Ziare.com

(P) Cat de mari sunt redeventele din Proiectul Rosia Montana?

Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 11:48

   

(P) Cat de mari sunt redeventele din Proiectul Rosia Montana?
La Rosia Montana, totalul beneficiilor economice pentru Romania, rezultate din redevente, taxe, impozite, cheltuieli cu furnizorii locali si forta de munca va fi de 5,3 miliarde de dolari, adica 78% din totalul beneficiilor proiectului.

Redeventa face diferenta

In ciuda unor voci care sustin contrariul fara niciun argument, redeventele pe care le castiga statele lumii de pe urma exploatarilor miniere aurifere depasesc rareori 2-3%, in timp ce multe dintre marile producatoare de aur prefera chiar sa nu perceapa redevente deloc si sa taxeze profitul investitiilor. La Rosia Montana se va aplica o redeventa de 6%.

Finlanda si Suedia, principalii producatori europeni de aur (impreuna au realizat in 2011 aproape jumatate din productia europeana, fara a socoti Rusia), nu percep redevente (nivel: 0%). Nici Austria, Germania, Groenlanda, Norvegia sau Marea Britanie nu cer redevente, preferand sa obtina venituri din impozitul pe profit, TVA, impozitul pe proprietati si contributii sociale.

Turcia, unul dintre cei mai mari producatori ai zonei noastre, are un nivel de 4%, in timp ce Spania aplica o redeventa de 2%, raportata la aurul care iese pe poarta turnatoriei. Azerbaijan are un nivel de 3% din pretul metalelor, iar Macedonia cere 2% din valoarea de piata a metalului.

In Canada, regiunea Quebec nu cere redevente, ci prefera sa incaseze o taxa suplimentara de 16% pe profit, stabilita anual in functie de activitatea minei. Nici autoritatile din Mexic nu cer redevente pentru productia de aur, iar redeventa in Australia vestica este de 2,5% pentru aur. In statul american Nevada, redeventa se bazeaza pe profit, nu pe productie, si poate varia intre 2 si 5%.

Noua Zeelanda a introdus recent redevente - fie 1% din vanzari, fie 2% din valoarea rezervelor, dupa caz; in Ghana nivelul este de 5%,iar in Burkina Fasso variaza intre 3 si 5%, in functie de cantitatea de aur produsa.

Studiu realizat pe 300 de proiecte miniere din lume

Datele sunt prezentate intr-un raport realizat in acest an de Raw Materials Group, la cererea Gabriel Resources. Studiul prezinta o analiza comparativa a redeventelor si a taxelor aplicate investitiilor miniere in diverse tari din Europa si de pe mapamond. Cu sediul la Stockholm, Raw Materials Group este divizia independenta de consultanta a IntierraRMG, principala sursa de analize pentru industria miniera mondiala.

In urma analizei a peste 300 de proiecte miniere, specialistii de la Raw Materials Group au constatat ca statul este implicat ca actionar in mai putin de 7% dintre ele. De altfel, cu exceptia Europei, principalele regiuni miniere Canada, Australia si tarile africane se caracterizeaza prin nivele reduse de redevente, precum si printr-o implicare minima a statului in actionariatul exploatarilor. Redeventa prevazuta in proiectul minier de la Rosia Montana este printre cele mai ridicate din Europa si chiar la nivel mondial.

Statul, rareori actionar la investitiile miniere din Europa

Analiza celor de la Raw Materials Group mai arata ca niciuna dintre tarile europene cu activitate miniera sustinuta nu este interesata ca statul sa detina actiuni la investitiile miniere, ba chiar tari precum Suedia si Finlanda incurajeaza noile proiecte inclusiv prin dezvoltarea infrastructurii zonei. Situatia nu difera nici la nivel mondial, cazurile cu implicare importanta a statului fiind izolate.

In aceste conditii, participarea statului roman in proiectul minier Rosia Montana este cea mai mare din Europa si una dintre cele mai mari din lume. In prezent, statul roman detine peste 19% din actiunile RMGC, iar procentul urmeaza sa creasca la 25% potrivit actului normativ care se dezbate in Parlament in aceasta perioada.

Cea mai mare redeventa din Europa, la Rosia Montana

Prin proiectul minier de la Rosia Montana, conform renegocierilor din 2013, se va plati cea mai mare redeventa din Europa: 6%. Media europeana este 4%, iar multe tari, inclusiv dintre cele cu traditie in mineritul aurifer, au redeventa aproape de zero.

In economia tarii intra 5,2 miliarde de dolari

Redeventa de 6% si participatia de 25% la actionariat se traduc prin venituri importante in vistieria Romaniei: 2,35 miliarde de dolari catre statul roman din taxe si impozite, plus alte 2,96 miliarde de dolari, cat vor incasa furnizorii si angajatii romani dupa inceperea proiectului. Astfel, in economia tarii vor intra 5,2 miliarde de dolari, in conditiile in care statul nu trebuie sa plateasca nimic pentru investitii, deoarece finantarea este asigurata de investitorul privat.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 3382 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
17 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Redeventele?

Cat de mari sunt spagile de USL-ul din cel mai mare adversar al proectului a devenit cel mai mare adept?

 

Suna bine

Dar nu prea! Canada cheltui 1 miliard ANUAL sa tina cianura sub control!
http://laurentiudumitru.ro/blog/2013/10/31/o-atentionare-de-peste-ocean-canada-si-cianurile/
raza de 70 de km unde adio orice activitate din cazua vaporilor de cianura! 4 munti rasi! 200.000 de mii de tone de cianura! Nu se MERITA! Nici pentru toti banii din lume!
Onoare nu se cumpara!

de ce minti?

Minti cu nerusinare. in primul rand, cianurile se folosesc in circuit inchis si apoi se neutralizeaza, in al doilea rand, nu vor fi 4 munti rasi, pentru ca se continua fosta exploatare de stat. de ce minti?

Ce vorbesti mah ???

noi suntem destepti si incasam 78% adica 5.2 mld usd si prostii aia doar 1.5 mld usd pentru 22%. Si cum ai ajuns la concluzia ca acolo sunt cca 150 T Au si cca. 1300 T Ag ? Cotat la cca 1280 usd/uncie de Au. Daca ai calculat toate aceste "beneficii" la 1750 usd/uncie atunci se presupune ca se vor obtine cca. 111 T Au.
Ca sa nu mai spun de tzepe de genul : am terminat de exploatat dar nu mai are cine sa se ocupe de mediu pentru ca firma a intrat in faliment si trebuie ca Romania , adica noi toti sa platim pentru acest dezastru ecologic.
Subliniez acest act barbar asupra mediului.
Pai bine bai jurnalistule, daca ai o apendicita, tu preferi sa fi operat cu drujba in locul bisturiului ?
Ai auzit de deontologie profesionala ?
Poate vrei sa sti daca exista si alternativa ? Sigur ca exista!
Am mai spus ca romanii au bani. Vezi listarea Romgaz. Pai cu mld de lei care neutilizati de la investitori (suprascriere de 17 ori) se putea incepe nu doar un proiect gen RM ci patru. Ca sa nu mai spun de metalele rare pe care se bat natiuni pentru a le avea, in timp ce noi le ingropam pe veci intr-o halda de semisteril.
Si ca sa pricepi bai jurnalistule cum vine treaba uite o comparatie: ai primit cadou un BMW M5 si sti ca motorul este bun de vanzareasa ca apelezi la un mecanic sa-l demonteze si sa-l vanda. Primesti 78% din pretul moturului si restul masinii o duci la remat.
Asa vezi tu proiectul RM.

 

Minciuni Haris

Se estimeaza ca se vor extrage 250 t aur si peste 1000 t argint care vor genera venituri de aproximativ 10 mld $.AL bugetul ed stat vor intra peste 2 mld $ direct iar in economia tari vor intra in jur de 3 mld $ ce consta in bunuri si serviici.Investitorul va avea profit in jur de 1.5 mld $. ce vrem mai mult? Cat despre faza aia ca la final fuge RMGC si ramane statului problema ecologizari tin sa reamintesc uitucilor ca garantia de mediu de 146 mil $ va fi depusa inainte de inceperea proiectului iar reabilitarea va incepe inca din perioada exploatarii.

de asemenea proiecte avem nevoie

asa este, e vorba de un proiect profitabil pentru tara noastra, pe langa banii care intra in buget, mai e vorba de investitii, de locurile de munca, iar totul se face pe cheltuiala investitorilor. cred ca de asemenea proiecte avem nevoie

Castigam mai mult ca investitorii. E un lucru bun

nu inteleg, te deranjeaza ca vom castiga mai mult decat investitorii pe cheltuiala lor? Eu zic ca e un lucru bun. cat despre mediu, se depune o garantie financiara inca de la inceputul proiectului si lucrarile de reecologizare vor incepe din timpul proiectului. poate ar fi cazul sa te informezi putin inainte sa arunci cu acuzatii

cine a luat banii pentru articolul acesta? ca nu se semneaza...

"In ciuda unor voci care sustin contrariul fara niciun argument"... scuza-ma tu cel care ai scris articolul dar cifrele tale ce argument au? Anul acesta agricultura a salvat Romania. Anul trecut la fel. De pe urma ei putem trai noi si generatiile urmatoare. De pe urma aurului cate generatii traiesc si ce ramane in urma?

 

In termen lung Romania mai plateste zeci de miliarde..

dupa RMGC.
Daca analizam ca numai Austria a investit peste 10 miliarde in Romania fara sa produca o paguba
in invarament, cele 5,3 miliarde de la RM sunt neglijabile.
Distrugera a 4 munti inpaduriti.
Distrugerea asezari de 2000 ani care poate intra fara probleme in patrimoniul UNESCO.
Lacul de ceanura care s ar putea revarsa ar produce singur pagube mai mari de 5.3 miliarde.
Sub lini Romania ramane si fara aur si cu paguba facuta.Numai Tonta vede altfel,lui nici nu e frica de cativa protestatori.

 

In realitate

In realitate, nu vor fi 4 munti distrusi, ca se continua fosta exploatare de stat. In realitate, pentru fiecare copac taiat, vor planta trei. Si in realitate, vor INVESTI in reabilitarea patrimoniului de la Rosia, lucru pe care nimeni altcineva nu il face. si nu va fi niciun lac cu "ceanura", aia e doar o minciuna grosolana. Asa ca in realitate, pe langa ca vom incasa multi bani la buget, se va si dezvolta zona datorita investitiilor lor

5,3 miliarde euro versus 80,03 miliarde euro

Redeventa de 6 % la metale nobile pt exploatarea Rosia Montana vor fi aplicate numai in viitoarele acorduri. Prevederea care stabila aplicarea retroactiva a fost modificata si publicata de Ministrul Finantelor Chitoiu.

 

Nu, redeventa nu este de 6%...

Pentru ca NU se va exploata aurul de la Rosia Montana, cel putin nu de catre Gabriel Resources si nu cu cianuri!
Articolul este o simpla si gretoasa actiune publicitara - marcata dealtfel corect, cu P, dar care nu convinge pe nimeni!
Sfatul meu, pentru cei de la RMGC este sa incerce sa-si lichideze afacerile din Romania, pana cand nu incep sa iasa la iveala multiplele matrapazlacuri si spagi cu care si-au sprijinit proiectul, ca atunci o sa incepa sa-i umfle parchetul, si e mai rau!

 

Ba da, redeventa e de 6%

Si este cea mai mare redeventa din Europa. Si care e problema daca vor exploata cu cianuri? la fel se exploateaza si in Finlanda, si in Suedia (avem aceleasi norme de mediu ca si ei), si in Noua Zeelanda, in SUA, peste tot de fapt. doar la noi se amana ani de zile pornirea unui proiect important de investitii, de asta si suntem cea mai saraca tara din Europa

sa se dea drumul la proiect!

La urma urmei, avem redeventa, cea mai mare din Europa, avem participatia gratuita de 25%, plus toate taxele si impozitele care se aplica in mod normal. Cred ca e cazul sa se si dea drumul la proiect, ca sa inceapa sa intre beneficiile in bugetul de stat si in economie, in felul asta putem sa scapam de dependenta de FMI, de exemplu

 

luati-va jucariile

Mai baieti luati-va jucariile si carati-va ...

Proiectul minier

Deja la Rosia s-au invesit de 10 ori mai multi bani decit acolo. La Baia Mare oamenii munceau dupa ureche, nu dupa proceduri. Baia Mare este garantia ca proeictul minier nu da gres. Se cunosc greselile de acolo si se va investi pentru a fi siguri ca nu se vor repeta.

 

am fost jefuiti destul pana acum...

Luati-va jucariile si carati-va ....Gasiti spagari tradatori de tara ...in alta tara bananiera ...


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor