Rosia Montana: Ministerul Justitiei a dat aviz pozitiv

Luni, 09 Septembrie 2013, ora 11:58
4490 citiri
Rosia Montana: Ministerul Justitiei a dat aviz pozitiv
Foto: Arhiva

Ministerul Justitiei a dat aviz pozitiv pentru exploatarea aurului de la Rosia Montana.

Chestionat de jurnalisti, luni, cu privire la avizul negativ pe care l-ar fi dat pentru proiectul Rosia Montana, ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, a declarat ca acesta este unul pozitiv, si nu negativ, cum aparuse anterior in presa, informeaza Realitatea Tv.

Recent au aparut informatii conform carora institutia nu a avizat favorabil proiectul exploatarii de la Rosia Montana, formuland observatii care au nu mai putin de 18 pagini. In raportul citat de Digi 24 se arata ca respectivul contract intre statul roman si Rosia Montana Gold Corporation nu trebuie reglementat prin lege.

De ce nu a avizat Ministerul Justitiei proiectul Rosia Montana - vezi explicatiile

In plus, in act se mai preciza ca Parlamentul, "poate aduce orice fel de modificare textului, gasindu-se in situatia de a dezbate un act individual", astfel ca Legislativul "ajunge sa exercite atribute ale puterii executive".

In raportul Ministerului Justitiei se prevedea si faptul ca initatorul contractului cu Rosia Montana, Ministerul Proiectelor de Infrastructura, introduce termeni confuzi, "care ar putea pune statul in pozitia de a pierde chiar controlul asupra a ceea ce se intampla la Rosia Montana".

Astfel, prin aplicarea legii in forma actuala, aceata ar putea implica investitorul privat in efectuarea de exproprieri in zona, iar textul de lege da dreptul investitorului sa decida singur daca vrea sa isi extinda perimetrul de exploatare.

De asemenea, se preciza ca ar trebui reanalizata calificarea interesului public national ca fiind "deosebit", pentru ca genereaza confuzie.

Rosia Montana Numar record de protestatari - peste 10.000 de oameni, in centrul Bucurestiului (Galerie foto & video)

Proiectul exploatarii de la Rosia Montana are nevoie de avizul a inca 10 ministere si autoritati de stat cu atributii legale in materie, pentru a putea fi validat.

Guvernul a dat aviz favorabil exploatarii miniere de la Rosia Montana, provocand proteste in mai multe orase din Romania, inclusiv in Capitala, zeci de oameni iesind in strada pentru a protesta fata de aceasta exploatare.

In acelasi timp, adoptarea proiectului in Parlament este inca pusa sub semnul intrebarii.

Ponta: Am trimis proiectul Rosia Montana la Parlament ca sa nu fim dati in judecata

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#Rosia Montana aviz Ministerul Justitiei, #Rosia Montana aviz Justie, #Rosia Montana aviz, #rosia montana exploatare aur , #proiect