Opinii: Rosia Montana, intre interesele ecologistilor si interesul national

Duminica, 19 Septembrie 2010, ora 20:52
4125 citiri
Opinii: Rosia Montana, intre interesele ecologistilor si interesul national
Marius Mitrache/fosta cariera de la Rosia Montana

Rosia Montana a fost, este si poate va mai fi un subiect controversat din cauza ignorantei celor care vorbesc fara sa fi ajuns vreodata la fata locului sa vada adevarata fata a Rosiei Montana.

O Rosia Montana care se zbate intre o zona moarta, cu case parasite din cauza saraciei, cu fel de fel de "speculanti" care mai vad vreo piatra si spun ca este o mare descoperire arheologica si un proiect minier clar de pe urma caruia statul roman ar castiga miliarde de dolari.

Pe de alta parte, daca intr-un viitor nu foarte indepartat proiectul nu va demara, investitorului ii va expira avizul de mediu, lucrurile se vor complica si mai mult, iar singurii pierzatori sunt atat oamenii din zona, extrem de saraci, cat si statul roman.

Influentat de toate grozaviile pe care asa zisii ecologogisti, aparatori ai faunei si florei, le-au spus pana acum despre acest proiect, am plecat la Rosia Montana sa vad de ce oamenii locului tin cu tot dinadinsul sa moara otraviti de cianurile care ar urma sa fie folosite la exploatarea aurului. Vorba ceea: cand vrei sa fii sigur, verifica!

Ce am gasit acolo este parca rupt de realitate.

Zona pe care cei de la Rosia Montana Gold Corporation SA (RMGC) vor sa o exploateze reprezinta 25 la suta din teritoriul comunei Rosia Montana.

Majoritatea suprafetei de teren a fost deja achizitionata de la localnici contra unor sume deloc de neglijat, pe care bastinasii cu siguranta nu le-ar fi obtinut daca ar fi dorit sa le vanda pe piata imobiliara. Din cele 317 case, 233 apartin RMGC.

Exemplul cel mai elocvent este al unei persoane care inainte de demararea proiectului si-a cumparat o casa cu 2.500 de euro, desi proprietarul, o femeie in varsta cerea mult mai putin, si la care acesta a fost nevoit sa renunte, fiind detasat cu serviciu in alta tara, si a obtinut de 10 ori mai mult.

Dar sa revin un pic la asa-zisii aparatori ai istoriei si ai siturilor arheologice. Acestia acuza ca se distruge patrimoniul national ori siturile arheologice.

La fata locului, am gasit unul dintre cele mai mari programe de cercetare arheologica de salvare, coordonat de catre doctorul arheolog Mihaela Simion reprezentant al Muzeului National de Istorie a Romaniei.

Adica de peste 7 ani specialisti independenti din 21 de institutii nationale si 3 internationale, ori arheologi din tara, dar si din strainatate si-au facut aici "botezul", iar descoperirile lor au fost stranse in 6 carti de specialitate. Si atentie!, intreaga munca a specialistilor care a costat 11 milioane de dolari a fost finantata de RMGC.

Ca o parere de turist de data aceasta, nu cred ca va fi un succes dezvoltarea turismului in aceasta zona in conditiile in care descoperirile arheologilor nu sunt decat niste, daca vreti o parere de nespecialist, niste stanci amplasate undeva in munte, iar ca sa ajungi la ele iti poti strica masina pe drumul forestier pietruit.

Si legat de cel mai sensibil subiect, cianura care in cantitati mari este daunatoare oamenilor si celorlalte organisme vii.

In proiectul RMGC, ca de altfel in orice proiect minier modern, cea mai mare parte din cantitatea de cianura este consumata in urma transformarilor chimice in cadrul procesarii minereului.

Nu vreau sa intru in date tehnice, cert este ca mina de la Rosia Montana va avea inca din prima zi de functionare o concentratie de cianura in steril de 5-6 parti pe milion(ppm), prin comparatie, o ceasca de cafea contine o concentratie de cianura de 6 ppm.

Dar pe langa aceste date cel mai important lucru ar fi ca oamenii din zona abia asteapta sa inceapa proiectul si nu ii inteleg pe cei veniti din afara, care nu au fost niciodata in zona dar se opun sa inceapa.

Si poate vointa oamenilor este cel mai bine exprimata chiar de medicul comunei de la Rosia Montana: "Nu orice piatra, orice ciob poate sa duca la blocarea dezvoltarii unei zone, sa impiedice dezvoltarea unei comunitati. Acest proiect este o necesitate pentru ca acest loc din Apuseni sa nu moara. In calitatea mea de medic, daca as crede macar o clipa ca implementarea lui ar duce la imbolnavirea oamenilor, nu as sustine asa ceva".

Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
Apple încetinește producția de Vision Pro după vânzările modeste din Statele Unite ale Americii
După ultimele vânzări înregistrate de Apple pentru produsul Vision Pro, casca VR a gigantului tech, se pare că oficialii companiei au luat decizia de a limita producția dispozitivelor....
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Noutăți despre lansarea smartphone-ului Pixel 8a: prețuri și specificații dezvăluite
Cu ocazia conferinței Google I/O 2024, noua versiune a smartphone-ului Pixel, modelul 8a, face deja valuri înainte de lansarea oficială, datorită unei prezentări video neoficiale care...
#rosia montana , #proiect