Presa externa, despre Rosia Montana: Proiect respins pe fondul protestelor din Bucuresti

Luni, 09 Septembrie 2013, ora 23:12
32930 citiri
Presa externa, despre Rosia Montana: Proiect respins pe fondul protestelor din Bucuresti

Romania este pe cale de a respinge proiectul de la Rosia Montana, in urma a peste o saptamana de proteste in Bucuresti si in alte orase din tara, manifestatii care au scos zeci de mii de oameni pe strazi. Subiectul a generat interes si in cele mai importante institutii de presa internationale.

Prim-ministrul Victor Ponta a spus ca se asteapta ca Parlamentul sa respinga proiectul minier din Romania al companiei canadiene Gabriel Resources, care ameninta cu judecata daca acest lucru se va intampla, informeaza BBC.

Exploatarea miniera ar putea distruge munti intregi si ar implica folosirea a cianurii, afirma ecologistii. Gabriel Resources este actionarul majoritar al minei de la Rosia Montana, insa actiunile statului roman ar urma sa creasca la 25 la suta. In acelasi timp, statul percepe o redeventa de 6 la suta pe aurul ce va fi extras, iar operatorul minier al companiei, Rosia Montana, ar urma sa creeze 3.000 de noi locuri de munca. De asemenea, 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint ar fi urmat sa fie extrase din mina din Muntii Apuseni.

Activistii se tem insa ca exploatarea miniera ar crea haos intr-o zona pitoreasca si ar contamina apele din subteran cu cianura.

Planurile companiei canadiene de a extrage aurul au generat insa proteste din cauza folosirii cianurii, noteaza si agentia Associated Press, citata de The Star.

Premierul Ponta a afirmat ca va cauta alte modalitati de a obtine locuri de munca in zona Rosiei Montana, unde Gabriel Resources a incercat sa obtina avizul pentru a construi cea mai mare mina de aur din Europa.

Sustinatorii proiectului au motivat prin crearea de locuri de munca si de investitii straine, in timp ce opozantii sai au sustinut ca riscul pentru mediul inconjurator este unul prea mare.

Euronews titreaza ca proiectul aurifer din Romania a fost ingropat pe fondul protestelor de noapte de pe stazile Bucurestiului, observand ca multi dintre locuitorii din zona Rosiei Montana au refuzat sa-si vanda proprietatile pentru a face loc proiectului minier.

Guvernul roman este pe cale sa respinga insa proiectul canadian de exploatare a aurului de la mina din Rosia Montana, noteaza si Reuters, in ciuda faptului ca un director al Rosia Montana Gold Corporation si-a manifestat increderea ca Parlamentul roman va vota in favoarea planului companiei, chiar daca au avut loc proteste de strada.

Bloomberg scrie ca Victor Ponta le-a cerut parlamentarilor sa voteze rapid pe tema planurilor de respingere a celei mai mari mine de sur din Europa, majoritatea politicienilor opunandu-se proiectului, pe tema protestelor de noapte.

Sursa citata arata ca atat liderul liberal Crin Antonescu, cat si presedintele PDL, Vasile Blaga, au cerut ca proiectul sa fie respins, in timp ce parerile in cadrul PSD sunt impartite.

Si The Independent scrie despre subiect, aratand ca au crescut protestele fata de planurile de a distruge patru munti din Transilvania, prin constructia celei mai mari mine din Europa.

Premierul Ponta a recunoscut ca eforturile sale de a pune capat unui blocaj de 14 ani si de a da unda verde proiectului vor esua, pe fondul protestelor fata de folosirea cianurii in muntii din Transilvania. In Romania exista o ingrijorare publica in ceea ce priveste industria miniera, dupa accidentul din anul 2000, cand apa cu cianura s-a revarsat, contaminand rauri din trei tari.

Gabriel Resources a adus prima oara in discutie posibilitatea distrugerii a patru munti pentru a crea mina de aur si argint la sfarsitul anilor '90, insa planurile au fost date peste cap de opozitia vocala.

"Guvernul da inapoi pe seama proiectului minei de sur", noteaza si AFP, citata de La Nouvelle Republique, coalitia aflata la putere in Romania cedand astfel la presiunea strazii, retragand astfel sustinerea fata de proiectul de lege contestat. Analistii arata insa ca exploatarea miniera nu este ingropata.

Proiectul minier ar urma sa utilizeze 12.000 de tone de cianura pe an, amenintand, potrivit arheologilor, galeriile miniere din epoca romana. Compania a promis insa sute de angajari si respectarea normelor de mediu.

Nu in ultimul rand, Financial Post noteaza ca actiunile Gabriel Resources au scazut, luni, pe masura ce Romania ia in considerare respingerea proiectului minier. Daca dimineata scaderea a fost de 41 de centi, la orele amiezii scaderea actiunilor a fost de 52 la suta, pana la 70 de centi. Compania canadiana a amenintat insa cu actiuni in instanta fata de statul roman, daca proiectul va fi respins.

Ponta, despre proiectul Rosia Montana: Respingere urgenta la Senat, apoi la Camera

Prim-ministrul Victor Ponta a anuntat luni ca proiectul Rosia Montana va fi trimis spre votare in Senat, acolo unde USL avand majoritate, va fi probabil respins. Seful Guvernului a anuntat ca nu se va mai forma o comisie de dezbatere a proiectului Rosia Montana in Parlament si ca acesta va intra direct in Senat pentru a fi supus la vot.

Totusi, premierul a avertizat ca respingerea acestui proiect va atrage dupa sine mai multe procese din partea companiei de exploatare miniera care va cere despagubiri substantiale.

Eveniment Quarterly Report

Șoferii prinși beți sau drogați la volan vor avea interdicție de a conduce de până la zece ani, conform unui proiect legislativ
Șoferii prinși beți sau drogați la volan vor avea interdicție de a conduce de până la zece ani, conform unui proiect legislativ
Senatorul PSD Robert Cazanciuc anunţă că a depus, joi, un proiect legislativ care prevede, printre altele, interzicerea dreptului de a conduce pe o perioadă de până la 10 ani în cazul...
Iohannis: Rusia a calculat greşit. Pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câştige
Iohannis: Rusia a calculat greşit. Pentru securitatea noastră, a tuturor, Ucraina trebuie să câştige
Rusia s-a aşteptat la o comunitate internaţională slabă atunci când a atacat Ucraina, dar "a calculat greşit", a afirmat, joi, preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a susţinut o...
#presa externa Rosia Montana, #proiect respins Rosia Montana, #Ponta proiect Rosia Montana, #proiect respins proteste Rosia Montana, #Ponta respingere proiect Gabriel Resources , #proiect