Ziare.com

Rosia Montana: Proiectul, respins de comisia speciala - Ce recomanda parlamentarii (Document)

Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 18:28

   

Rosia Montana: Proiectul, respins de comisia speciala - Ce recomanda parlamentarii (Document)
Comisia pentru Rosia Montana a dat raport negativ pentru actualul proiect de lege privind exploatarea miniera.

Membrii comisiei parlamentare au cerut, luni, respingerea proiectul de lege privind exploatarea miniera, recomandand realizarea unei legi aplicabile oricarei exploatari miniere auro-argintifere, transmite Realitatea TV.Comisia considera ca proiectul nu acopera toate cerintele privind cadrul de desfasurarea a activitatii de exploatare a resurselor minerale si cere sa se respecte normele UE si principiile de dezvoltare zonelor cu proiecte durabile.

17 parlamentari din Comisia speciala au votat impotriva demararii proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana, in vreme ce doi dintre membrii comisiei s-au abtinut, potrivit Digi 24.

Totodata, parlamentarii au apreciat modificarile aduse propunerii initiale facute de Guvernul Romaniei si considera ca, in contextul unui "cadru legislativ coerent", exploatarea poate aduce tarii noastre beneficii.

Rosia Montana. Ce se ascunde in spatele votului de suspendare a proiectului

"Dezbaterea, desi a durat foarte mult, a fost necesara. Daca Guvernul acesta nu-si asuma scoaterea acestui cartof fierbinte, nu stiu daca altcineva ar fi avut curajul. (...)

Este obligatoriu ca de acum incolo dezbaterea sa continue, ne dorim un cadru cat mai larg legislativ, nedorim pastrarea beneficiilor aduse de Guvernul Romaniei, pentru ca este o diferenta intre ceea ce a negociat Guvernul Romaniai in 2013 si ceea ce a negociat Guvernul Romaniei in 1999", a precizat Darius Valcov, presedintele Comisiei Speciale pentru Rosia Montana.

Totodata, acesta a precizat ca luni seara sau marti dimineata raportul Comisiei va fi inaintat Senatului, care il va pune pe ordinea de zi a plenului.

Proiectul urmeaza sa fie dezbatut in plenul Senatului, iar rolul decizional apartine Camerei Deputatilor.

Esec al lucrarilor Comisiei Rosia Montana: Dupa 10 ore de discutii, a lipsit cvorumul

Concluziile raportului

Comisia considera ca Proiectul de lege supus examinarii nu acopera in mod satisfacator toate cerintele complexe privind cadrul desfasurarii activitatii de exploatare a resurselor minerale in Romania si, in consecinta, propune respingerea acestuia.

Avand in vedere carentele legislatiei actuale, care nu tine cont de specificul unor proiecte de anvergura proiectului minier in discutie, Comisia recomanda completarea cadrului legislativ cu masuri care sa stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare. Comisia considera necesara stabilirea unor conditii de parteneriat corect intre actionarul majoritar si compania de stat romaneasca, cu respectarea normelor comunitare obligatorii si a principiilor dezvoltarii durabile a zonelor in care va fi realizat proiectul.

Comisia apreciaza modificarile conditiilor Acordului initial (licenta) propuse de Guvernul Romaniei, considerand ca acestea reprezinta o imbunatatire reala fata de licenta in vigoare si pot aduce beneficii economice pentru statul roman.

Comisia propune o serie de actiuni pentru stabilirea unui cadru legislativ coerent, care sa sprijine pozitia de negociere a statului roman si in alte proiecte de asemenea anvergura.

Comisia apreciaza ca este necesara analizarea unor scenarii alternative de stabilire a redeventelor si a participatiei statului in cazul exploatarilor miniere, avand in vedere exemplul altor state.

Comisia atrage atentia asupra unor posibile incalcari ale legislatiei in vigoare pe parcursul derularii proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana. De aceea, Comisia va inainta raportul autoritatilor competente cu scopul asigurarii legalitatii integrale a proiectului Rosia Montana si investigarii, acolo unde este cazul, a faptelor presupus ilegale.

Comisia considera ca este nevoie de un cadru legislativ cat mai larg care sa fie supus dezbaterii parlamentare, referitor la proiectele miniere auro-argentifere, care sa permita dezvoltarea industriei miniere in Romania si atragerea de investitori.

Comisia recomanda desecretizarea licentei si a documentelor clasificate aferente prezentului proiect minier (mai putin a hartilor si a documentelor referitoare la zacamant).

Comisia solicita ministerelor de resort si institutiilor implicate in evaluarea proiectului de la Rosia Montana analizarea tuturor aspectelor semnalate in urma audierilor desfasurate in cadrul Comisiei si cuprinse in prezentul raport si demararea procedurilor in consecinta.


Rosia Montana nu prezinta "elemente de unicitate" pentru a fi inclusa pe lista patrimoniului UNESCO

In ceea ce priveste includerea zonei de la Rosia Montana pe lista siturilor protejate de UNESCO, comisia recomanda Ministerului Culturii initierea unei dezbateri publice nationale pe aceasta tema.

"O parte dintre expertii consultati, precum si reprezentantii Ministerului Culturii subliniaza imposibilitatea de a propune astazi clasarea pe lista tentativa UNESCO a localitatii Rosia Montana, intrucat nu prezinta elemente exceptionale sau de unicitate.

Galeriile subterane, daca vor fi conservate, pot constitui un element, dar nu de unicitate. In plus, galeriile romane subterane, vizate a deveni in perspectiva monumente UNESCO, ar trebui puse in valoare si redate unui circuit turistic inaintea formularii solicitarii de clasificare UNESCO. Referitor la acest aspect, in cadrul audierilor, Ministerul Culturii a precizat ca aceste conditii ar putea fi indeplinite peste 10 ani", se arata in documentul citat.

I.S., D.R.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9780 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
35 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

COMISIA lipitorilor de afise:

1)."Rosia Montana nu prezinta "elemente de unicitate"
Cum ati juns la concluzia asta?
Cei trei experti, Andrew Wilson, David Matingly si Michael Dawson, de la Universitătile din Oxford si Leicester: situl de la Rosia Montană indeplineste 4 (patru) criterii pentru listarea in UNESCO, in conditiile in care indeplinirea unui singur criteriu e suficientă. Realizat in perioada in care ministrul Culturii era Kelemen Hunor, raportul “dispăruse" din arhivele ministerului, actualul ministru al Culturii, Daniel Barbu, afirmand că nu stie ceva de existenta lui! (http://www.cotidianul.ro/raportul-expertilor-de-la-oxford-rosia-montana-indeplineste-criteriile-unesco-224879/)
Adica o comisie formata din lipitori de afise, (unul este de meserie) este mai competenta decat cei trei experti, profesori universitari!!!
2)."Comisia recomanda desecretizarea licentei si a documentelor clasificate aferente prezentului proiect minier (mai putin a hartilor si a documentelor referitoare la zacamant).
Desteptilor, "hartile si documentele referitoare la zacamant", le-ati instrainat voi catre RMGC! Secretizata-i licenta si celelalte documente aferente contractului, c-ase-au vrut cei care-au incheiat contractul, s-o faca pe sestache!
Bine macar ca n-ati indraznit sa dati "unda verde" !

 

praf in ochii romanilor

uslasi vor face alta lege, aproape identica, probabil isi maresc acum comisionul si o vor aproba. important e sa se umple ei de bani, pericolul cu cianura nu-i al lor, nu locuiesc acolo, pe Valea Ariesului, pe malul Muresului.
La ei pe Dambovita nu are cum ajunge cianura.

 

Nici macar nu e nevoie sa faca o alta lege

Legea "veche", cea din 2009, initiata de PSD si PDL (Grebla + Ruset), exista inca prin sertarele parlamentului. Se poate verifica imediat ca acea lege este INCA "la comisii", adica sta in asteptarea momentului prielnic pentru a servi scopului initial...

http://www.cdep.ro/pls/proiecte/upl_pck.proiect?idp=10585

Sint obsedat de alegeri

,

poate nu ai citit atent, am scris de fapt la fel

uslasi vor face alta lege, aproape identica, probabil isi maresc acum comisionul si o vor aproba.
aproape identica=schimbat ceva, cateva vorbe:-)

inca un "succes" din seria, oltchim, cfr-marfa;congresu' psd=succes!

Bine ca macar realizarile psd, raportate la congres sau ce-o fi fost, au fost marete!

voila, exact ce am scris, inainte sa apara

acest articol:
http://www.ziare.com/rosia-montana/proiect/rosia-montana-ce-se-ascunde-in-spatele-votului-de-suspendare-a-proiectului-1267355

salut

5 din 5.puncte

bat pasul pe loc

se bate pasul pe loc... tara are nevoie de investitii, de bani la buget, de locuri de munca, iar guvernantii doar amana fara sens aceste lucruri! macar sa faca odata cadrul legislativ si sa porneasca mineritul!

Cu psd-ul cred ca o sa mai voteze..........

Doar ulea spatarul !

RM , usl-versus usl

Proiectul RM ia fiinta in 1997 sub conventia democrata dar asta nu inseamna ca sa asteptat venirea la putere a conventiei pentru a lua fiinta acest proiect.Evident ca pentru acest proiect sa lucrat cu mult mai inainte iar daca ne intoarcem cu numai 1-2 sau 4 ani in urma,cine era presedintele tarii si cine era primul minsitru.Este vorba de aceiasi oameni care au venit cu instructiiuni de la moscova , despre cum sa ruineze Romania post decembrista,Ion Iliescu si Nicolaie vacaroiu.De ce se bat acum chiar oamenii psd pentru oprirea acestui proiect,proiect pe care tot ei l-au infiintat?
1) Daca acest proiect ia amploare sub Basescu,se vor intocmi multe dosare si multi vor merge la puscarie pentru jaful comis,numir Rosia Montana.Acst contract sa incheiat in conditii extrem de dezavantajoase romaniei ,danatoare chiar si chiar ei o spun, cei din usl.
2) O exploatare sub Basescu ar insemna si o supraveghere normala incat sa nu se poata fura prea mult si iarasi usl-istilor nu le convine.

Nu va este clar ca usl-istii se lupta sa opreasca un proiect conceput de ei,proiect pe care il critica, de ce oare ?

Ponta,esti criminalul procurorului Panait ?
http://www.exploziv-news.ro/special/847-victor-ponta-este-asasinul-procurorului-cristian-panait-dupa-9-ani-exploziv-news-redeschide-un-dosar-bine-ascuns-de-catre-complicii-psd-dosarul-117p2002-dosarul-crimei.html

repede cu un alt proiect ! asa nu se mai poate !

lasati oamenii sa faca o pauza si veniti cu alt proiect !
Nastase are o idee buna !

 

Halo... "prieteni"

Anpullea 13, Samsulllea22,DAVE,& Co...sunteti foarte
suparati????
V-ati agitat degeaba , ca PEPSI , dar nu e nimic pierdut mai sunt Gazele de Sist.

 

praf

aruncat in ochii cetatenilor. asta este rezultatul negocierilor in usl. habar nu au cum sa gestioneze acest proiect. cu o mana propun proiectul, cu o alta voteaza impotriva.

 

sa ne tot miram...

si ne miram dupa aia ca suntem cea mai saraca tara din Europa, cand investitii majore, cum e asta de la Rosia Montana, se amana ani de zile fara niciun motiv?

Nic tu....

nu poti fii asa prost fara un motiv. Vrei sa ni-l spui si noua. Nu de alta dar as putea presupune ca esti mostenitorul celei mai proste gene a neamului tau si implicit al nostru, in cazul in care esti roman ...

Sa respecte normele UE ....da asa sa fie

UE subventioneaza tot ce apartine de patrimoniul
UNESCO. Nu a recomandat niciodata distrugerea lui.
Numai Barbä nu stie despre ce e vorba.

 

la fel se intampla si cu explorarile pentru gazele de sist

intra in proprietatile oamenilor fara ca macar sa anunte, lasa dinamita pe campul cetatenilor fara ca acestia sa fie macar pusi la curent , se comporta ca si cum proprietatea cetatenilor, cea consfintita de catre Constitutie, nu mai exista. E grav :
http://www.nasul.tv/2013/11/11/rascoala-de-la-mosna-angajatii-de-la-prospectiuni-au-montat-din-nou-cabluri-pe-terenurile-satenilor/

Coùmisia parlamentara a intors proiectul, dar asta nu inseamna ca problemele legate de incalcarea legilor actuale si mai ales a Constitutiei sunt rezolvate. Vor incerca desigur sa eternizeze abuzul prin noua lege a exploatarilor miniere. Nu am incredere in USL.

patrimoniu

la Rosia Montana, singurii care au investit si care si-au asumat investitii in patrimoniu sunt cei de la RMGC, integral pe cheltuiala lor.

exact...

...ceea ce-ti spuneam mai sus, iti dai interesul sa fii foarte convingator desi nu este deloc magulitor pentru *** si tactu

Cum se poate face ca acest proiect sa dispara definitiv ? Si mai

ales, cand intentioneaza statul roman sa dea in judecata RMGC cerand daune enorme si perfect indreptatite ? Parcursul acestei corporatii este semanat cu ilegalitati, de la obtinerea contractului initial pana la demolari de case inscrise in patrimoniul national si finantari ale mass mediei romanesti care au iz de santaj (ce iz ? duhoare de santaj !). Angajatii RMGC sunt o sursa nesecata de incidente violente in zona.

 

@Calina-cum se poate trece....

Daca stii despre astfel de incidente de ce nu le arati.Vino cu exemple concrete,dovedite,ca alta sursa de
informare nu au bietii oameni manipulati.Ti-e frica ca te da afara din sindicat sau din tara?N-ai bafta asta.

Insirui mai jos cateva exemple, inafara de cel al

deputatului Cernea amenintat cu linsarea cand a fost la Rosia Montana (Daca Romania e un stat de drept, incidentul ar fi trebuit tratat cu cel putin aceeasi seriozitate ca si luneta ministrului Barbu. Ori, unde sunt cei 40 de audiati, cei 5 inculpati in acest caz?)

-Iata ce se intampla cand niste studenti merg sa filmeze la Rosia Montana.

http://www.youtube.com/watch?v=zwmUjUPcxWs

- Despre cum angajații companiei au scos cuțitul și l-au pus la gatul unei fete :
http://voxpublica.realitatea.net/politica-societate/firea-e-stresata-de-opozantii-proiectului-de-la-rosia-montana-doamna-firea-cu-violentele-rmgc-ce-facem-stiti-ca-angajatii-companiei-au-scos-cutitul-si-l-au-pus-la-gatul-unei-fete-98741.html

- despre cat de "libera" e circulatia in timpul manifestatiilor organizate de RMGC

http://www.youtube.com/watch?v=p43fV0UcYIw

Un singur cuvant: UNESCO

Si proiectul si rmgc dispare definitiv, indiferent ce legi voteaza astia.

de asemenea proiecte avem nevoie!

de ce sa dispara? pentru ca vor sa investeasca in Romania cateva miliarde de dolari? pentru ca prin proiectul asta se vor aduce alte cateva miliarde de dolari la bugetul de stat, plus ca se va dezvolta o zona care acum e in saracie si somaj? de asemenea proiecte avem nevoie!

Nu, dar ...

chiar esti prost pe fata, pe cine vrei tu sa mai convingi in plus ca pe noi...?!?!

gubernul sa se ceara afara pentru incompetenta...

restul sa il ia psd-ul lui gagauta tontanel javre-s toti ***-i si el!!!

 

Clar vot politic

s-a votat asa ca sa nu se dezbine usl
interesele sunt foarte mari, foarte multi politicieni,
primari,sunt corupti de rmgc cu bani multi.

 

ne mai miram dupa aia?

atunci sa faca odata cadrul legislativ pentru minerit si sa se reporneasca industria asta. e aberant ca au ajuns oamenii sa moara de foame cu aurul blocat sub pamant, ca sunt investitori care vor sa aduca o gramada de bani in Romania, cu un proiect din care statul roman e castigatorul majoritar, dar se tot amana aiurea de ani de zile! ne mai miram dupa aia ca suntem cea mai saraca tara din Europa??

 

De ce...

e nevoie sa te chinui sa sapi atat pentru aur cand tu ne demonstrezi ca se poate trai foarte bine balacindu-te-n ***...

Singurul zacamant de aur exploatat in lume de peste 2000 de ani???

Cum sa nu fie luati la intrebari idiotii astia?
"reprezentantii Ministerului Culturii subliniaza imposibilitatea de a propune astazi clasarea pe lista tentativa UNESCO a localitatii Rosia Montana, intrucat nu prezinta elemente exceptionale sau de unicitate."
***, zacamantul acela a fost exploatat de Daci, apoi de Romani, si de cine a mai vrut/putut apoi, de peste 2000 de ani!!!
...sunt singurele mine de aur din lume care pot dovedi peste 2000 de ani de exploatare continua...ce nu e UNIC la ele???
Tradatori de neam si tara!!!
Un motz...

 

Ce nu e UNIC la acele mine...singurele exploatate de 2000 de ani???

Idiotii astia de la Ministerul Culturii o sa isi inghita si limba...in final UNESCO va afla (desi ar trebui sa stie deja, ca au destui experti!)...si apoi vom face o "curatenie" nationala...sper sa inceapa cu ministerul culturii (intentionat scris cu litere mici!).

 

singurii care au investit

stii cine sunt singurii care au investit in reabilitarea si conservarea galeriilor romane de la Rosia Montana? cei de la RMGC.

dar nu...

asa de mult ca in conservarea prostiei tale..., sper sa te si imbalsameze

Proiectul nu trebuie respins!

Nici gand acest proiect nu trebuie respins!Inceperea proiectului minier va aduce numa beneficii, atat in crearea de locuri de munca, cat si in valorificarea frumusetilor comunei. Fara sripijinul RMGC-ului nu este nici o sansa! Proiectul RMGC prevede restaurarea si conservarea cladirilor din centrul istoric, multe dintre ele aflate intr-o stare avansata de degradare, si amenajarea zonei pentru locuit si in scopuri turistice. Pana in prezent, RMGC a cheltuit 17 milioane de dolari pentru cercetarea si restaurarea patrimoniului local si va mai investi 70 de milioane de dolari pentru punerea in valoare a patrimoniului din Rosia Montana.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor