate in proiectul de lege adoptat de Guvern, dar cu utilizari in industriile performante ale lumii, Gold Corporation devine "multimiliardara in doi-trei ani, in timp ce statul roman nu are niciun beneficiu din exploatarea acestor zacaminte facute cadou".

Santimbrean a amintit, in context, ca titanul este folosit in combinatii cu fierul, vanadiul, molibdenul, printre alte elemente, cu scopul de a produce aliaje puternice si usoare pentru industria aerospatiala, uz militar, proteze medicale, implanturi ortopedice si dentare, bijuterii sau telefoane mobile.

De asemenea, germaniul se gaseste in natura in cantitati mici si are excelente proprietati semiconductoare si se utilizeaza la fabricarea semiconductoarelor. Molibdenul este utilizat pentru cresterea duritatii si elasticitatii otelului.

Aliajele cu molibden sunt folosite la fabricarea avioanelor, rachetelor, in industria petroliera ca si catalizator pentru inlaturarea sulfului, in producerea lampilor cu halogeni si rontgen si in medicina nucleara. Vanadiul este utilizat la obtinerea de oteluri speciale necesare pentru utilaje de mare viteza.

Dintre compusii de vanadiu de interes industrial, cel mai important este pentaoxidul de vanadiu, utilizat ca si catalizator la producerea acidului sulfuric, a explicat Aurel Santimbrean.

El cunoaste in detaliu zacamintele din perimetrul minier si considera ca Guvernul a actionat "intr-o totala necunostinta de cauza, niciunul dintre specialistii romani de renume nefiind consultat nici in privinta zacamintelor rare de la Rosia Montana, nici in privinta asa-zisei relansari a mineritului".

Santimbrean considera si ca exploatarea pe baza de cianuri nu inseamna relansarea mineritului, iar vechea meserie de miner nu se va mai practica.

"Minerii cred ca vor practica vechea lor meserie de pana in 1990. Este absolut fals. Firma straina va veni cu personalul si utilajele sale, cu tehnologii diferite de vechile practici miniere. Strainii vor fi bine platiti, iar romanii vor fi modestii oameni de serviciu ai companiei", a spus Aurel Santimbrean.

Geologul evidentiaza ca pe marginea unui lac cu toxine periculoase nu se poate trai sanatos, cianura afectand ireversibil organismul uman, compusul cel mai periculos fiind acidul cianhidric, care, fiind un gaz, este inhalat.

"Pe marginea unui lac de cianuri nu se poate face nici agricultura, nici turism. Iar patrimoniul natural, arheologic si arhitectural, care sunt atractiile turistice ale zonei, vor fi distruse", a spus Santimbrean.

El s-a mai declarat revoltat si de "turismul parlamentar practicat in aceste zile la Rosia Montana, lipsit de bun simt", politicienii preferand sa ia "o masa copioasa cu cei de la Gold Corporation", dar sa nu mearga la Muzeul Mineritului, deschis in 1981, pentru a aniversa 1850 de ani de atestare documentara a localitatii si a mineritului, care este unic in Romania si chiar si in Europa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Rosia Montana metale rare pretioase, #Rosia Montana metale rare valoroase, #Aurel Santimbrean geolog Rosia Monatana , #proiect
Comentarii
Poza D ILIU
D ILIU
rank 4
Poza ORD
ORD
rank 5
Doresc desecretizarea contractului cu GCRM si publicarea lui in....