Ministrul Culturii vrea ca Rosia Montana sa fie inclusa "intelept" in UNESCO: Sa fie loc si pentru conservare, si pentru exploatare

Marti, 25 Iulie 2017, ora 17:24
3627 citiri
Ministrul Culturii vrea ca Rosia Montana sa fie inclusa "intelept" in UNESCO: Sa fie loc si pentru conservare, si pentru exploatare
Foto: Facebook / Lucian Romascanu

Ministrul Culturii, Lucian Romascanu, a declarat, marti, ca daca se va face intelept integrarea in patrimoniul UNESCO a localitatii Rosia Montana va trebui "sa fie loc" si pentru conservarea sitului, si pentru exploatarea lui.

Aflat la Alba Iulia si raspunzand la o intrebare a jurnalistilor, ministrul a spus ca dosarul privind introducerea localitatii Rosia Montana in patrimoniul UNESCO este in procedura de evaluare, iar in septembrie va veni in Romania un reprezentant din partea UNESCO sa viziteze situl.

"Este o procedura in derulare. Nu vreau sa vorbesc foarte mult de Rosia Montana pentru ca este un proces in desfasurare", a spus Romascanu.

Intrebat daca includerea in UNESCO ar insemna si excluderea unei posibile exploatari miniere in viitor, ministrul Culturii nu a putut da un raspuns.

"Nu stiu sa va raspund in acest moment la acest lucru, lasati-ma sa studiez problema si vorbim (...) Eu cred ca in conditiile in care se face intelept integrarea in patrimoniul UNESCO va trebui sa fie loc si pentru conservarea sitului, ceea ce este de conservat, si, in conditiile in care se indeplinesc toate criteriile de ecologie si de mediu, si asa mai departe, sa poata fi exploatat. Asta este parerea mea strict personala.

Nu zic ca se va exploata, nu stiu daca se va exploata vreodata, dar nu ar trebui una sa o excluda pe cealalta", a mai spus Lucian Romascanu.

Ministrul Culturii, Lucian Romascanu, a participat, marti, la Alba Iulia, la sedinta Comisiei Parlamentare pentru Centenar, intalnire organizata la Universitatea "1 Decembrie 1918" si la care au participat parlamentarii membri ai comisiei, reprezentantii autoritatilor locale si judetene, dar si reprezentantii unor organizatii patriotice.

In 2014, cand a fost audiat in Parlament pentru postul de ministru al Economiei, actualul premier Mihai Tudose a declarat, despre Rosia Montana: "De asta avem zacamantul, ca sa-l exploatam".

In decembrie 2015, ministrul Culturii de atunci al Culturii, Vlad Alexandrescu, a clasat peisajul minier pe lista monumentelor istorice categorie A. In luna februarie 2016, el a anuntat ca zona va fi inscrisa in lista indicativa a Romaniei pentru Patrimoniul Mondial UNESCO, lucru care s-a intamplat in octombrie 2016.

Potrivit evaluarilor, Rosia Montana indeplineste cinci dintre criteriile stabilite de UNESCO pentru ca un sit sa poata fi inscris in Lista Patrimoniului Mondial. Incadrarea propusa in urma evaluarilor inscrie Rosia Montana in categoria peisaj cultural, care vizeaza recunoasterea interactiunii pozitive, generatoare de valoare, intre om si mediul sau natural.

Ministerul Culturii a trimis, la UNESCO, pe 4 ianuarie 2017, dosarul "Peisajul Cultural Minier Rosia Montana", pentru inscrierea in Patrimoniul Mondial.

Depunerea a fost facuta cu asumarea ministrului Culturii Corina Suteu, dupa informarea si consultarea prim-ministrului Dacian Ciolos si cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe.

Din Romania au fost inscrise pana acum pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO: Delta Dunarii, Manastirea Horezu, bisericile pictate din nordul Moldovei, bisericile de lemn din Maramures, cetatea Sighisoara, asezarile sasesti cu biserici fortificate din Transilvania si fortaretele dacice din Muntii Orastiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#ministru Romascanu Rosia Montana , #proiect