Proiectul Rosia Montana a rupt Romania in doua tabere - Al Jazeera

Luni, 28 Octombrie 2013, ora 11:13
2796 citiri
Proiectul Rosia Montana a rupt Romania in doua tabere - Al Jazeera

Proiectul minier de la Rosia Montana a starnit reactii aprinse printre romani, care s-au impartit in doua tabere, cei care sustin exploatarea aurului si cei care sunt impotriva ei, se arata intr-un reportaj realizat de jurnalistii Al Jazeera.

In timp ce unii considera ca localitatea va fi exterminata, ceilalti afirma ca este o oportunitate care nu trebuie ratata.

Al Jazeera a stat de vorba cu Andrei Gruber, un localnic care respinge proiectul demarat de RMGC.

"Mineritul este ceea ce a creat asezarea de la Rosia Montana, insa asta nu inseamna ca tot el trebuie sa o si distruga. Ei nu vor putea incepe proiectul atat timp cat eu voi sta aici. Mai degraba as muri pe treptele casei mele", a spus localnicul.

Planul companiei miniere a provocat tensiuni in Rosia Montana si a intors oamenii unul impotriva celuilalt, avand in vedere ca unii au fost atrasi de promisiunea locurilor de munca, in timp ce altii au respins din start ideea, mai scrie Al Jazeera.

In plus, conflictele locale s-au transformat in proteste la nivel national, iar manifestatii de amploare au avut loc chiar si in alte tari.

Noi proteste fata de Rosia Montana: Imbranceli cu jandarmii (Video)

Corespondenta din Paris: A 9-a saptamana de proteste Rosia Montana

Argumente pro si contra

Dezbaterea a inclus, pana acum, activisti ecologisti si arheologi, uniti impotriva unui proiect despre care spun ca va polua intreaga zona rurala a Transilvaniei.

Pe de alta parte, sustinatorii proiectului au drept argument cresterea economica, in timp ce reclama influente rusesti si implicarea miliardarului George Soros, care, spun ei, ar dori ca Romania sa ramana in urma pe plan economic.

Magdalena Suciu, care locuieste in Rosia Montana de 30 de ani, a mentionat ca investitiile canadiene reprezinta o mare oportunitate pentru o zona care a suferit de pe urma somajului in ultimii sapte ani, de cand vechea mina a fost inchisa. Ea are in plan sa isi deschida un restaurant in viitorul apropiat, dupa ce se va da drumul proiectului.

In prezent, RMGC a achizitionat 60% din terenul necesar, de la 80% din proprietari, sustine Dragos Tanase, directorul RMGC, care promite ca compania va angaja 900 de persoane, va porni o noua afacere si va oferi statului roman un castig de cinci miliarde de dolari.

In plus, el a avertizat ca actionarii RMGC ar putea da statul in judecata daca proiectul nu va progresa in curand.

Insa activistii ecologisti subliniaza ca riscurile sunt prea mari si avertizeaza in privinta substantelor toxice, oferind drept exemplu accidentul de la Baia Mare, din 2000.

"Oamenii de la Rosia Montana castiga bani din turism, din productia de miere, culeg fructe de padure. Dar afacerile nu vor mai merge daca zona in care se afla cel mai mare lac cu cianuri din Europa", spune Tudor Bradatan, unul dintre activisti.

Si cei care militeaza pentru pastrarea patrimoniului cultural au tras semnale de alarma, deoarece multe galerii de pe vremea Imperiului Roman ar putea fi afectate grav de exploatarea miniera.

Ana Otilia Nutu, analist la Expert Forum, arata insa ca exista informatii putine despre costul, beneficiile si riscurile proiectului, dar si daca compania va fi in stare sa plateasca eventualele daune.

In Rosia Montana, Gruber arata ca proiectul a fost, de fapt, scanteia care a amplificat rascoala romanilor fata de clasa politica.

"Nu mai e vorba doar despre mina de aur. Este vorba despre politicienii murdari si despre modul dezgustator in care au tratat tara pentru prea mult timp", conchide publicatia citata.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....