Rosia Montana: Protestatarii au gresit fatal - proiectul are sanse uriase (Opinii)

Autor: Lucian Lumezeanu
Sambata, 19 Octombrie 2013, ora 12:11
6807 citiri
Rosia Montana: Protestatarii au gresit fatal - proiectul are sanse uriase (Opinii)

Acum cateva saptamani, subiectul Rosia Montana "zguduia" Romania. Acum e ca si inexistent, desi e mai aproape ca oricand de a se face.

Asa cum anticipam, comisia speciala pentru Rosia Montana a facut modificari importante asupra proiectului de lege, iar acum forma sa e mult, mult mai digerabila. Cu sanse mari de a fi adoptat, asadar. Nu am nici cea mai mica indoiala ca exista o majoritate in Parlament pentru asta.

Si protestatarii? Presiunea uriasa pe care o aplicau? Ei bine, presiunea aia uriasa nu doar ca a slabit considerabil, din cauza propagandei, a miscarii inteligente de temporizare din partea Puterii, dar si a neintelegerilor sau alegerilor gresite din sanul miscarii, dar si-a si gresit tinta. Sau, ca sa fiu foarte precis, a atins-o doar foarte putin, atingandu-i si adversarii.

Spun asta pentru ca tinta trebuia sa fie formata din Guvernul Romaniei, majoritatea USL, Victor Ponta, Dan Sova samd. Cu un protest bine tintit, in fata Parlamentului sau a Guvernului. In schimb, protestul a fost unul "impotriva tuturor". Iar efectul strategic a fost in mare parte anulat.

Rosia Montana: Cine omoara protestele?

Rosia Montana: Sansele proiectului sunt acum maxime

Sigur, pare frumos si nobil sa spui ca esti impotriva tuturor. Ca sunt "aceeasi mizerie", ceea ce, luat in mare, e si adevarat. Doar ca, aplicat la situatia de acum, e fals. Tocmai, ca nu e aceeasi mizerie. Mizeria USL are puterea de decizie, mizeria PDL si Basescu (inca uniti sub aspect imagologic) nu are niciun rol. A, ca ar fi vrut sa aiba, cand erau la guvernare, e altceva. Dar n-au niciun rol. Pot doar sa actioneze, contestand la CCR, dupa ce decizia se ia. Dar acum sunt neputinciosi.

Asa ca atunci cand ii contesti pe toti, nu pui deloc presiune pe cei care iau decizia, ba chiar le facilitezi aceasta decizie.

E cea mai mare eroare, pentru ca atunci nu produci pagube celui care are decizia in mana. De ce ar da USL (sau PSD) inapoi cand, oricum, toti sunt considerati vinovati? Daca spui "si PDL, si Basescu, toti", produci pagube tuturor, si USL, si Opozitiei.

Facem un exercitiu. Cred ca sunteti de acord cu mine ca, atunci cand scandezi impotriva cuiva, mai ales daca esti intr-o miscare mare, de 20.000 de oameni, ii produci daune acelui cuiva. Ok. Scandezi impotriva USL si a PDL. Le produci daune ambilor actori. Cum numai ei conteaza pe scena politica. Sa zicem ca USL scade de la 58 la 55 la suta. Principalul sau competitor, PDL, scade de la 17 la 14%.

In termeni absoluti, asta inseamna zero. Nu exista o alta mare forta care sa capteze pierderea asta. USL (decidentul) nu are de ce sa se ingrijoreze, scade doar aparent, principalul sau competitor nu castiga nimic.

Ba chiar poate sa nu scada deloc, pentru ca atunci nemultumitii nu se mai duc la vot. Chiar daca scade si maine se fac alegeri, la cifrele astea, prin redistribuire, USL ramane cam la aceleasi valori. Chiar si daca introduci in ecuatie partide inca minuscule, pro-Basescu, precum Miscarea Populara, rezultatul e acelasi.

Sigur, pentru unii dintre protestatari, care fie sunt anti-basisti si vad aceste proteste ca pe o continuare a celor din 2012, fie vor sa fie atat de apolitici incat sunt impotriva tuturor, ce spun eu nu va avea aceeasi logica si, mental, ar fi dificil de aplicat. Asta nu face rationamentul meu mai putin adevarat.

Cam asta e cu strategia protestatarilor, care, iata, s-a dovedit mai putin eficienta decat ar putut fi. Mult mai putin eficienta. E adevarat, e utila daca vrei sa scoti o noua miscare politica din protestele astea, dar destul de putin utila cand vrei sa impiedici adoptarea unei legi.

Citeste si:
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Fostul lider PNL, Ludovic Orban, susţine că nu a fost implicat în achiziţiile făcute de compania UNIFARM sau de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) în perioada pandemiei....
Ioana Băsescu rămâne cu peste 2,8 milioane de lei „blocați” în pământ. Moșia de la Nana, în continuare sub sechestru
Ioana Băsescu rămâne cu peste 2,8 milioane de lei „blocați” în pământ. Moșia de la Nana, în continuare sub sechestru
Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte Traian Băsescu, rămâne cu sechestru asigurator pe toate terenurile cumpărate în comuna Nana. Curtea de Apel București a menținut joi, 20...