Proteste pentru Rosia Montana, ziua 5 - "Popor de oi, iesiti din casa, va mananca lupii" (Video)

Joi, 05 Septembrie 2013, ora 23:37
3884 citiri
Proteste pentru Rosia Montana, ziua 5 - "Popor de oi, iesiti din casa, va mananca lupii" (Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Cateva sute de persoane, in majoritate tineri, s-au adunat joi seara, pentru a cincea zi la rand, in Piata Universitatii din Bucuresti, pentru a protesta fata de proiectul minier de la Rosia Montana.

Protestatarii au ocupat zona fantanii de la Universitate si sunt flancati de cordoane de jandarmi.

Ei scandeaza "Fara referendum!" si "Uniti, salvam Rosia Montana!" si agita pancarte cu mesaje printre care "Popor de oi, iesiti din casa, va mananca lupii", "Salvati-va!" si "Salvati Rosia Montana!".

Miercuri seara, protestatarii s-au strans tot la fantana de la Universitate, de unde, ocolind fortele de ordine, s-au deplasat pe bulevardul Regina Elisabeta si au blocat temporar circulatia pe ambele sensuri.

Protestatarii vor retragerea proiectului de lege ce reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, anularea contractului cu Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatarilor cu cianuri in Romania si introducerea zonei Rosia Montana in patrimoniul Unesco.

Proteste pentru Rosia Montana, ziua 4 - Imbranceli cu jandarmii, trafic blocat, muzica si poezie

Proteste pentru Rosia Montana, ziua 3 - Sute de oameni la Universitate si pe Calea Victoriei (Video)

Protestele de la Bucuresti, alaturi de manifestari similare desfasurate duminica in alte orase din tara, au inceput dupa ce Guvernul a aprobat, in 27 august, un proiect de lege care reglementeaza exploatarea minereurilor din perimetrul Rosia Montana, documentul urmand sa fie transmis Parlamentului spre adoptare.

La protestele de duminica, luni si marti, o parte a manifestantilor au blocat temporar traficul pe bulevardele Regina Elisabeta si Nicolae Balcescu si, respectiv, Calea Victoriei.

Exploatarea miniera ar urma sa inceapa in noiembrie 2016, dupa ce planul urbanistic zonal va fi aprobat pana la sfarsitul acestui an, iar participatia statului ar creste cu inca 5,69%, la 25% din actiuni, dar conditionat de emiterea la timp a tuturor autorizatiilor, potrivit unui draft al Acordului intre Guvern, Gabriel Resources si Rosia Montana Gold Corporation pentru inceperea exploatarii.

Proteste pentru Rosia Montana, ziua 2 - Mesaj pe troleibuz: "Ponta, esti un lingou" (Video)

Proteste pentru Rosia Montana: "Iesim in strada ca in '90. Suntem oameni inteligenti, nu disperati" (Video)

Compania Rosia Montana Gold Corporation detine la Rosia Montana (judetul Alba), prin concesionare in vederea exploatarii, cel mai important zacamant de aur din Romania, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.

Investitia Rosia Montana, blocata de mai multi ani din cauza disputelor privind protectia mediului, a fost inclusa in Planul national de investitii si locuri de munca lansat, in urma cu o luna, de Guvern si prezentata ca proiect de "exploatare cu noi standarde de mediu" de unde statul estimeaza beneficii de 78% din ceea ce genereaza proiectul.

Compania Gabriel Resources detine in prezent 80,69% din proiectul Rosia Montana, restul fiind in posesia statului prin compania Minvest.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#proteste Rosia Montana ziua 5, #numar protestatari Rosia Montana, #proteste Bucuresti Rosia Montana , #proiect