Predoiu, despre Rosia Montana: Contine cianura juridica, cerem o analiza serioasa (Video)

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 19:26
1822 citiri
Predoiu, despre Rosia Montana: Contine cianura juridica, cerem o analiza serioasa (Video)

PDL ii solicita premierului Victor Ponta o analiza juridica serioasa asupra proiectului de la Rosia Montana, cu avocati specializati si loiali Guvernului si tarii, a declarat miercuri prim-vicepresedintele democrat-liberal Catalin Predoiu, intr-o conferinta de presa.

"PDL, ca partid de centru-dreapta, ramane consecvent si sprijina investitiile straine serioase care au ca rezultat crearea locurilor de munca, cu respectarea conditiilor de mediu. Proiectul Rosia Montana contine cianura juridica. Este neconstitutional si net in dezavantajul statului roman", a afirmat prim-vicepresedintele PDL.

Catalin Predoiu a sustinut ca proiectul privind exploatarea de la Rosia Montana trimis de Guvern Parlamentului "are serioase vicii de constitutionalitate".

"O spune chiar proiectul de aviz al ministerului Justitiei, semnat de ministrul Justitiei, trimis ministrului Dan Sova. Acest document, elaborat de o institutie profesionista, Ministerul Justitiei, spune clar ca nu este nevoie de o lege, ceea ce inseamna ca Guvernul fuge atunci cand trimite proiectul la Parlament.

Spune clar ca prelungirea licentei de exploatare pe 20 de ani aduce atingere proprietatii publice, garantata si ocrotita prin Constitutie. Spune clar ca licenta a fost acordata prin hotarare de guvern si tot prin hotarare de guvern trebuie prelungita daca este cazul.

Ciuca, despre Rosia Montana: Se tine cont de avize negative. Avem delegatie acolo

Obligarea Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale prin lege sa prelungeasca aceasta licenta echivaleaza cu o neconstitutionalitate si aduce atingere functionarii unor institutii publice ", a afirmat Predoiu.

El a reprosat Guvernului ca in proiectul de lege nu se precizeaza clar valoarea zacamantului si ce metale vor fi exploatate.

"Aceasta ar putea conduce pana la o diferentiere a obiectului licentei si a exploatarii propriu-zise. (...) Tot potrivit documentului pregatit de Ministerul Justitiei, se da prin proiectul Ponta posibilitatea investitorului de a modifica perimetrul de exploatare in mod unilateral, ceea ce lipseste de control statul roman asupra proiectului", a mai afirmat liderul PDL.

Catalin Predoiu a mai sustinut ca, in faza initiala, proiectul era lipsit de avizul celorlalte ministere.

"Iata motivele pentru care PDL a cerut retragerea proiectului din Parlament, pentru ca premierul trebuie sa-si faca temele in mod serios si sa-si asume raspunderea pentru sprijinirea investitiilor", a adaugat prim-vicepresedintele PDL.

Rosia Montana: Eurodeputati maghiari cer PE sa actioneze impotriva proiectului

Predoiu a criticat si pozitia publica a lui Victor Ponta, care a afirmat ca in calitate de deputat va respinge proiectul Rosia Montana, dar ca prim-ministru trebuie sa atraga investitii in Romania.

"Dedublarea premierului intre cele doua calitati a adus oamenii in strada, si nu proiectul in sine. (...) In acest moment, premierul ar trebui sa faca o analiza serioasa din punct de vedere juridic a intregii situatii, cu avocati specializati si loiali Guvernului si tarii, nu loiali altor institutii.

Pe baza acestei analize trebuie sa se stabileasca de catre Guvern care sunt interesele noastre, plecand de la strategia in minerit, de la strategia energetica, de la celelalte interese pe termen lung ale Romaniei (...) Trebuie facuta o strategie pe care Guvernul sa o prezinte public", a mai declarat prim-vicepresedintele PDL Catalin Predoiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Catalin Predoiu cianura Rosia Montana, #Predoiu cianuri juridice, #Predoiu analiza serioasa Rosia Montana , #proiect