Predoiu: Premierul sa organizeze urgent un dialog cu minerii de la Rosia Montana

Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 21:13
1117 citiri
Predoiu: Premierul sa organizeze urgent un dialog cu minerii de la Rosia Montana
Foto: Romania TV

Prim-vicepresedintele PDL, Catalin Predoiu a declarat, miercuri, ca "proiectul Ponta al Rosiei Montane contine cianura juridica" si este neconstitutional, sustinand ca premierul ar trebui urgent sa organizeze un dialog cu minerii care protesteaza in subteran.

"Cred ca premierul ar trebuie urgent sa organizeze un dialog cu acestia, premierul sa nu se mai ascunda in Palatul Victoria si sa nu mai faca declaratii iresponsabile, sa mearga in teren cu ministrii dupa el si sa stea de vorba, sa explice ce are de gand", a precizat Catalin Predoiu, intr-o conferinta de presa.

El a sustinut ca proiectul privind Rosia Montana este neconstitutional si in dezavantajul statului roman, iar declaratiile premierului Victor Ponta aduc atingere intereselor Romaniei.

Despagubiri de 2 miliarde de dolari la Rosia Montana - Ponta: Nu se pune problema sa acceptam

Predoiu i-a cerut lui Ponta sa nu mai pronunte cuvantul "despagubiri". "Ma vad obligat sa spun: Victor Ponta, nu mai pronunta cuvantul despagubiri! Victor Ponta, daca nu intelegi ce se intampla, macar taci din gura!", a adaugat Catalin Predoiu.

El a aratat ca proiectul trimis la Parlament are "serioase vicii de neconstitutionalitate" si ca acest lucru este spus chiar de Ministerul Justitiei intr-o scrisoare adresata ministrului Dan Sova.

Catalin Predoiu a spus ca, potrivit acestei scrisori a Ministerului Justitiei, se arata ca prelungiarea licentei de exploatare pe 20 de ani, in cazul Rosia Montana, aduce atingeri proprietatii publice, precum si faptul ca licenta a fost acordata prin hotarare de guvern si tot prin HG trebuie prelungita daca este cazul.

Potrivit lui Catalin Predoiu, PDL considera ca in acest moment premierul ar trebui sa faca o analiza serioasa din punct de vedere juridic a intregii situatii "cu avocati specializati si loiali Guvernului" si pe baza acestei situatii sa stabileasca care sunt interesele Romaniei, ce vulnerabilitati s-au creat.

Rosia Montana: 25 de mineri s-au blocat in subteran - cer aprobarea proiectului (Video)

Mai multe persoane s-au blocat, miercuri, in galeria Catalina-Monulesti din localitatea Rosia Montana (Alba), solicitand inceperea proiectului minier de exploatare a aurului din zona, in timp ce alte circa 300 de persoane protesteaza in centrul comunei.

Liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului" de la Rosia Montana, Cristian Albu, afirma ca in subteran s-au blocat, miercuri, mai multi mineri care lucrau in schimbul I in galerie, acestora fiindu-le teama ca isi vor pierde locurile de munca, intrucat le expira contractele.

Premierul Victor Ponta a anuntat, luni, ca proiectul referitor la Rosia Montana va fi pus pe ordinea de zi a Senatului si respins, acelasi parcurs urmand sa fie si la Camera Deputatilor. Guvernul a adoptat, in data de 27 august 2013, proiectul de lege referitor la Rosia Montana.

Documentul ar fi trebuit sa ajunga in Parlament pentru dezbatere, insa luni, 9 septembrie, sedinta Birourilor permanente reunite, care decideau infiintarea Comisiei speciale pentru proiectul Rosia Montana, a fost anulata.

Parlamentarii PNL vor vota pentru respingerea proiectului Rosia Montana, a anuntat luni presedintele liberalilor, Crin Antonescu.

Citește și:
Suma uriașă primită de partidele politice de la buget în 2022. Peste jumătate din bani, cheltuiți pentru propagandă
Suma uriașă primită de partidele politice de la buget în 2022. Peste jumătate din bani, cheltuiți pentru propagandă
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a constatat, în urma monitorizării de către Departamentul de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale a informaţiilor...
Provocarea lansată de Florin Cîțu pentru liderul PSD: ”Marcele, îți iei gașca și plecați acasă dacă îți arăt că se poate?”
Provocarea lansată de Florin Cîțu pentru liderul PSD: ”Marcele, îți iei gașca și plecați acasă dacă îți arăt că se poate?”
Fostul premier Florin Cîţu a criticat vineri, 3 februarie, intenția PSD de a introduce o taxă de solidaritate pentru companii. Cîțu a transmis, într-o postare pe Facebook, că poate...
Comentarii