Basescu, despre proteste: Vreti sa fie 200.000 de oameni in strada? Avem de-a face cu o reactie ecologista intarziata

Luni, 16 Septembrie 2013, ora 21:39
14018 citiri
Basescu, despre proteste: Vreti sa fie 200.000 de oameni in strada? Avem de-a face cu o reactie ecologista intarziata
Foto: Ziare.com

Presedintele Traian Basescu afirmat, luni, protestele din ultimele zile legate de Rosia Montana ar putea creste, ajungandu-se pana la 200.000 de oameni in strada.

"Vreti sa ajungem la 200.000 de oameni in strada? (...) Proiectul Rosia Montana a fost scanteia. Cum sa nu se supere oamenii cand creezi acest precedent. Pai maine ii dam lui Culita Tarata, lui Nicolae, dreptul de a face expropieri", a spus presedintele.

"Cand vezi 20.000 de oameni ca au iesit in strada ingrijorati de cianuri, de Sova, de Berceanu, de Tariceanu, de cei care au mosit proiectul in trecut, te gandesti... nu ne cutremuram doar la proteste violente... Parerea mea este, in primul rand, sa nu lungim lucrurile. Nu trebuie sa fie violente, dar daca vor fi 200.000 inseamna ca s-a ajuns la un punct critic, de ce sa se ajunga acolo?", a precizat el.

20.000 de oameni in strada, pentru Rosia Montana - Revolutia generatiei mele - Reportaj

Intrebat daca are informatii ca o sa se intample acest lucru, presedintele a raspuns: "Nu am, dar dati-mi voie sa am incredere in instinct".

Basescu a mai spus ca proiectul Rosia Montana trebuie sa fie cunoscut de toti, cu avantaje si dezavantaje, "pentru ca nu exista minerit fara dezavantaje", sustinand ca, fiind vorba despre un proces extreme de complex, nu ar putea fi prietenos mediului.

"Esenta este cum facem ca, daca exploatam, mediul sa fie cat mai putin afectat, aici e problema. Si ma uit si la tarile care exploateaza aur si argint. Suedia, Spania, Slovacia, Bulgaria. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar aici avem un fel de reactie ecologista intarziata. Ecologistii au fost foarte vocali in anii '70, '80.

Nu au castigat lupta cu nevoia de dezvoltare, de aceea nici nu sunt foarte puternici, pentru ca nu sunt foarte credibili. Nu putem ramane ca in secolul 18, sa prezervam tot. Dezvoltarea ne obliga sa gasim solutii sa mergem inainte si sa afectam cat mai putin mediul", a mentionat Basescu.

Protest la Bruxelles impotriva proiectului exploatarii miniere de la Rosia Montana

"Ce s-ar fi facut Italia daca ecologistii aveau castig de cauza, pentru ca Italia toata e un monument, nu? N-ar fi facut nicio autostrada, nimic. Franta are 80% din energie din centrale nucleare", a adaugat presedintele.

Acesta a opinat ca "ecologistii plini de esecuri in restul Europei gasesc in Romania un poligon unde exerseaza ce nu au reusit in tarile lor".

Mii de persoane protesteaza, de circa doua saptamani, in fiecare seara, in Piata Univesitatii din Capitala, fata de proiectul minier de la Rosia Montana.

Manifestantii spun ca vor continua protestele pana cand Parlamentul va respinge proiectul de lege privind exploatarea de la Rosia Montana.

Printre revendicarile manifestantilor se mai numara includerea Rosiei Montane pe lista tentativa a Romaniei pentru UNESCO, interzicerea prin lege a utilizarii cianurii in minerit si demisia initiatorilor proiectului de lege privind exploatarea de la Rosia Montana.

Quarterly Report - Editia 4

Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție
Cine sunt candidații la Primăria Sectorului 6. O fostă campioană suspendată pentru dopaj și un viceprimar suspectat de corupție
Partidele și alianțele electorale au avut timp până marți, 30 aprilie, ora 23:59, să-și depună candidaturile pentru primării și consilii județene. Pentru Primăria Sectorului 6 al...
Campanie electorală „înfierbântată”. Politicieni pârâți pentru discriminare: „Să nu uite că libertatea de exprimare nu e absolută”
Campanie electorală „înfierbântată”. Politicieni pârâți pentru discriminare: „Să nu uite că libertatea de exprimare nu e absolută”
Campania electorală îi determină pe politicieni să aibă un limbaj mai „colorat”, să folosească un discurs plin de „ură”, lucru care le poate aduce sancțiuni din partea Consiliului...
#Traian Basescu Rosia Montana, #Traian Basescu ecologisti Rosia Montana, #Traian Basescu protest Rosia Montana , #protest