Ziare.com

(P) Are sanse Rosia Montana sa intre in UNESCO?

Miercuri, 04 Decembrie 2013, ora 08:52

   

(P) Are sanse Rosia Montana sa intre in UNESCO?
Rosia Montana este o comunitate miniera cu o traditie de 2000 de ani. Aici, oamenii si mineritul coexista din cele mai vechi timpuri. Mineritul a creat patrimoniul din localitate si tot el a facut din intreaga zona a Muntilor Apuseni un important centru economic al Romaniei.

Posibilitatea ca Rosia Montana sa fie inscrisa in lista siturilor protejate UNESCO reprezinta un subiect intens discutat in ultimii ani, in contextul investitiei miniere propuse aici. Experti romani si internationali au analizat subiectul si au explicat de mai multe ori de ce un asemenea demers NU este potrivit in acest moment.

Conform prevederilor Conventiei UNESCO, semnata de Romania, si Ghidului de intocmire a dosarului pentru inscrierea in Lista UNESCO, fara sustinerea comunitatii locale, niciun sit nu poate fi propus pentru a fi nominalizat ca monument UNESCO.

Ce spun oamenii: Vrem minerit si solutii pentru patrimoniu

Aproape 50 de comunitati din Muntii Apuseni au exprimat, prin scrisori trimise autoritatilor centrale in ultimii ani, sustinerea pentru proiectul minier si dezacordul cu privire la includerea pe lista UNESCO a Rosiei Montane. Opinia lor este ca demersul unor ONG-uri de includere a Rosiei Montane pe lista tentativa UNESCO este intreprins cu rea-credinta, fiind initiat exclusiv pentru a opri proiectul minier. Opozantii mineritului nu au oferit niciodata solutii alternative realiste, in absenta mineritului, pentru salvarea patrimoniului aflat in stare avansata de degradare.

Ce spun expertii: Tot mineritul poate salva si patrimoniul, daca e facut ca la carte

Acad. Razvan Theodorescu, presedintele Sectiei de Arte, Arhitectura si Audio-Vizual a Academiei Romane, a declarat in 2011 ca nu trebuie facuta o alegere intre punerea in valoare a patrimoniului cultural si dezvoltarea industriala, ci trebuie gasita cea mai buna metoda prin care dezvoltarea industriala poate asigura protejarea patrimoniului. Proiectul minier propune o solutie foarte viabila, care permite salvarea unei mosteniri culturale foarte importante pentru Apuseni si pentru Romania.

Grupul Independent pentru Monitorizarea Patrimoniului Cultural din Rosia Montana (GIMPCRM), format din specialisti cunoscuti din toate domeniile cercetarii si conservarii patrimoniului cultural, a analizat temeinic situatia si a publicat un volum impresionant pe tema patrimoniului din Rosia Montana. In 2011, acesti experti au concluzionat ca apelul la inscrierea Rosiei Montane in lista tentativa a Romaniei la UNESCO nu este decat o incercare de a stopa artificial un proiect industrial. Tehnic vorbind, si in cazul in care nominalizarea pentru inscrierea pe lista tentativa ar avea loc, in fapt o asemenea includere nu ar aduce, imediat sau in viitorul mediu, nicio schimbare fizica in starea deplorabila a unora dintre monumentele locale. Pe termen mediu si lung, inseamna, de fapt, a arunca problema intr-un viitor la fel de lipsit de resurse financiare.

Potrivit studiului expertului UNESCO si membrului ICOMOS Dennis G. Rodwell, propunerea de a include Rosia Montana in patrimoniul UNESCO contravine procedurilor institutiei si este nefondata. Fara sustinerea comunitatii locale, niciun sit nu poate fi propus pentru a fi nominalizat ca monument UNESCO.

Edward O'Hara, Raportor general pentru probleme de patrimoniu cultural, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, spunea, inca din 2004, in cadrul unui Raport informativ ca proiectul RMGC poate furniza baza economica pentru dezvoltarea durabila a intregii zone, determinand un impact pozitiv social si asupra mediului, precum si in ceea ce priveste dezvoltarea culturala. Din punct de vedere al patrimoniului cultural, proiectul poate fi considerat "un proiect exemplar de dezvoltare responsabila".

Dr. Beatrice Cauuet, arheolog CNRS, Universitatea din Toulouse, a declarat in 2009, in cadrul raportului de cercetare arheologica preventiva ca este rezonabila ideea de a conserva o parte a lucrarilor miniere antice, asigurand acces public in conditii de siguranta, unde este posibil, si asigurand astfel un muzeu minier in situ in totalitate suportat de compania miniera.

David Jennings, arheolog britanic, CEO Oxford Archaeology Unit, este de parere ca "Programul National de Cercetare Alburnus Maior, infiintat ca un raspuns la propunerile aferente Proiectului Minier Aurifer Rosia Montana, reprezinta unul din cele mai mari proiecte de conservare a patrimoniului cultural realizate vreodata in Romania".

La Rosia Montana, salvarea patrimoniului a inceput deja

RMGC s-a angajat sa asigure salvarea si punerea in valoare a patrimoniului cultural al zonei, in scop turistic. RMGC a investit deja 32 milioane de dolari pentru salvarea patrimoniului cultural din Rosia Montana, deruland in zona unul din cele mai mari programe de cercetare arheologica din istoria Romaniei, care a scos la lumina vestigii pana atunci necunoscute. RMGC urmeaza sa investeasca suplimentar, in paralel cu proiectul minier, peste 70 de milioane de dolari pentru restaurarea patrimoniului cultural al localitatii Rosia Montana. Abia dupa ce aceste investitii se vor fi derulat se poate discuta despre o eventuala inscriere in patrimoniul UNESCO.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1933 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

autoritatile locale

nu-si dau acordul pentru incadrarea sitului in patrimoniul UNESCO pentru ca RMGC le-a manjit cu bani. De exemplu, la primaria Abrud RMGC a subventionat viitorul plan de urbanism (cum se poate asa ceva ?!) si acest plan inscrie pentru prima data in istoria orasului, 80 % din Abrud in zona inundabila. Adica, acolo unde nu au fost niciodata inundatii se prevad, dupa constructia barajului, inundatii care sa distruga mai bine de trei sferuri din localitate, iar oamenii nu vor avea macar despagubiri, zona fiind oficial una inundabila. Este doar un exemplu.

Administratiile locale se vand ieftin si se vand oricui...

 

zau

ai tu dovezi? nu v-ati saturat de aceleasi false acuzatii ca doar asa e cel mai simplu, sa zici nu, sa arunci cu acuzatii false

de fapt

de fapt, oamenii din Rosia Montana nu vor intrarea in UNESCO, vor pornirea proiectului minier. ar trebui bagati cu forta?

resurse

Si daca intra nu rezolvam nimic. Problemele raman tot acolo si blocam si niste resurse importante, subminand singuri dezvoltarea economica

 

Rm patrimoniu

RMGC investeste in patrimoniu mai mult decat o face statul roman. Fara sa scoata un gram de aur, a pus bazele celui mai mare program de cercetare arheologica din Romania si a restaurat deja prima casa din Rosia Montana – casa nr 325. Pana sa vina RMGC in zona nici nu se stiau prea multe de patrimoniul cultural din Rosia,asa ca lasati proiectul sa porneasca, pentru ca in zona este mare nevoie de locuri de munca!

investitii, nu liste

de asta are nevoie patrimoniul de la Rosia Montana, de investitii in conservare si reabilitare. includerea pe o lista nu ar ajuta cu absolut nimic. dovada - Sarmizegetusa

cea mai buna solutie

cea mai buna solutie pentru Rosia Montana, atat pentru oamenii de acolo, cat si pentru loc si pentru patrimoniu, este pornirea proiectului minier, lucrul acesta este clar deja

 

Proiectul RM

Proiectul RMGC prevede restaurarea si conservarea cladirilor din centrul istoric, multe dintre ele aflate intr-o stare avansata de degradare, si amenajarea zonei pentru locuit si in scopuri turistice. Pana inprezent, RMGC a cheltuit 17 milioane de dolari pentru cercetarea si restaurarea patrimoniului local siva mai investi 70 de milioane de dolari pentru punerea in valoare a patrimoniului din Rosia Montana.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor