Omul de afaceri din spatele proiectului Rosia Montana, investigat in Franta si Elvetia

Marti, 03 Septembrie 2013, ora 10:51
6539 citiri
Omul de afaceri din spatele proiectului Rosia Montana, investigat in Franta si Elvetia
Foto: REA

Miliardarul israelian Beny Steinmetz, care detine indirect o parte din actiunile proiectului de la Rosia Montana, a fost acuzat de spalare de bani si coruptie. Saptamana trecuta, autoritatile din Franta si Elvetia au organizat descinderi la birourile firmelor sale, pentru a investiga cum a obtinut acesta drepturile de exploatare a unui zacamant din Republica Guineea.

Politistii din Geneva au controlat birourile unei societati care ofera servicii de management pentru BSGR, compania detinuta de miliardarul israelian, in timp ce la Paris, oamenii legii au organizat un raid la locuinta unui director apropiat acestuia, informeaza Le Monde.

Conform sursei citate, actiunile au fost solicitate de Departamentul american de Justitie, care investigheaza deja de sase luni cum a obtinut BSGR concesiunea pentru a exploata mina Simandou, din Guineea.

Steinmetz, in varsta de 57 de ani, a obtinut drepturile de a extrage jumatate din minereurile de acolo, dupa ce a investit 165 milioane de dolari in explorare, iar apoi a vandut jumatate din actiuni catre o corporatie miniera din Brazilia, pentru 2,5 miliarde de dolari.

Intr-o tara in care milioane de oameni traiesc in saracie lucie, fara apa curenta, electricitate sau infrastructura functionala, desi pamantul lor contine unele dintre cele mai mari zacaminte din lume, aceasta intelegere a ridicat numeroase semne de intrebare.

Astfel, la scurt timp dupa ce agentii FBI au inceput investigarea contractului, pentru a stabili daca nu au existat fapte de coruptie sau spalare de bani, un asociat al lui Steinmetz a fost arestat in Florida.

Reprezentantii BSGR au negat, insa, acuzatiile.

Zacamantul de minereu de fier situat in sud-estul Guineei contine resurse cu o valoare de 50 miliarde de dolari.

Miliardarul detine indirect, prin firma BSGR Capital, 16% din actiunile Gabriel Resources, actionarul majoritar al Rosia Montana Gold Corporation. Gabriel Resources are 80% din proiectul minier de la Rosia Montana, restul fiind in proprietatea statului roman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Funcția WhatsApp care le va permite utilizatorilor să adauge contacte la ”Favorite”. Cum funcționează
Funcția WhatsApp care le va permite utilizatorilor să adauge contacte la ”Favorite”. Cum funcționează
Conform unui raport, WhatsApp lucrează la o filă "Favorite" pentru lista de contacte disponibilă pe aplicația de mesagerie. Practic, funcția le va permite utilizatorilor să adauge, elimine...
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România, al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană în 2023
România a avut în 2023 al treilea cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, prin raportarea discrepanței dintre veniturile și chetuielile bugetare la produsul intern brut (PIB) din...
#miliardar Rosia Montana investigat, #Beny Steinmetz investigat Franta Elvetia, #Beny Steinmetz investigat , #proiect
Comentarii
C
Cronos
rank 3
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Romania trebuie sa inceteze orice colaborare