Ponta, despre respingerea proiectului Rosia Montana: O sa platim toti despagubirile (Video)

Luni, 09 Septembrie 2013, ora 15:19
5703 citiri
Ponta, despre respingerea proiectului Rosia Montana: O sa platim toti despagubirile (Video)

Victor Ponta a anuntat luni ca proiectul Rosia Montana va fi trimis in Senat unde, luand in considerare majoritatea USL, va fi respins. Totusi, premierul a avertizat ca respingerea acestui proiect va atrage dupa sine mai multe procese din partea companiei de exploatare miniera care va cere despagubiri substantiale.

Ponta, despre proiectul Rosia Montana: Respingere urgenta la Senat, apoi la Camera

"In mod sigur vom avea un proces. Eu nu am vrut sa dau eu o decizie ca sa pierdem procesul si apoi sa dam banii de la guvern. Parlamentul de aia e Parlament ca sa accepte sau sa respinga un proiect. Cei de la compania Rosia Montana, din 2005, de cand a venit Traian Basescu presedinte a avut asigurari ferme ca proiectul se va face.

Acum, daca nu se va face, in mod sigur vor cere despagubiri. Am trimis proiectul in Parlament pentru ca trebuia sa am grija sa nu existe o raspundere a guvernului, ca el da bani tot din banii cetatenilor. Tinand cont ca e o majoritate parlamentara pentru respingere, proiectul se va respinge.

Crin Antonescu: Proiectul Rosia Montana nu poate fi sustinut, trebuie retras sau respins (Video)

Am si precizat ca o sa platim toti si cred ca e corect sa spunem acest lucru, faptul ca la un moment dat o sa platim cu totii. Banii publici sunt tot de la cetateni. Eu nu stiu cat vor cere, dar in mod cert vor fi procese", a declarat Victor Ponta.

Premierul sustine ca vor exista procese in ceea ce priveste respingerea proiectului Rosia Montana mai ales pentru ca, in ultimii zece ani, companiile au fost asigurate in repetate randuri ca proiectul de exploatare ramane in picioare si au demarat diferite proceduri in acest sens.

"Acea companie s-a bazat in ultimii noua ani pe declaratiile publice de sustinere ale lui Traian Basescu. Au fost facute contracte de asociere. Este o procedura intreaga de zece ani de zile. Dar vine acum scadenta", a declarat premierul.

Rosia Montana Antonescu: Basescu nu trebuia "sa se preteze la un mic joc electoral"

Cat despre decizia de a introduce proiectul Rosia Montana direct in Parlament, la vot, fara a mai constitui comisia care trebuia infiintata initial, Victor Ponta a declarat ca nu mai are niciun rost sa dezbata proiectul atata vreme cat liderii a doua mari grupuri din parlament s-au declarat a fi impotriva.

"Domnul Blaga si domnul Antonescu au zis inainte ca sunt impotriva. Daca au zis ei ce sa fac? De aceea am vorbit cu domnul Zgonea si eu am spus doua lucruri pe care le sustin. Primul, o decizie pe un proiect asa de controversat trebuie luata de forumul suprem al tarii adica de Parlament. Al doilea lucru este legat de ingrijorarile legitime. Exista si partea de avataje cum ar fi investitiile si locurile de munca. Dar din moment ce nu exista sprijin Parlament nu are rost sa mai tinem dezbateri", a declarat Victor Ponta.

Citeste si:
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Cine sunt parlamentarii și europarlamentarii care își vor da demisia din USR și îl vor urma pe Dacian Cioloș
Europarlamentarul USR Dacian Cioloş va anunţa un nou proiect politic săptămâna viitoare, au declarat pentru News.ro surse apropiate fostului lider USR. Cioloș va fi urmat de maximum 10...
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Lăutari și băutură. Un vicepreședinte PNL a explicat cum îi aborda pe primarii care cereau bani pentru proiecte VIDEO
Senatorul PNL Virgil Guran, ales vineri, 27 mai în funcția de vicepreședinte al partidului, a declarat în fața partidului modul în care îi aborda pe primarii care veneau la el să îi ceară...