Minerii vor reclame cu Rosia Montana - ataca in instanta decizia CNA de a le interzice

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 13:41
1727 citiri
Minerii vor reclame cu Rosia Montana - ataca in instanta decizia CNA de a le interzice
Foto: CNA

Sindicatul minerilor de la Rosia Montana a solicitat, miercuri, in instanta, anularea deciziei Consiliului National al Audiovizualului (CNA) de a interzice spoturile publicitare ale proiectului minier.

Astfel, Sindicatul "Viitorul Mineritului" (SVM) a cerut suspendarea si anularea masurii de catre Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce CNA a decis, in sedinta de marti, oprirea difuzarii reclamelor de promovare a proiectului, scrie Mediafax.

"Oamenii din Rosia Montana au dreptul sa-si faca vocea auzita si, doar pentru ca unora nu le place ce aud, nu inseamna ca nu putem sa ne aparam dreptul la opinie si la munca", se precizeaza intr-un comunicat al sindicatului.

SVM sustine ca ataca in instanta aceasta decizie "in calitate de titular al spoturilor publicitare suspendate", avand cinci argumete importante: "nu exista o motivare a acestei decizii, in afara enumerarii generale a unor articole de lege pe care este evident ca nu le-am incalcat, luarea unei decizii cu privire la spoturile publicitare in cauza nu era inclusa pe ordinea de zi a sedintei CNA din 15.10.2013, luarea unei decizii cu privire la spoturile publicitare s-a facut cu incalcarea unui elementar drept la aparare al nostru, neavand in niciun fel posibilitatea sa ne exprimam punctul de vedere in respectiva sedinta care a precedat decizia, decizia atacata a fost adoptata cu incalcarea normelor de ordine publica privitoare la procedura de vot, nefiind intrunit un cvorum valabil, si decizia contestata a fost luata in absenta punctului de vedere al Consiliului Roman pentru Publicitate".

"Am solicitat instantei sa constate ca decizia CNA este evident nelegala, pentru ca e revoltator cum o institutie a statului incalca dreptul elementar la aparare si la opinie", au adaugat minerii.

CNA interzice reclamele cu Rosia Montana - Induc publicul in eroare

CNA a interzis, in sedinta marti, reclamele care promoveaza proiectul de la Rosia Montana. Reprezentantii institutiei au precizat ca pentru spoturile respective s-a impus o decizie de intrare in legalitate, ceea ce inseamna ca societatile media nu le mai pot difuza pana cand acestea nu vor fi modificate in conformitate cu legea.

CNA sustine ca reclamele respective incalca articolul 29, litera f din Legea Audiovizualului, in care se mentioneaza ca acestea trebuie "sa nu stimuleze comportamente daunatoare sanatatii sau sigurantei populatiei".

In plus, ele incalca si Codul de reglementare a continutului audiovizual, mai exact articolele 93 si 104, in care se spune "comunicarile comerciale audiovizuale trebuie sa respecte, indiferent de forma si de durata, principiile de protectie a minorului, de informare corecta a publicului, de respectare a demnitatii umane, de asigurare a unei concurente loiale", respectiv "sunt interzise publicitatea si teleshoppingul in care se utilizeaza practici comerciale inselatoare sau practici comerciale agresive".

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#reclame interzise Rosia Montana, #spoturi interzise Rosia Montana, #reclame interzise CNA Rosia Montana , #proiect