Raport: Rosia Montana are cel mai important complex de mine aurifere din perioada romana din lume

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 22:43
4655 citiri
Raport: Rosia Montana are cel mai important complex de mine aurifere din perioada romana din lume
Foto: ro.greenmedia.md

La Rosia Montana se afla cel mai important complex de mine aurifere subterane din perioada romana, cunoscut in lume, zona find eligibila pentru includerea in Patrimoniul Mondial UNESCO, releva raportul intocmit in 2010 de profesori arheologi de la universitatile Oxford si Leicester.

Raportul a fost prezentat, joi, intr-o conferinta de presa, sustinuta de Serban Sturdza, vicepresedinte al Ordinului Arhitectilor din Romani (OAR) si al fundatiei Pro Patrimonio, Sergiu Nistor, presedintele ICOMOS Romania, Stefan Balici, vicepresedinte al Asociatiei "Arhitectura. Restaurare. Arheologie" (ARA), si Alexandru Dragoman, cercetator la Institutul de Arheologie "Vasile Parvan" al Academiei Romane.

"Peisajul cultural de la Rosia Montana este de o importanta internationala exceptionala"

Expertii britanici concluzioneaza ca "peisajul cultural de la Rosia Montana este de o importanta internationala exceptionala", minele romane din zona reprezentand "cel mai mai important complex de mine aurifere subterane din perioada romana cunoscut in lume".

"In vaile Corna si Rosia Montana, precum si in muntii de la Carnic, Cetate, Carnicel si Jig-Vaidoaia, minele romane, medievale, de secol 18 si 19, precum si galeriile si instalatiile perioadei comuniste au creat laolalta un palimpsest unic al explorarii", se arata intr-un rezumat al raportului.

Stefan Marincea: La Rosia Montana sunt 13-14 falii sub viitorul iaz de decantare

De asemenea, peisajul de suprafata, incluzand locurile de procesare a minereurilor, asezari, biserici si cimitire constituie, alaturi de amenajarile subterane, o istorie extraordinar de bine documentata a explorarii miniere din perioadele romana si medievala, din modernitatea timpurie si din perioada comunista, se mai arata in raport.

Raportul e realizat de profesori de la Oxford si Leicester

Potrivit participantilor la conferinta, acest raport a fost realizat, in 2010, de profesori arheologi de la universitatile Oxford si Leicester din Marea Britanie, sub coordonarea Ministerului Culturii, cu o finantare de 10.000 de lire sterline asigurata de fundatia Pro Patrimonio, in baza unui protocol de colaborare incheiat cu mai multi ani in urma intre ONG si institutie.

Fundatia nu a avut insa acces la raport, documentul fiind remis Ministerului Culturii, care nu l-a facut public. Pe de alta parte, ministerul a asigurat, din fonduri publice, banii necesari pentru deplasarea de patru zile a expertilor britanici la Rosia Montana, in urma careia a fost intocmit raportul, a spus vicepresedintele ARA Stefan Balici.

Directorul RMGC da asigurari ca locurile de munca de la Rosia Montana sunt exclusiv pentru romani

Totodata, in ianuarie 2011, Comisia Nationala a Monumentelor Istorice a votat in unanimitate pentru inscrierea Rosia Montana in Lista tentativa a Romaniei pentru UNESCO. Desi dispunea si de documentatia necesara pentru inscrierea Rosiei Montane pe lista tentativa, depusa de OAR si ARA, Ministerul Culturii nu a facut demersuri in acest sens nici pana in prezent.

In schimb, in iulie 2011, Directia de Cultura Alba a emis certificatul de descarcare arheologica pentru Masivul Carnic. Ministerul Culturii a mai emis un certificat de descarcare de sarcina arheologica pentru Masivul Carnic, in 2004, acesta fiind anulat in instanta trei ani mai tarziu, in urma actiunii asociatiei Alburnus Maior.

Si certificatul emis in 2011 a fost atacat in instanta, a precizat Balici.

Intr-o conferinta sustinuta pe 23 septembrie in Capitala, reprezentantii Pro Patrimonio au acuzat Ministerul Culturii de blocarea includerii zonei Rosia Montana in Patrimoniul Mondial UNESCO si au reclamat secretizarea raportului arheologic al profesorilor britanici referitor la masivul Carnic.

Ministerul Culturii nu a avut bani pentru raportul arheologic

Presedintele fundatiei, arhitectul Serban Cantacuzino, a sustinut ca a fost contactat, la Londra, de reprezentanti ai Ministerului Culturii, pe vremea ministrului Kelemen Hunor, care i-au explicat ca isi doresc salvarea patrimoniului de la Rosia Montana si ca vor sa pregateasca dosarul necesar procesului de includere, insa ministerul nu are bani pentru efectuarea raportului arheologic.

Fostul ministru al Culturii Kelemen Hunor declara, pe 24 septembrie, ca raportul intocmit in urma cu trei ani pe tema vestigiilor istorice de acolo se afla in posesia sa, si nu la minister.

Ghise: Mize in proiectul Rosia Montana sunt si mineralele si substantele rare

El a mai declarat, tot cu o luna in urma, ca nu se pot face demersuri pentru includerea Rosiei Montane in UNESCO impotriva vointei autoritatilor locale, pentru ca acestea trebuie sa aiba grija de un monument inclus in Patrimoniul Mondial si sa vina cu planul de management pentru monumentul respectiv, iar autoritatile locale din Rosia Montana s-au declarat, inca din 2010, impotriva acestui proiect.

In 14 iulie 2011, Ministerul Culturii anunta ca Directia Judeteana pentru Cultura Alba a emis, in aceeasi zi, certificatul de descarcare de sarcina arheologica pentru o parte din Masivul Carnic.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Rosia Montana raport profesori englezi, #Rosia Montana galerii monument Unesco, #Rosia Montana raport monument unic , #proiect