AFP: Proteste de amploare in Romania: Uniti, salvam Rosia Montana!

Luni, 16 Septembrie 2013, ora 10:42
1892 citiri
AFP: Proteste de amploare in Romania: Uniti, salvam Rosia Montana!

Aproximativ 15.000 de romani au protestat, duminica, pentru a 15-a zi consecutiv, fata de proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana.

Firma canadiana Gabriel Resources spera sa extraga 300 de tone de metal pretios, cu ajutorul unei tehnologii care necesita folosirea de cianuri.

Decizia guvernului de centru-dreapta condus de Victor Ponta de a aproba draftul legii care grabeste deschiderea minei a reprezentat un motiv serios pentru declansarea unor proteste de amploare, in urma cu doua saptamani.

In Bucuresti, aproximativ 8.000 de oameni s-au adunat in Piata Universitatii, scandand "Uniti, salvam Rosia Montana" si cerand demisia guvernului.

Protest masiv pentru Rosia Montana: 15.000 de oameni au iesit in strada la Bucuresti

"E foarte socant sa vedem ca o lege este special realizata pentru a avantaja o companie privata. Ar putea crea un precedent periculor", a spus Sorin Jurca, un locuitor din Rosia Montana, care a venit la protestele din Bucuresti, noteaza France24.com, care citeaza AFP.

El este impotriva proiectului minier si ar putea fi expropriat daca acesta va fi demarat.

Protestatarii s-au deplasat pe marile bulevarde ale Capitalei, purtand bannere si cerand oprirea exploatarii.

De asemenea, aproape 7.000 de persoane au iesit in strada si la Cluj-Napoca, iar alte sute in Iasi, Oradea si Sibiu, potrivit cifrelor vehiculate de autoritatile locale.

Intre timp, prim-ministrul Victor Ponta s-a deplasat, duminica, la Rosia Montana, pentru a vorbi cu cei 33 de mineri blocati in subteran.

Minerii blocati in subteran au fost convinsi de Ponta sa renunte la protest (Video)

El le-a promis ca membrii comisiei speciale, care urmeaza sa fie infiintata in Parlament, vor veni si ei sa afle situatia din teren.

Locuitorii din Rosia Montana vor inceperea exploatarii, pentru ca sa aiba unde sa munceasca.

Gabriel Resources, care detine 80% din Rosia Montana Gold Corporation, a obtinut o licenta de exploatare in 1999 si a asteptat de atunci un aviz crucial de la Ministerul Mediului.

Compania a promis 900 de locuri de munca pe parcursul a 16 ani si beneficii economice.

Oamenii de stiinta si opozantii proiectului sustin ca mina va fi o bomba cu ceas din punct de vedere ecologic si ca exploatarea va distruge vechile mine romane.

De asemenea, proiectul presupune si distrugerea a patru munti si relocare a sute de familii.

Citeste si:
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
România cu inima curată: nu e totul pierdut cât mai luptă Camelia Bogdan
Că românii sunt dezamăgiți, pe cine să mire? Că n-au încredere în potentați, pe cine să uimească? Fericită e, totuși, o țară cu magistrați gen Camelia Bogdan. Hidra o hărțuiește....
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, după o întâlnire cu reprezentanţii cultelor, că a fost o solicitare din partea acestora ca cetăţenii să aibă libertatea de a participa la slujbe...