Valcov: Membrii comisiei pentru Rosia Montana nu sunt impotriva exploatarii miniere

Luni, 11 Noiembrie 2013, ora 22:42
2378 citiri
Valcov: Membrii comisiei pentru Rosia Montana nu sunt impotriva exploatarii miniere

Presedintele Comisiei pentru Rosia Montana, senatorul PSD Darius Valcov, a declarat ca membrii comisiei parlamentare nu sunt impotriva exploatarii resurselor, ci impotriva formei actuale a proiectului de lege.

Totodata, Valcov a spus, luni seara, ca Guvernul Ponta este primul care, dupa 14 ani, si-a asumat dezbaterea proiectului Rosia Montana.

"Este primul guvern care, dupa 14 ani, reuseste sa faca acest lucru. Noi suntem impotriva acestui proiect legislativ, deoarece isi are mai bine locul intr-un proiect de Guvern. Credem ca trebuie acest timp pentru a dezbate raportul, pentru a vedea punctele slabe ale sale", a declarat Valcov la Digi 24, adaugand ca membrii comisiei sunt in favoarea proiectului minier, nu a celui legislativ.

Proiectul nu este unul gresit de la un capat la altul

In pofida avizului negativ dat de comisia parlamentara pentru actualul proiect de lege privind exploatarea miniera de la Rosia Montana, presedintele Comisiei a precizat ca, in forma actuala, acesta nu este gresit de la un capat la altul.

"Nu puteam sa venim si sa spunem ca este o greseala de la un capat la altul. Ne intoarcem la momentul din 1999, in conditiile licentei de atunci si vedem conditii extrem de proaste", a mai spus Valcov.

Totodata, acesta si-a exprimat nemultumirea fata de faptul ca membrii comisiei sunt "trasi la raspundere" fara a se citi cu atentie raportul prezentat luni seara "dupa o munca de luni de zile".

Rosia Montana. Ce se ascunde in spatele votului de suspendare a proiectului

In ceea ce priveste majorarea redeventelor incasate de stat pentru exploatare a resurselor naturale, presedintele Comisiei Speciale pentru Rosia Montana a negat faptul ca in concluziile publicate in raportul de luni s-ar cere o crestere a acestor cote.

"Se discuta acest lucru, propunem o dezbatere pe redevente. (...) Pentru a sti o data pentru totdeauna, pentru a fi predictibili, pentru a spune investitorilor care vin in tara noastra daca vin aici sa exploateze cupru costa atata, daca vin sa exploateze fier, e atata. (...)

Trebuie sa existe aceasta dezbatere. Normal ca este mai bine pentru statul roman sa fie 7,5% si nu 6% (valoarea redeventelor - n.red.), dar poate pentru investitori este rau, pentru ca ei vin intr-o tara si vad ca aici anul acesta este atat, iar anul viitor este mai mare", a explicat Valcov.

Membrii comisiei parlamentare au cerut, luni, respingerea proiectul de lege privind exploatarea miniera, recomandand realizarea unei legi aplicabile oricarei exploatari miniere auro-argintifere.

Rosia Montana: Proiectul, respins de comisia speciala - Ce recomanda parlamentarii (Document)

Parlamentarii din comisie au ajuns la concluzia ca proiectul nu acopera toate cerintele privind cadrul de desfasurarea a activitatii de exploatare a resurselor minerale si cere sa se respecte normele UE si principiile de dezvoltare zonelor cu proiecte durabile.

17 parlamentari din Comisia speciala au votat impotriva demararii proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana, in vreme ce doi dintre membrii comisiei s-au abtinut.

Raportul Comisiei va fi inaintat Senatului, care il va pune pe ordinea de zi a plenului. Ulterior, proiectul urmeaza sa fie dezbatut in plenul Senatului, iar rolul decizional apartine Camerei Deputatilor.

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...