Proiectul de la Rosia Montana, o amenintare pentru securitatea nationala Interviu

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 06:58
9359 citiri
Proiectul de la Rosia Montana, o amenintare pentru securitatea nationala Interviu
Foto: Arhiva

In conditiile sale actuale, exploatarea de la Rosia Montana reprezinta o amenintare pentru securitatea nationala a Romaniei, punandu-se in pericol nu numai resursele nationale a uneia dintre cele mai importante materii prime, ci si viitorul mai multor generatii, considera profesorul universitar si expertul in geopolitica Marius Vacarelu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Vacarelu critica incapacitatea actualei clase politice, atragand atentia totodata asupra dezinformarii si a lipsei de cunoastere privind toate detaliile proiectului de exploatare.

Cu toate acestea, profesorul nu exclude insa ca proiectul minier poate sa devina benefic pentru Romania, insa numai in momentul in care tara noastra nu va fi controlata de interese externe.

"Ar putea deveni benefic, daca exploatarea se va face de catre proprietar, adica de statul roman, cu o companie ce ii va apartine integral. Si licentele tehnologice se cumpara: se pot investi cateva milioane de euro pentru tehnologie, cu profit integral pentru viitor, de zeci de miliarde de euro", sustine Vacarelu.

Proiectul de exploatare a resurselor miniere de la Rosia Montana a fost catalogat drept o amenintare pentru securitatea nationala? In ce masura este adevarata aceasta afirmatie?

Da, este o amenintare, deoarece orice proiect de exploatare a unei resurse strategice este prin definitie o amenintare, daca aceasta exploatare nu se organizeaza cu inteligenta, cu eficacitate, gandindu-se insa si la respectarea intereselor generatiilor viitoare.

Proiectul Rosia Montana aduce in discutie aurul, materie prima strategica in mai multe industrii, dar si in asigurarea fortei monedei nationale. Or, exploatarea acestui zacamant "la rupere", de un investitor ce nu a dat dovada pana acum de respect fata de legalitate, ci doar de agresivitate si manopere viclene contra adevarului se dovedeste a fi o cale sigura de a pierde materia prima ce poate asigura inca o parte a suveranitatii economico-valutare a Romaniei.

In general, discutia privind Rosia Montana este axata pe resursele de aur si problemele ecologice. Exista insa si alte metale rare in acea regiune?

Cel mai probabil sunt si alte metale in regiune. Acest blocaj mediatic impotriva celor ce se opun proiectului releva ca "ceva e putred in Danemarca" si ca, intr-adevar, sunt mai multe interese in jurul acestui proiect, nu toate decelate inca de toata populatia Romaniei.

In acest context, se cuvine ca parchetele sa intervina, pentru ca cercetarea penala are ca obligatie aflarea adevarului, precum si stabilirea raspunderilor pentru acele fapte care nu respecta cadrul constitutional si legal existent.

La final, vom afla mai clar o mare parte a adevarului - deoarece este imposibil ca in urmatorii 5-10 ani sa aflam complet ceea ce se ascunde in spatele acestor promotori activi ai exploatarii.

In momentul in care premierul si presedintele se acuza reciproc, Academia Romana spune ca proiectul este dezastruos pentru tara, elitele ies in strada pentru a protesta fata de RMGC, cum de mai ramane inca pe masa guvernului un asemenea proiect?

Sunt mai multe explicatii, de la incompetenta guvernamentala, din ce in ce mai evidenta in economie si administratie, pana la suspiciuni de alte activitati imorale sau amorale ale celor ce sustin proiectul.

Trebuie sa observam un lucru: de 23 de ani in tara politicul discrediteaza elitele intelectuale, pentru ca acestea sunt mereu capabile sa le dezvaluie fata penibila si semi-analfabeta politic, administrativ si economic.

In acest efort de discreditare, mereu guvernul, oricine l-a condus, s-a aflat in frunte, iar acum se consuma episodul final al discreditarii. Daca guvernul reuseste sa discrediteze elitele intelectuale, si se incearca cu disperare acest lucru de peste un an, atunci tara nu va mai avea viitor, dar politicienii vor fi intangibili.

Cum deocamdata Internetul este controlat aproape autoritar de elitele intelectuale, iar prestatia politicienilor le indeparteaza si o mare parte a suporterilor lor fideli, rezultatul final nu e greu de prevazut.

Trebuie sa intelegem cumva si disperarea guvernamentala, deoarece realizarile lor sunt reduse si acest lucru se observa in mai multe straturi ale populatiei. Cresterea economica care sa se simta apare doar de la 5% in sus.

Ceea ce este acum in tara nu lasa conducerii politice alternative: ori insista cu acest proiect si oamenii nu se mai uita la imensele greseli din alte sfere ale economiei, ori abandoneaza proiectul si atunci se vor scoate pe tapet alte neimpliniri. Calculul este gresit, pentru ca nu face decat sa ii dezamageasca atat pe cei ce se opun proiectului Rosia Montana, cat si pe cei din alte sectoare ale economiei, care se simt abandonati.

Guvernul actual are o majoritate confortabila si ar trebui sa procedeze la asanarea economiei per ansamblu, realizand cat mai multe din dezideratele bunei administrari si bunei guvernari; faptul ca nu izbuteste sa se ocupe de aceasta ecuatie denota amatorism, incompetenta si lasitate. Or, toate acestea se platesc, iar pretextul ce va duce la decontul final poate fi Rosia Montana, dar poate fi la fel de bine un altul.

Exista in mass-media o campanie de dezinformare despre acest proiect? Care dintre tabere o face si cum se manifesta aceasta?

Da, este evidenta, iar cei care o fac sunt cei care au suficienti bani sa plateasca reclama, jurnalisti si oameni politici. E imposibil ca aceia cu bani mai putini sa realizeze o campanie de dezinformare, deoarece aceste operatiuni de escamotare a adevarului costa bani.

In acelasi timp, trebuie sa relevam si ca specialistii care deceleaza manipularile sunt mai usor de platit de cei bogati, ceea ce exclude manipularile din partea opozantilor proiectului, care, este mai mult decat evident, nu au la dispozitie aceleasi resurse materiale.

Campania se manifesta prin ascunderea adevarului - in cea mai mare parte - si prezentarea unor fapte sau activitati doar din unghiul convenabil, oferind o viziune monocroma unui tablou foarte nuantat.

Ceea ce s-a uitat este faptul ca majoritatea minciunilor sunt usor de contracarat de omul cu o minima luciditate a trecerii sale prin viata, iar fiecare zi mareste numarul acestora.

Singura problema pentru mediul politic este cand acesti oameni - ce incep sa vada din ce in ce mai bine - vor lua atitudine publica. Opt saptamani de proteste in zeci de orase nu lasa loc la interpretari pentru ceea ce va urma, cu atat mai mult cu cat iarna aceasta se anunta grea sub aspectul preturilor, iar faptul ca zeci de mii de cetateni ies acum fara sa fie platiti va da curaj si altora in primavara.

Totusi, in ce conditii exploatarea miniera de la Rosia Montana ar putea deveni benefica pentru Romania?

Ar putea deveni benefica, daca exploatarea se va face de catre proprietar, adica de statul roman, cu o companie ce ii va apartine integral. Si licentele tehnologice se cumpara: se pot investi cateva milioane de euro pentru tehnologie, cu profit integral pentru viitor, de zeci de miliarde de euro.

Sa nu uitam ca trebuie salvate si semnele istoriei - cine nu o pazeste pe Clio (muza istoriei - n.red.) nu va avea viitor. Iar biata nulitate de ministru al Culturii ar merita sa fie tinut cateva saptamani in biblioteca, la sectia de arheologie, pentru a intelege ca uneori cea mai buna parte a politicii se afla in pamant: nu doar tezaurele, ci si iluziile prostilor si incompetentilor.

Nici cea mai corecta exploatare nu isi atinge scopul, daca nu lasa nimic generatiilor viitoare. Or, tocmai asta se urmareste a se evita - sau asa pare.

Deci, exploatarea s-ar putea face fara probleme, daca se solutioneaza corect acest deziderat, ceea ce nu este imposibil.

Marius Vacarelu este specialist in drept public, stiinte administrative si geopolitica, cadru didactic la SNSPA si autor al mai multe carti si articole pe aceste problematici, publicate si sustinute in Marea Britanie, Franta, Cehia, Polonia si Rusia.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citește și:
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Fratelli d’Italia, partidul care a câștigat cele mai recente alegeri parlamentare din Italia, are din 2020 o filială și în România, condusă de către Alessandro Console, un om de afaceri...